Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε σήμερα πακέτο επτά εναρμονιστικών νομοσχεδίων που στοχεύει στη μείωση των κινδύνων για το τραπεζικό σύστημα και της ανάγκης προσφυγής σε κρατική στήριξη.
Η Κύπρος που δεν εναρμονίστηκε εγκαίρως με τις συγκεκριμένες νομοθεσίες έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, ενώ για δύο από αυτά κινδυνεύει με σημαντικά πρόστιμα.
Τα νομοσχέδια στοχεύουν στην εφαρμογή δύο οδηγιών και δύο κανονισμών της ΕΕ που τροποποιούν υφιστάμενες οδηγίες.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών που παρέστησαν στην Επιτροπή, τα νομοσχέδια προνοούν τα τραπεζικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις επενδύσεων να κεφαλαιοποιούνται καλύτερα, να έχουν περισσότερα κεφάλαια έναντι δανείων, να μην διαθέτουν υπερβολικά μοχλευμένους ισολογισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι, ενώ θα προβλέπονται ρυθμίσεις με βάση τις οποίες θα εξυγιαίνονται αποτελεσματικότερα. Όπως ανέφεραν, τα νομοσχέδια μειώνουν τον κίνδυνο αποτυχίας των ιδρυμάτων και μειώνουν την πιθανότητα στήριξής τους από τον δημόσιο τομέα.
Αναφέρθηκε επίσης ότι η ημερομηνία εναρμόνισης ήταν η 28η Δεκεμβρίου 2020 και ότι στις 3 Φεβρουαρίου η Δημοκρατία έχει λάβει προειδοποιητική επιστολή για μη έγκαιρη εναρμόνιση με το κεκτημένο. Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι δύο από τα νομοσχέδια με προθεσμία την 10η Ιανουαρίου 2020 είναι ακόμα πιο επείγοντα, αφού η ΕΕ έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει και κατέληξε σε αιτιολογημένη γνώμη και η Δημοκρατία κινδυνεύει με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.
Η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε από το Υπουργείο καλύτερη και πιο ξεκάθαρη παρουσίαση των προνοιών των συγκεκριμένων νομοσχεδίων για να συνεχίσει την εξέτασή τους, ενώ αναφέρθηκε ότι τα δύο νομοσχέδια που κρίνονται ως κατεπείγοντα θα προωθηθούν ξεχωριστά κατά προτεραιότητα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις