Την 1η Μαρτίου έγινε η πρεμιέρα επαναλειτουργίας μετά το δεύτερο lockdown της Α’ και Β’ Τάξης των δημόσιων και ιδιωτικών Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με φυσική παρουσία των μαθητών.
Τα κρούσματα όλο και περισσότερο αυξάνονται. Οι αλυσιδες μεγαλώνουν και οι ανησυχία στο Υπουργείο , γονείς και διάφορους φορείς είναι μεγάλη.
Ο επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνο Σιλβέστρος ανέφερε την Τρίτη (2/3) ότι από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου, έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, σε σχολεία ανά το παγκύπριο, 56 εκπαιδευτικοί, 109 μαθητές δημοτικού, 25 μαθητές λυκείου και 5 μαθητές νηπιαγωγείου. Συνολικά, συνέχισε, τα περιστατικά αυτά επηρεάζουν 43 δημοτικά σχολεία, 19 λύκεια, 15 ιδιωτικά σχολεία και 9 νηπιαγωγεία.
Οι αποφάσεις του Υπουργείου κάποιους τους ικανοποιούν , κάποιους όμως άλλους όχι. Δεν έλλειψαν αντιδράσεις και σχόλια απο ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, σχολικές εφορείες και επιδημιολογική ομάδα.
Λίγο πριν την επαναλειτουργία ο Υπουργός Παιδείας , Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι η διενέργεια τεστ σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές, πρόκειται για μια απαραίτητη ενέργεια .
Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στα σχολεία προκαλούν ανησυχία ενώ από την 8η Μαρτίου οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).
Τι όμως θα γίνει αν κάποιοι αρνηθούν να κάνουν το τεστ;
«Δεν θα αναγκάσουμε αυτούς που μπορεί να είναι μερικοί. Όσοι απουσιάζουν, εφόσον έχουμε πλέον την δυνατότητα θα υποστηρίζονται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση....», ανέφερε ο Υπουργος Παιδείας.
Τι απαντούν οι μαθητές Λυκείου;
Σύμφωνη φαίνεται να είναι η πλειοψηφία των μαθητών Λυκείου, οι οποιοι έσπευσαν να κάνουν τα rapid test αναφέροντας πως όσο δύσκολο και αν είναι για τους ίδιους να βρίσκονται συνεχώς με μια μάσκα και να βιώνουν αυτή τη νέα κατάσταση, αντιλαμβάνονται την σημαντικότητα αλλά και τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, για αυτό και οφείλουν να πράξουν το σωστό για να προστατέψουν τους γύρω τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Λεμεσός - Η πόλη αγκάθι
Ο επιδημιολόγος πεδίου και επικεφαλής της διαδικασίας ιχνηλάτησης, Βαλεντίνο Σιλβέστρος ανέφερε ότι οι αυξημένοι αριθμοί περιστατικών στη Λεμεσό δικαιολογούνται από τις αλυσίδες που προέρχονται κυρίως από σχολεία, πέντε στο σύνολο τους, με τη μεγαλύτερη να αφορά τουλάχιστον 30 άτομα.
«Μιλούμε για 109 μαθητές δημοτικού την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή περί τις 100 οικογένειες. Αν ένας γονιός προσβληθεί, τότε θα μεταδώσει τον ιό στην εργασία του», ανέφερε.
Ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «Η διασπορά είναι θέμα τήρησης των πρωτοκόλλων, κι αν οι μαθητές συνωστίζονται στο διάλειμμα και οι δάσκαλοι δεν τηρούν τα μέτρα όταν βρίσκονται στα γραφεία, αυτό ευνοεί τη διασπορά», είπε και σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές από εκπαιδευτικούς για μαθητές που παρουσιάζονται στα σχολεία, ενώ είναι συμπτωματικοί.
Αν ένα παιδί έχει συμπτώματα, συνέχισε, δεν θα πρέπει να το στέλνουν σχολείο οι γονείς, όπως κι αν έχει συμπτώματα ένας εκπαιδευτικός, θα πρέπει να ζητήσει άδεια. «Αυτό γινόταν και πριν την πανδημία όταν ήσουν άρρωστος και είναι, νομίζω, πράγματα αυτονόητα, τα οποία ξεχάσαμε», συμπλήρωσε.
Τεστ και δημοτικά σχολεία:
Απο την άλλη στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» η Πρόεδρος ΠΟΕΔ, κ. Μύρια Βασιλείου, ερωτηθείσα για την διενέργεια rapid test σε παιδιά Δημοτικού η Πρόεδρος ΠΟΕΔ απάντησε ότι υπάρχει εισήγηση και προτροπή να δίνεται η δυνατότητα και στους μαθητές να εξεταστούν. «Μια από τις εισηγήσεις μας στην τελευταία ανακοίνωση είναι το ενδεχόμενο αν αυτός ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνει από το στόμα».
Πως η ΟΕΛΜΕΚ βλέπει το άνοιγμα των γυμνασίων και την απόφαση του Υπουργείου;
Ο Θέμης Πολυβίου, Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ, ανέφερε: "Θεωρούμε ότι είναι σωστή η απόφαση, να μην ανοίξουμε στις 8 τα γυμνάσια και να πάμε στις 16. Όμως διερωτόμαστε αφού θα πάρουμε το μέτρο του rapid τεστ στους μαθητές – που λέμε ότι είναι ένα σωστό μέτρο λέμε εμείς - γιατί δεν μετέφεραν και μια βδομάδα πιο πέρα την επιστροφή των μαθητών της Α και Β Λυκείου, ώστε να προλάβουν να κάνουν τα rapid τεστ και να ξεκινήσουν μια σωστή έναρξη της επιστροφής τους."
Μεγάλο πρόβλημα βλέπει ο Ντίνος Έλληνας , Πρόεδρος Σχολικών Εφοριών αναφέροντας :
"Από ότι έχει φανεί και από τις ανακοινώσεις υπάρχει μεγάλο πρόβλημα τα σχολεία, έχουμε 56 κρούσματα σε εκπαιδευτικούς, 109 σε μαθητές της Δημοτικής, 25 των Λυκείων και 9 των Νηπιαγωγείων με πρώτη αλυσίδα τους εκπαιδευτικούς. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό καταδεικνύει ότι τα rapid τεστ πρέπει να γίνονται τακτικά και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές."
Απο την άλλη ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, αναφέρθηκε σε αμέλεια εκπαιδευτικών να φοράνε τη μάσκα αλλά και να αρνιούνται να κάνουν τεστ. Οπως επίσης υπήρξαν καταγγελίες για εκπαιδευτικούς που έκλειναν τα παράθυρα, ενώ "πρέπει να μένουν τα παράθυρα ανοιχτά για να διακινείται φρέσκος αέρας"
Οπως ανέφερε, φαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί ευθύνονται για τη διασπορά στα σχολεία.
"Είχαμε εισηγηθεί και στο παρελθόν κυρίως τη χρήση της μάσκας και στα δημοτικά, υπήρξαν όμως αντιδράσεις από παντού και ιδού τα αποτελέσματα τώρα. Όπως και με τις μάσκες και τα τεστ και κάποιους που αρνήθηκαν να κάνουν τα τεστ. Όπως φαίνεται, εκπαιδευτικοί που έπρεπε να είχαν αρνητικά τεστ, ίσως να μην έκαναν και να εισήγαγαν τον ιό στα σχολεία."
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις