Οι πολιτικές μετά την πανδημία πρέπει να αντιμετωπίζουν τις ανισότητες, λέει στο ΚΥΠΕ η Αννα Διαμαντοπούλου.
Η υποψήφια της Ελλάδας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλύει τις προτεραιότητές της εάν αναλάβει την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού, τις προκλήσεις που υφίστανται στα μέτωπα της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και τις προοπτικές που σηματοδοτεί για το διεθνές σύστημα η νέα διοίκηση των ΗΠΑ.
Πρόεδρος του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», πρώην Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός, η κ. Διαμαντοπούλου αποτελεί την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη θέση του ΓΓ του ΟΟΣΑ, με την υποψηφιότητά της να βρίσκεται πλέον στην τελική τετράδα της διαδικασίας ανάδειξης του νέου επικεφαλής του Οργανισμού.
Η τελική επιλογή θα ολοκληρωθεί στις 5 Μαρτίου και εκτός από την κ. Διαμαντοπούλου τη θέση διεκδικούν η επίσης πρώην Ευρωπαία Επίτροπος, Σουηδή, Σεσίλια Μάλμστρομ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Ματίας Κόρμαν και ο Ελβετός αντιπρόεδρος της Blackrock, Φιλίπ Χίλντεμπραντ.
Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες που θέτει η ίδια εφόσον τεθεί επικεφαλής του ΟΟΣΑ, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει: «Η βασική μου θέση είναι ότι όλες οι πολιτικές ιδιαίτερα μετά την πανδημία θα πρέπει να έχουν ως κεντρική πολιτική θεώρηση την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Οι ανισότητες βαθαίνουν μεταξύ των χωρών, εντός των κοινωνιών, μεταξύ των γενεών και μεταξύ των φύλων». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίζει ότι εφόσον η ίδια εκλεγεί επικεφαλής του ΟΟΣΑ, βασική της επιδίωξη μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της θα είναι «τουλάχιστον τρία επιπλέον δισεκατομμύρια άνθρωποι –Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Αργεντινή– να δουν τις χώρες τους συμμέτοχες στις συμφωνίες και τα στάνταρτ του Οργανισμού, όπως για παράδειγμα σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, κανόνων για τις πολυεθνικές, κανόνων για τις επενδύσεις».
Όπως εξηγεί αναφορικά με τις θεματικές προτεραιότητες, αυτές αφορούν τρεις τομείς: «τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή και τις αλλαγές που αφορούν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, δηλαδή η αγορά εργασίας, το εκπαιδευτικό σύστημα και οι μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος».
«Ο ΟΟΣΑ είναι ένας Διεθνής Οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν 38 χώρες από τέσσερις ηπείρους. Είναι σημαντικό να ενισχύσει τη διεθνή του παρουσία, να υποστηρίξει την πολυμέρεια, να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στις διαρθρωτικές αλλαγές και να συνεχίσει με διαφορετικές προτεραιότητες λόγω της πανδημίας τα κοινά προγράμματα του με τον αναπτυσσόμενο κόσμο», επισημαίνει στο ΚΥΠΕ.
Παρά το γεγονός ότι οι Διεθνείς Συμφωνίες του ΟΟΣΑ δεν προβλέπουν κυρώσεις, η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνει ότι η μη συνυπογραφή ή μη τήρηση τους, συνεπάγονται απομόνωση για τα κράτη που επιλέγουν μια τέτοια στάση.
«Η Συμφωνία, η οποία είναι σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είναι για τον ΟΟΣΑ μια μεγάλη πρόκληση για τις κυβερνήσεις μια μεγάλη ανακούφιση γιατί θα έχουν έσοδα, και για μένα μια κυρίαρχη προτεραιότητα. Στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ο ΟΟΣΑ λόγω της τεράστιας βάσης δεδομένων, των επιστημονικών επεξεργασιών, του φακέλου που έχει για κάθε χώρα μπορεί να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη του αλλά και τις συνεργαζόμενες χώρες στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή των Παρισίων το 2016», αναφέρει, σκιαγραφώντας ορισμένες από τις τρέχουσες στοχεύσεις του Οργανισμού που θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμες.
Αναφορικά με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η κ. Διαμαντοπούλου δηλώνει εμφατικά ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη ως προς την αμερικανική επάνοδο στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκηνή.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή την επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία των Παρισίων και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η Υπουργός Οικονομικών κα Γέλεν ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο τραπέζι για τη Συμφωνία του ΟΟΣΑ με τα θέματα της φοροδιαφυγής σε διεθνές επίπεδο. Αυτά δεν είναι απλά μηνύματα, είναι συγκεκριμένα βήματα που δείχνουν ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στη διεθνή συνεργασία και στους διεθνείς οργανισμούς, κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία για το διεθνές σύστημα», τονίζει.
Ως προς τις αλλαγές που αναμένεται να επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού, η κ. Διαμαντοπούλου εκτιμά ότι αυτή επιτάχυνε μια σειρά από εξελίξεις, κινητοποιώντας αρκετές κυβερνήσεις να προβούν σε έναν αναγκαίο ανασχεδιασμό στοχεύσεων και προτεραιοτήτων. Μεταξύ των κεντρικών ζητημάτων που διαμορφώνουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, η ίδια συγκαταλέγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή αλλά και τις κοινωνικο-οικονομικές και γεωπολιτικές αλλαγές που συνδέονται με τα παραπάνω ζητήματα. «Ιδιαίτερα στην ΕΕ οι προτεραιότητες που ετέθησαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση των κρατών – μελών αποτυπώνουν την αναγκαία πορεία στον χάρτη του 21ου αιώνα. Στα παραπάνω θα πρέπει να επισημάνω τις επείγουσες και θεμελιώδεις αλλαγές που χρειάζονται τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας σε όλες τις χώρες», αναφέρει.
Ερωτηθείσα για τη σημασία που θα έχει η ενδεχόμενη ανάδειξή της στην ηγεσία του ΟΟΣΑ ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το συγκεκριμένο αξίωμα, η κ. Διαμαντοπούλου επισημαίνει ότι «η επιλογή του Γενικού Γραμματέα όπως και κάθε επικεφαλής διεθνούς Οργανισμού είναι ένας συνδυασμός προσόντων του υποψηφίου και διεθνών συσχετισμών».
«Το σημαντικό είναι ότι στον 21ο αιώνα το να είσαι γυναίκα δεν είναι πλέον εμπόδιο. Η εκλογή μιας γυναίκας από τον Μεσογειακό Νότο στο τιμόνι ενός Διεθνούς Οργανισμού θα σπάσει πολλά στερεότυπα και πιστεύω ότι θα εμπνεύσει κορίτσια και γυναίκες σε όλον τον κόσμο για να παλέψουν για ευγενείς στόχους όποιοι και αν είναι αυτοί», καταλήγει.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις