Το 35% των ανθρώπων που έλαβαν ένα νέο φάρμακο που καταπολεμά την παχυσαρκία έχασαν περισσότερο από το 1/5 (περίπου 20%) του συνολικού βάρους τους, σύμφωνα με μια εκτενή παγκόσμια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL).
Τα ευρήματα από την μεγάλης κλίμακας διεθνή δοκιμή δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal for Medicine και πιστεύεται ότι «θα αλλάξουν το παιχνίδι» στη βελτίωση της υγείας των πασχόντων από παχυσαρκία, ενώ θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των επιπτώσεων από παθήσεις όπως η COVID-19.
Το φάρμακο είναι η σεμαγλουτίδη και λειτουργεί δεσμεύοντας το σύστημα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.
Η Δρ. Rachel Batterham, καθηγήτρια Παχυσαρκίας, Διαβήτη και Ενδοκρινολογίας στο UCL και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει: «Τα ευρήματα της μελέτης αυτής αντιπροσωπεύουν μια τεράστια ανακάλυψη για την βελτίωση της υγείας των ανθρώπων με παχυσαρκία. Το 75% όσων έλαβαν 2,4mg σεμαγλουτίδης έχασαν περισσότερο από το 10% του σωματικού τους βάρους και περισσότεροι από το 1/3 έχασαν πάνω από το 20%. Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο απώλειας βάρους. Για πρώτη φορά, οι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν μέσω φαρμάκων αυτό που ήταν πιθανό μόνο μέσω βαριατρικής επέμβασης».
Ο μέσος συμμετέχων στη δοκιμή έχασε 15,3 κιλά, τα οποία συνοδεύτηκαν από μειώσεις σε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, όπως η περίμετρος μέσης, τα λιπαρά στο αίμα, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση, ενώ αναφέρθηκαν βελτιώσεις και στη συνολική ποιότητα ζωής.
«Πρόκειται για σημαντική πρόοδο στη θεραπεία της παχυσαρκίας. Η σεμαγλουτίδη είναι ήδη εγκεκριμένη και χρησιμοποιείται κλινικά σε χαμηλότερες δόσεις για τη θεραπεία του διαβήτη, επομένως η χρήση της είναι ήδη γνωστή στους γιατρούς», επισημαίνει με τη σειρά του ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, Δρ. John Wilding.
Με βάση τα στοιχεία από αυτή τη δοκιμή, η σεμαγλουτίδη έχει ήδη υποβληθεί για ρυθμιστική έγκριση ως θεραπεία κατά της παχυσαρκίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας της Βρετανίας (NICE), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Σχετικά με τη δοκιμή
Η φάση 3 ‘STEP’ της τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής περιελάμβανε 1.961 ενήλικες που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι (μέσο βάρος 105 κιλά, δείκτης μάζας σώματος 38kg/m2) και πραγματοποιήθηκε σε 129 τοποθεσίες 16 χωρών σε Ασία, Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική.
Οι συμμετέχοντες λάμβαναν μια δόση των 2.4mg σεμαγλουτίδης (ή ένα αντίστοιχο εικονικό φάρμακο) κάθε εβδομάδα με υποδόρια χορήγηση, παρόμοια με τον τρόπο που χορηγείται η ινσουλίνη μέσω ένεσης. Συνολικά, το 94,3% των συμμετεχόντων ολοκλήρωσαν τις 68 εβδομάδες της μελέτης, η οποία ξεκίνησε το 2018.
Όσοι έλαβαν μέρος, έκαναν επίσης ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής με διατροφολόγους κάθε ένα μήνα, ώστε να παραμείνουν προσηλωμένοι στη διατροφή μειωμένων θερμίδων και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας. Τέλος, έλαβαν κίνητρα όπως βαράκια kettle bells και ζυγαριές για να σημειώνουν την πρόοδο και τα ορόσημά τους.
Εκείνοι που λάμβαναν την σεμαγλουτίδη, λοιπόν, έχασαν κατά μέσο όρο 15,3 κιλά, μείωσαν τον δείκτη μάζας σώματος κατά 5,54, ενώ είδαν μείωση και στους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη και βελτίωση στη συνολική ποιότητα ζωής. Αντίστοιχα, στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρατηρήθηκε απώλεια βάρους 2,6 κιλών και μείωση του δείκτη μάζας σώματος κατά 0,92.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις