Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφού αυτή αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, έδωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, οι δημοσιογράφοι στηρίζονται στο γεγονός ότι επιδιώκουν ένα έννομο συμφέρον και ότι η υποχρέωση δημοσιότητας υπερισχύει των ατομικών συμφερόντων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ενώ σημείωσε πως το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.
« Από τη στιγμή που είναι κάτι που δημοσιεύτηκε στο Κοινοβούλιο, δυσκολεύομαι να βρω με ποιο επιχείρημα δεν θα ήταν δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί δημοσίευσης από τους δημοσιογράφους», ανέφερε.
Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί κάποιος να κινηθεί νομικά εναντίον κάποιου ΜΜΕ που αναδημοσιεύει στοιχεία της λίστας, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι πάντα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πετύχει κάποιος στην αγωγή απ΄ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Ανέφερε παράλληλα ότι καθημερινά σε πολλές ειδήσεις στα ΜΜΕ υπάρχει αναφορά σε προσωπικά δεδομένα.
Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ο δημοσιογράφος που σπάζει το τραπεζικό απόρρητο, αφού πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στη Βουλή και δεν υπάρχει υπέρτερη προστασία επειδή είναι προσωπικά δεδομένα και όχι κάτι άλλο.
Εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς, η απαγόρευση που υπάρχει αφορά στην τράπεζα ώστε να μην αποκαλύψει το απόρρητο. Όλων των ειδών τα επαγγελματικά απόρρητα, σημείωσε, αφορούν τον επαγγελματία, όπως για παράδειγμα και το δικηγορικό απόρρητο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για την υποχρέωση ενός επαγγελματία να μην αποκαλύψει κάτι που αφορά τον πελάτη του. «Δεν αφορά τον δημοσιογράφο το τραπεζικό απόρρητο», ανέφερε.
Παράλληλα σημείωσε ότι το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει όντως μια κατηγορία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, τα οποία είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με υγεία, σεξουαλική ζωή, με θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.ο.κ. Αυτά όπως είπε, είναι γνωστά και υπάρχει ειδική αναφορά στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Ωστόσο, πρόσθεσε, το τραπεζικό δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, δεν έχει καν την ειδική μεταχείριση που έχουν τέτοιου είδους δεδομένα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις