ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Όσοι μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο δεν έχουν ρωτήσει την ΕΕ»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Όσοι μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο δεν έχουν ρωτήσει την ΕΕ»

Όσοι μιλούν για δύο κράτη στην Κύπρο δεν έχουν ρωτήσει την ΕΕ, αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.


Μιλάει επίσης για τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες, όπως είπε δείχνουν πως η άτυπη πενταμερής θα επικεντρωθεί σε εφικτές λύσεις. Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε ισχυρότερη παρουσία της ΕΕ για να διασφαλίσει πως η όποια λύση θα συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας όμως πως ακόμα είναι νωρίς για αυτή τη συζήτηση.

Σημείωσε επίσης ότι η σημερινή συγκυρία μετά τις εντάσεις της περασμένης χρονιάς είναι ευνοϊκή για νέο ξεκίνημα αρχής γενομένης της συνάντησης 5+1 στις ΗΠΑ. Το βασικό ζητούμενο για την ΕΕ, πρόσθεσε, είναι η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία να είναι από την πρώτη στιγμή ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να λειτουργεί με «software ευρωπαϊκό», ειδικά στους τομείς κυβερνητικής και πολιτικής δράσης όπου υπάρχει κοινοτική νομοθεσία και αρμοδιότητα. Αυτό, πρόσθεσε, είναι μονόδρομος και σε αυτό η Ευρώπη θα επιμένει και θα εμπλακεί, ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε διευθετήσεις που θα αντιβαίνουν αυτής της βασικής αρχής. Είπε παράλληλα ότι συναντήθηκε τόσο με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και διαπίστωσε ότι η δυναμική εξελίσσεται θετικά.

Ο κ. Σχοινάς είπε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι το απόλυτο κριτήριο μέσα στην οποία θα ταιριάξει η ενδεχόμενη λύση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Ξεκαθαρίζει ο Μουσιούττας: «Κανένας συνταξιούχος δεν θα χάσει – Όλοι θα έχουν αύξηση»

Ξεκαθαρίζει ο Μουσιούττας: «Κανένας συνταξιούχος δεν θα χάσει – Όλοι θα έχουν αύξηση»

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων στο πλαίσιο της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ την Τρίτη ο Υπουργός Εργασίας Μαρίνος Μουσιούττας, σημειώνοντας ότι, αντίθετα, όλοι οι συνταξιούχοι θα έχουν κάποια αύξηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Ανέφερε παράλληλα ότι στόχος παραμένει η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή κατά την πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας, μετά τη θερινή διακοπή, που αναμένεται στις 20 Σεπτεμβρίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE