Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy ARJ Radio

Σταδιακή έξοδο από το lockdown με ορίζοντα «ελευθερίας» την 21η Ιουνίου παρουσίασε ο Μπόρις Τζόνσον

22.02.2021
18:32
Κόσμος

Ανά πέντε εβδομάδες θα συντελείται η σταδιακή άρση των περιορισμών του lockdown κατά του κορωνοϊού στην Αγγλία με τελικό ορίζοντα την 21η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων.


Το πρώτο από τα τέσσερα βήματα θα γίνει στις 8 Μαρτίου, με την επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία.

Μαζί με το άνοιγμα την σχολείων θα επιτραπεί η συνάντηση μεταξύ δύο ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά σε ανοιχτό χώρο για λόγους αναψυχής, π.χ. για έναν καφέ στο πάρκο και όχι μόνο για άσκηση.

Θα επιτραπεί επίσης από την ίδια ημερομηνία η επίσκεψη ενός συγγενή ή φίλου σε τρόφιμο οίκου ευγηρίας, ενώ θα επιστρέψουν στα πανεπιστήμια οι φοιτητές που πρέπει να παρακολουθούν πρακτικά μαθήματα.

Το δεύτερο σκέλος του πρώτου σταδίου χαλάρωσης των περιορισμών θα έρθει στις 29 Μαρτίου, όταν και θα πάψει να ισχύει από το νόμο το μήνυμα για παραμονή των πολιτών στο σπίτι. 

Θα επιτραπεί η συνάντηση σε υπαίθριους χώρους έως έξι ατόμων από διαφορετικά νοικοκυριά ή δύο νοικοκυριών ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού μελών. Οι συναντήσεις θα μπορούν να γίνονται και σε κήπους σπιτιών.

Θα επιτραπεί επίσης η ομαδική άθληση σε ανοιχτούς χώρους, καθώς και η συμμετοχή των παιδιών σε οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Θα συνεχίσει να ισχύει παρόλα αυτά η έκκληση για εργασία από το σπίτι όπου αυτό είναι δυνατό.

Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι πισίνες, καθώς επίσης οι παμπ και τα εστιατόρια που μπορούν να σερβίρουν πελάτες σε εξωτερικό χώρο. Θα υπάρχει όριο έξι ατόμων στις παρέες των θαμώνων.

Θα επιτραπούν επίσης οι διακοπές στο εσωτερικό της χώρας σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα (για μέλη του ίδιου νοικοκυριού) και θα επαναλειτουργήσουν βιβλιοθήκες, μουσεία, θεματικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι.

Το τρίτο βήμα θα ακολουθήσει στις 17 Μαΐου, όταν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων εστίασης, πάλι με όριο στον αριθμό των ατόμων σε μία παρέα, 30 σε εξωτερικό χώρο και έξι άτομα ή τα μέλη δύο νοικοκυριών σε κλειστό χώρο. Θα επιτραπούν επίσης οι θεατές σε αθλητικές εκδηλώσεις, σε θεάματα και συναυλιακούς χώρους, με συγκεκριμένα όρια ως προς τη χωρητικότητα, καθώς και η λειτουργία των στεγασμένων παιδοτόπων.

Εφόσον κριθεί ασφαλές, αυτή είναι και η ημερομηνία που θα μπορούσαν να επιτραπούν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στις 21 Ιουνίου η Κυβέρνηση ελπίζει να είναι σε θέση να καταργήσει «όλους τους νομικούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές» των πολιτών, όπως τα όρια στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να συναθροίζονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

Η επίτευξη των επιμέρους χρονικών στόχων για τη χαλάρωση των περιορισμών, πάντως, θα εξαρτάται από την εκπλήρωση τεσσάρων κριτηρίων κάθε φορά, είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Τα κριτήρια αυτά είναι να συνεχίζεται επιτυχώς το πρόγραμμα εμβολιασμού, τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι επαρκώς αποτελεσματικά ως προς τη μείωση νοσηλειών και θανάτων από τον κορωνοϊό, τα κρούσματα να μην αυξάνονται με ρυθμό που να δημιουργεί κίνδυνο μη βιώσιμης πίεσης στο σύστημα υγείας NHS και η πορεία εξόδου από το lockdown να μη χρειάζεται αλλαγή λόγω νέων μεταλλάξεων του ιού.

Ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε επίσης ότι θα πραγματοποιηθούν τέσσερις μελέτες που θα αφορούν το πότε θα είναι ασφαλές να καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας, η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και η τηλεργασία, το πότε θα μπορέσουν να επιτραπούν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό, το κατά πόσο είναι ορθό να εκδίδονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για είσοδο σε χώρους συναθροίσεων, όπως τα θέατρα και άλλη μία για την άδεια διεξαγωγής μαζικών εκδηλώσεων.

Η μελέτη για τα ταξίδια στο εξωτερικό θα ολοκληρωθεί έως τις 12 Απριλίου, με τη συντομότερη δυνατή ημερομηνία έναρξης ταξιδιών τη 17η Μαΐου.

Ο οδικός χάρτης ισχύει για την ώρα μόνο για την Αγγλία αλλά το Λονδίνο είναι σε συζητήσεις με τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις ώστε να υιοθετηθούν παρόμοια χρονοδιαγράμματα για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η σταδιακή έξοδος από το lockdown καθίσταται σε μεγάλο βαθμό δυνατή λόγω της προόδου των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Αποκάλυψε ότι σύμφωνα με την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer μειώνει τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους κατά τουλάχιστον 75%. «Καλό επίπεδο προστασίας» παρέχει και η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, σύμφωνα με τα πιο περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία, είπε ο κ. Τζόνσον.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το νέο στόχο για χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου και στα περίπου 53 εκ. ενηλίκων πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου έως το τέλος Ιουλίου.

Χαρακτήρισε δε τον οδικό χάρτη που παρουσίασε ως «μονόδρομο προς την ελευθερία».