Η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του ΓΓ ΟΗΕ

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του ΓΓ ΟΗΕ

Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα.


Ο κ. Γκουτέρες θα ασκήσει τα καθήκοντα του ΓΓ "με αμεροληψία, αξιοσύνη και δεινότητα στον διάλογο", διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Κόστα διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολές για την υποψηφιότητα στα προεδρεία της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Ο Γενικός Γραμματέας είναι ευγνώμων, αντιμετωπίζει με σεμνότητα την υποστήριξη αυτή και θα κάνει το παν για να φανεί αντάξιός της", τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γκουτέρες, 71 ετών, ήδη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος ότι θα ήθελε να συνεχίσει στον ρόλο αυτό. Ο πρώην επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) και προηγουμένως Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) ανέλαβε ΓΓ το 2017 και η θητεία του θα τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Ως εδώ, δεν έχει κανέναν αντίπαλο. Όπως ορίζει η άγραφη παράδοση, τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) έχουν τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό. Επικριτές της διαδικασίας τονίζουν πως δεν είναι διαφανής, ενώ πολλοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναδειχθεί γυναίκα Γενική Γραμματέας για πρώτη φορά έπειτα από επτά δεκαετίες και πλέον.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Οι έξι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ για την επαρχία Λάρνακας- Ολοκληρώθηκε η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη

Οι έξι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ για την επαρχία Λάρνακας- Ολοκληρώθηκε η Επαρχιακή Συνδιάσκεψη

Η Επαρχιακή Εκλογική Συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ Λάρνακας που πραγματοποιήθηκε απόψε, εξέλεξε τους έξι υποψήφιους και υποψήφιες του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Κοινωνική Συμμαχία, για την επαρχία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.

BEST OF TOTHEMAONLINE