ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού

Αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού

Αντιπαράθεση για το μοντέλο λύσης του Κυπριακού σημειώθηκε χθες στη «βουλή» με αφορμή δηλώσεις του «υπεξ» για συνομοσπονδία και αναφορές για την ενημέρωση των αρχηγών κομμάτων την περασμένη Παρασκευή στη σύσκεψη στο «προεδρικό» υπό τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις γράφει ότι η αντιπολίτευση προειδοποίησε ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν πρέπει να μεταβεί στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη με τη θέση για μια «λύση δύο κρατών».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν και ο πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφεραν ότι σε περίπτωση που η τ/κ πλευρά συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή με τη θέση για «λύση δύο κρατών», θα χαρακτηριστεί ξανά ως η αδιάλλακτη πλευρά και το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι πολύ βαρύ.

Ο κ. Έρχουρμαν είπε ότι σε περίπτωση που μεταβούν στην άτυπη πενταμερή με τις «προσφάτως ανακοινωθείσες προσεγγίσεις», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα χαρακτηριστεί ως η πλευρά που είναι εναρμονισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η τ/κ ως η πλευρά που δεν εναρμονίζεται με αυτά τα ψηφίσματα και δεν θέλει λύση.

«Αν η τ/κ πλευρά περιέλθει σε αυτή την κατάσταση, θα είναι πολύ βαρύ το τίμημα γι’ αυτό. Είναι χρήσιμο να επανεξετάσουν όλοι τις θέσεις τους. Αυτή η προσέγγιση είναι μια προσέγγιση απομακρυσμένη από την συνολική λύση».

Στην δική του παρέμβαση, ο Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ προσπαθεί να επιτύχει το ανέφικτο στο Κυπριακό και ότι έθεσε τη «λύση δύο κρατών» στην ημερήσια διάταξη καλυπτόμενος πίσω από την Τουρκία. Σημειώνοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης μιλάει για «λύση δύο κρατών» και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου για «λύση συνομοσπονδίας», οκ. Όζγιγιτ υποστήριξε ότι γίνονται διαφορετικές και αντιφατικές δηλώσεις στο Κυπριακό και δεν υπάρχει ενότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Όζγιγιτ, αν πάνε με αυτό τον τρόπο στην άτυπη πενταμερή, η τ/κ πλευρά θα χαρακτηριστεί και πάλι αδιάλλακτη.

Ομοσπονδιακή λύση η συνομοσπονδία λέει ο Ερρτουγρούλογλου

Ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου χθες στη «βουλή» για την συνομοσπονδία και πως οι δικές του αναφορές σε συνομοσπονδία δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως εγκατάλειψη των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών γιατί η συνομοσπονδία συστήνεται από δύο ίσα κυρίαρχα κράτη και δεν υπάρχει ασυνέπεια στο γεγονός ότι η βάση της όλης υπόθεσης είναι τα δύο χωριστά κυρίαρχα κράτη.

Η έκφραση «ομοσπονδιακή λύση» δεν πρέπει να ερμηνεύεται μόνο ως ομοσπονδία και κάτω από το «ομοσπονδιακό κεφάλαιο» βρίσκεται τόσο η ομοσπονδία όσο και η συνομοσπονδία, σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου.

Υποστηρίζοντας ότι αν θα υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές και τονίζοντας την λέξη «αν», ο κ. Ερτογρούλουγλου είπε ότι αυτός ο συνεταιρισμός μόνο συνομοσπονδία θα μπορούσε να είναι και υποστήριξε ότι πρέπει να κινηθούν στην βάση των δύο ίσων κυρίαρχων κρατών. Έφερε δε ως παράδειγμα συνομοσπονδίας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υποστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι προσποιούνται ότι επιθυμούν λύση και χάνουν τον χρόνο των Τουρκοκυπρίων αναγκάζοντάς τους να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, τη μεγαλύτερη ζημιά στους Τουρκοκύπριους προκαλούν τα Ηνωμένα Έθνη. Όταν το λένε αυτό τους χαρακτηρίζουν «εχθρούς της λύσης», αλλά δεν δέχεται αυτό τον χαρακτηρισμό ανέφερε λέγοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η «νότια Κύπρος», κατά την έκφρασή του, είναι εκείνοι που απομακρύνονται από τη λύση.

Ο Ερτουγρούλογλου δήλωσε επίσης ότι αν θα υπάρξει ένας νέος συνεταιρισμός αυτός πρέπει να συσταθεί σε πιο γερά θεμέλια από τον συνεταιρισμό του 1960.

Διαπληκτισμοί στη «βουλή» με τον «υπεξ»

Την ομιλία Ερτουγρούλογλου ακολούθησαν επικρίσεις κυρίως από «βουλευτές» των κομμάτων ΡΤΚ και ΚΚΔ ενώ έντονος ήταν ο διαπληκτισμός με τον «βουλευτή» του ΡΤΚ, Οζντίλ Ναμί που διερωτήθηκε τι εμποδίζει τον κ. Ερτουγρούλογλου να υλοποιήσει αυτές τις πολιτικές που αναφέρει, αλλά και τι βήματα κάνει και τι συναντήσεις διεξάγει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Ναμί κατηγόρησε τον κ. Ερτουγρούλογλου ότι αναγκάζει τον «λαό» να πληρώσει το τίμημα για τις πολιτικές του. Η «βουλευτής» του ίδιου κόμματος, Ντουγούς Ντεριά κατηγόρησε τον Ερτουγρούλογλου για δημαγωγία.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για το γεγονός ότι γίνονται πολιτικές εκτιμήσεις με «την αύρα της λίθινης εποχής». Είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για «κυριαρχία» μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά η «κυριαρχία» ισχύει και κατά τη διάρκεια των «εκλογών» για τα άτομα που θα διοικούν την κοινότητα. Εννοώντας τις παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά τις πρόσφατες «προεδρικές εκλογές, ο κ. Έρχουρμάν διερωτήθηκε: «Μήπως για να είναι κράτος ένα κράτος δεν πρέπει να εκλέγει με τη δική του βούληση εκείνους που θα το διοικούν; Τότε πού ήσασταν;»

Όταν ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αλλάξουν στάση στο Κυπριακό ούτε μετά από 50 χρόνια, ο κ. Έρχουρμαν διερωτήθηκε με ποια κίνητρα θα αποδεχθούν τη συνομοσπονδία βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα οι Ελληνοκύπριοι που δεν αποδέχθηκαν την ομοσπονδία στη βάση της πολιτικής ισότητας.

Όταν ο κ. Αρικλί έφερε ως παράδειγμα την Σερβία και το Κόσσοβο, ο Τουφάν Έρχουρμαν του υπέδειξε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και επεσήμανε ότι δεν είναι ορθό να πειραματίζονται όταν το ζήτημα είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού «λαού».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έρχεται η «ELENA»: Φέρνει βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Πού θα φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «καιρικό μενού»

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό: Έξι πρόσωπα στο νοσοκομείο - Επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι η φωτιά

• Στόχος εμπρηστών περίπτερο στη Λεμεσό – Εκτεταμένες οι ζημιές – Τι δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις



Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας εν αναμονή της ανταπόκρισης Τατάρ για συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Κυπριακό: Οι κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας εν αναμονή της ανταπόκρισης Τατάρ για συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Στο περίμενε βρίσκεται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, για την συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα για συζήτηση περί ανοίγματος νέων σημείων διέλευσης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top