Ανακαλύψτε το γλυκό υπερτρόφιμο που θεωρείται αρκετά αποτελεσματικό για τη βελτίωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού και ειδικάτης συχνότητας και της έντασης του βήχα, σύμφωνα με νέα συστηματική επανεξέταση και μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών .Οι λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού είναι ο πιο συχνός λόγος συνταγογράφησης αντιβιοτικών. Από τη στιγμή, όμως, που η πλειοψηφία αυτών των λοιμώξεων είναι ιογενής, τα αντιβιοτικά είναι τόσο αναποτελεσματικά όσο και ακατάλληλα.
Ωστόσο, η έλλειψη αποτελεσματικών εναλλακτικών και η επιθυμία διατήρησης της σχέσης γιατρού-ασθενούς συμβάλλουν εξίσου στην συνέχιση αυτής της εσφαλμένης πρακτικής.
«Το μέλι αποτελεί διάσημη και παραδοσιακή θεραπεία για συμπτώματα λοιμώξεων της ανώτατης αναπνευστικής οδού. Οι οδηγίες το προτείνουν για έντονο βήχα στα παιδιά, αλλά η βάση των στοιχείων για τη χρήση του μελιού και για άλλα συμπτώματα λοιμώξεων της ανώτατης αναπνευστικής οδού δεν έχουν αξιολογηθεί. Για το λόγο αυτό, εμείς επανεξετάσαμε συστηματικά τη χρήση του μελιού για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις σε ασθενείς όλων των ηλικιών και σε όλα τα περιβάλλοντα», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας σχετικής μελέτης που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και δημοσιεύθηκε στο BMJ Evidence Based Medicine.
Ο Δρ. Hibatullah Abuelgasim και οι συνεργάτες του, Charlotte Albury και Joseph Lee ανέλυσαν μελέτες που συνέκριναν την επίδραση της κατανάλωσης μελιού (μέσα στο τσάι, μόνο του ή μαζί με άλλα συστατικά) είτε με χρήση κλασικής ιατρικής αντιμετώπισης (αντιβιοτικά, σιρόπι και φαρμακευτικές αγωγές κατά του βήχα) είτε με εικονικά φάρμακα.
Στην ανάλυσή τους συμπεριέλαβαν 14 μελέτες, όλες εκ των οποίων αποτελούσαν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι συγκριτικά με την κλασική ιατρική φροντίδα, το μέλι σχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων, ειδικά της έντασης και της συχνότητας του βήχα.
«Το μέλι είναι γνωστό εδώ και αιώνες ως παραδοσιακή θεραπευτική επιλογή για συμπτώματα λοίμωξης της ανώτερης αναπνευστικής οδού, όπως ο βήχας και ο πονόλαιμος. Από το 2018 οι ειδικοί έχουν ήδη προτείνει τη χρήση μελιού για τη θεραπεία των συμπτωμάτων έντονου βήχα σε ενήλικες και παιδιά άνω των πέντε ετών. Ωστόσο, οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε επανεξέταση μόνο τριών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Η δική μας εργασία έρχεται να προστεθεί σε αυτή τη βάση στοιχείων και επικεντρώνεται αποκλειστικά στις λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού», σημειώνει ο Δρ. Lee.
«Οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν τα αντιβιοτικά για λοιμώξεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού, ακόμα και όταν είναι βέβαιοι πως δε θα υπάρχει κάποιο κλινικό όφελος, συνήθως λόγω της έλλειψης εναλλακτικών θεραπειών και της επιθυμίας να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να νιώσουν καλύτερα. Η έρευνα αυτή παρέχει ποιοτικά στοιχεία που θα κάνουν τους γιατρούς να νιώσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν υποδεικνύουν τη χρήση μελιού στους ασθενείς. Είναι φθηνό, ευρέως διαθέσιμο και πολλοί άνθρωποι ήδη το χρησιμοποιούν, επομένως αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία πριν καταλήξετε στη χρήση αντιβιοτικών. Φυσικά, αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν αισθάνεστε καλά, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Από ygeiamou
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις