Επιστήμονες προειδοποιούν: Κίνδυνος να κολλήσουμε από τα κατοικίδια - Ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό

Επιστήμονες προειδοποιούν: Κίνδυνος να κολλήσουμε από τα κατοικίδια - Ίσως χρειαστεί να εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» τονίζουν.

Επιστήμονες επισημαίνουν πως σκυλιά και γάτες αντιπροσωπεύουν «σημαντική μακροχρόνια απειλή» για μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο και μπορεί να χρειαστούν κι αυτά τελικά εμβολιασμό στο μέλλον.

Η ερευνητική ομάδα ισχυρίζεται πως τα κατοικίδια μπορούν να προσβληθούν από τον κορονοϊό, ο οποίος συνεχίζει να μεταλλάσσεται και σε αυτά.

«Δεν είναι αδιανόητο ότι ο εμβολιασμός κάποιων κατοικίδιων ειδών μπορεί να γίνει απαραίτητος ώστε να περιορίσουμε τη διασπορά της μόλυνσης», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές του University of East Anglia και του Πανεπιστημίου της Μινεσότα σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Virulence».

Υποδεικνύουν μάλιστα την περσινή περιπέτεια με τα βιζόν, όπου εκατομμύρια ζώα θανατώθηκαν γιατί βρέθηκε πως συμβάλλουν στην εξάπλωση του κορονοϊού.

«Βγάζει νόημα να αναπτύξουμε εμβόλια για κατοικίδια», τονίζει ο ακαδημαϊκός Cock van Oosterhout, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Ο καθηγητής αποκάλυψε μάλιστα πως οι Ρώσοι έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν ένα τέτοιο εμβόλιο.

«Οι γάτες είναι ασυμπτωματικές, αλλά προσβάλλονται από κορονοϊό και μπορούν να τον μεταδώσουν στον άνθρωπο», παρατηρεί και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Kevin Tyler.

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Ο Αβέρωφ στο ThemaOnline: «Η Κύπρος χρειάζεται στιβαρές παρατάξεις και πολιτικούς χωρίς λαϊκισμό»- Ο ΠτΔ, η Αννίτα και ο ΔΗΣΥ

Στη συνέντευξή του στο ThemaOnline και τον Τάσο Θεοδώρου, ο πρώην πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλά ανοιχτά για την επόμενη μέρα στην πολιτική, το μέλλον της παράταξης, τις εκλογές του 2026 και του 2028, τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Κυπριακό, αλλά και τα νέα πολιτικά φαινόμενα που ταράζουν τα νερά.

BEST OF TOTHEMAONLINE