Α.ΑΜΟΝ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι ο ιός 'θα παραμείνει ανάμεσά μας

Α.ΑΜΟΝ: Πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι ο ιός 'θα παραμείνει ανάμεσά μας

Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να παραμείνει "ανάμεσά μας" μακροπρόθεσμα παρά τα εμβόλια, προειδοποίησε σήμερα η διευθύντρια της ευρωπαϊκής υπηρεσίες ασθενειών, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Τώρα, φαίνεται πως είναι πιθανότερο ότι θα παραμείνει" μαζί μας, παρά το ότι θα εξαφανιστεί, δήλωσε η Αντρεα Αμον, η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

"Δείχνει να προσαρμόζεται πολύ καλά στους ανθρώπους, επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι θα παραμείνει ανάμεσά μας", σημείωσε.

"Δεν θα ήταν ο πρώτος ιός που θα παρέμενε ανάμεσά μας για πάντα, επομένως δεν αποτελεί ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό για έναν ιό", τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής υγειονομικής αρχής με έδρα τη Στοκχόλμη.

Αν και τα εμβόλια επιτρέπουν να μειωθεί πολύ δραστικά ο κίνδυνος μόλυνσης με Covid-19, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη εάν θα εμποδίσουν το ίδιο τη μετάδοση του ιού.

Τα νέα στελέχη, ιδίως το νοτιοαφρικανικό και βραζιλιάνικο, περιπλέκουν τα δεδομένα, διότι υπάρχουν υποψίες ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

"Το ζήτημα είναι τι θα συνεπάγεται για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου", υπογράμμισε η Αμον, αναφέροντας το παράδειγμα της εποχικής γρίπης όπου τα εμβόλια προσαρμόζονται κάθε χρόνο.

"Είναι πιθανό ότι θα γίνεται το ίδιο πράγμα, ή καλύτερα, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή ο ιός θα σταθεροποιηθεί και θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα εμβόλιο για μια μακρά περίοδο", είπε στο AFP μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Τραγωδία στο highway: Νεκρός ο 70χρονος Σάββας – Παρασύρθηκε από όχημα ενώ εργαζόταν

Τραγωδία στο highway: Νεκρός ο 70χρονος Σάββας – Παρασύρθηκε από όχημα ενώ εργαζόταν

Την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο άφησε ο 70χρονος εργάτης Σάββας Ιωάννου, από την Πάφο, ο οποίος παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού, ενώ εκτελούσε εργασίες σήμανσης του δρόμου, μαζί με συναδέλφους του.

BEST OF TOTHEMAONLINE