Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μετά από το Brexit ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε νωρίς το απόγευμα στο Λονδίνο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ και την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Γουέντι Μόρτον. Το Κυπριακό ήταν επίσης αντικείμενο συζήτησης κατά τις επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ.
Ο κ. Δένδιας παρουσίασε την ελληνική οπτική για τα θέματα που άπτονται της Ανατολικής Μεσογείου, εκθέτοντας την ανησυχία που προκαλούν ενέργειες της Τουρκίας.
Σημείωσε σε δήλωσή του ότι η Ελλάδα και η Βρετανία ασκούν την εξωτερική πολιτική τους με βάση το διεθνές δίκαιο. «Και οι δύο χώρες τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Είτε αυτές αφορούν συνθήκες που υπεγράφησαν πριν από λίγα χρόνια, είτε και πριν από έναν αιώνα. Προσβλέπουμε ότι οι γείτονες μας θα πράττουν το ίδιο», είπε.
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο «να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του, στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS - άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS».
Η βρετανική πλευρά χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι δύο σύμμαχες χώρες του Ην. Βασιλείου στο ΝΑΤΟ για τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν και ειδικότερα γύρω από το Κυπριακό, με τον κ. Ράαμπ να ταξιδεύει στην Κύπρο την Πέμπτη ενόψει της άτυπης διάσκεψης των πέντε εμπλεκομένων πλευρών συν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ένα μοντέλο που έχει και πρόσφατα στηρίξει με επίσημες τοποθετήσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Βρετανική διπλωματική πηγή σχολίασε ότι το Λονδίνο ελπίζει η άτυπη διάσκεψη να οδηγήσει σε έναν νέο επίσημο γύρο διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το ότι συμφωνήθηκε η συμμετοχή όλων δίχως προϋποθέσεις.
Αναφορικά με τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων για το μοντέλο λύσης, η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που θέλουν λύση είναι να εντοπίσει και να αναδείξει τα περιθώρια συγκλίσεων, κάτι που μπορεί να γίνει με επίδειξη καλής θέλησης.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Δένδιας τόνισε ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με μακρά φιλιά και συνεργασία, με ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και με κοινή βούληση για μία ισχυρή μελλοντική σχέση στην περίοδο μετά από το Brexit για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.
Στη δήλωσή του αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, λέγοντας ότι είναι φανερό πως πρέπει να δρομολογηθεί το πλαίσιο επιστροφής τους στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο διμερούς συνεργασίας μετά από το Brexit «θα πρέπει να είναι συμβατό με τις υποχρεώσεις μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά θα πρέπει επίσης να εκμεταλλεύεται το τεράστιο κεφάλαιο των διμερών προοπτικών μας». Μίλησε δε για φιλοδοξία δημιουργίας μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από την πλευρά της η κ. Μόρτον αναφέρθηκε στο φετινό εορτασμό των 200 ετών της ελληνικής ανεξαρτησίας, κάνοντας λόγο για «σπουδαία ευκαιρία για επισήμανση των ιστορικών δεσμών με το Ην. Βασίλειο».
Συμπλήρωσε ότι με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών συμφώνησαν στη σημασία περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας επί ενός κοινού οράματος για το μέλλον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
• Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν έναν καβγά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις