Έξι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Έγκωμης, Αγλαντζιάς, Λακατάμειας) κατέθεσαν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ενιαία Στρατηγική και κοινό Σχέδιο Δράσης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Ανάπτυξη της ευρύτερης αστικής περιοχής της Λευκωσίας, για την περίοδο 2021-2030, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Την Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021, έγινε η παρουσίαση του Σχεδιασμού στη Διατμηματική Επιτροπή Αξιολόγησης από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη.
«Για πρώτη φορά η συνεργασία των Δήμων της ευρύτερης αστικής περιοχής της πρωτεύουσας ξεφεύγει από την αποσπασματική της προσέγγιση και λαμβάνει ένα ολοκληρωμένο χαρακτήρα, με σκοπό να μετατρέψει τη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Κύπρου σε μια συμπαγή δύναμη βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης», προστίθεται.
Ο σχεδιασμός, όπως αναφέρεται, περιλαμβάνει έργα προς υλοποίηση - με ευθύνη τόσο των συνεργαζόμενων Δήμων όσο και του κράτους και με χρηματοδότηση από διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία, εθνικούς πόρους, πόρους των Δήμων ή και μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων - όπως: Κυκλοφοριακό σχεδιασμό, ανάπλαση ιστορικών πυρήνων, διαχείριση αποβλήτων, θέματα έξυπνης πόλης, κοινωνικά προγράμματα, δημιουργία τραμ και άλλα πολλά.
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση του σχεδιασμού, που έχει ορίζοντα δεκαετίας, ανέρχεται σε περίπου €781 εκατομμύρια και επηρεάζει πέραν των 200.000 συμπολιτών μας (περίπου το 25% του πληθυσμού της Κύπρου), αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης κινείται στο πλαίσιο που καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και τις σχετικές εθνικές επενδυτικές προτεραιότητες και στο πλαίσιο αυτό παρέχει τη δυνατότητα μιας ομαλής και εποικοδομητικής μετάβασης μέσω της συμπλήρωσης και επικαιροποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της περιόδου 2014-2020 για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Κέντρου της Λευκωσίας και ταυτόχρονα της επέκτασης των παρεμβάσεων σε επιπλέον περιοχές του ευρύτερου αστικού χώρου που μειονεκτούν ή/και αντιμετωπίζουν καίριες περιβαλλοντικές και άλλες προκλήσεις.
«Ένας από τους κύριους στόχους των ευρωπαϊκών κονδυλιών είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δυσπραγούσες περιοχές. Στην Κύπρο, οι περιοχές που γειτνιάζουν με την πράσινη γραμμή αντιμετωπίζουν τα πιο σοβαρά προβλήματα όπως είναι μεταξύ άλλων ο μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων οικοδομών και οι δυσκολίες προσέλκυσης επενδύσεων και νέων κατοίκων. Επιβάλλεται στις περιοχές αυτές να διατεθούν επιπρόσθετα κονδύλια – πλην αυτών που θα δοθούν στη βάση του πληθυσμιακού τους ποσοστού - για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πολλαπλές ανάγκες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», ανάφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης κατά την παρουσίαση του Σχεδιασμού.
Συνεχίζοντας ο κ. Γιωρκάτζης είπε ότι «οι έξι Δήμοι της μείζονος Λευκωσίας δεν μπορούν να περιμένουν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προχωρούν με ένα ενιαίο σχεδιασμό που στόχο έχει να επενεργήσει ευεργετικά στην αστική Λευκωσία και τους δημότες της. Η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί αν οι αρμόδιες Αρχές, που μπορούν να επηρεάσουν, συμβάλουν στην προώθηση της συνένωσης της Αστικής Λευκωσίας, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας καταλήγοντας υπενθύμισε ότι πριν ένα περίπου χρόνο, δημόσια πέντε Δήμαρχοι της Λευκωσίας (Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς και Έγκωμης) είχαν δηλώσει ότι η αστική Λευκωσία, πρέπει να είναι μία.
«Εξ όσων γνωρίζω, πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου αιρετοί εισηγήθηκαν την κατάργηση θέσεων για το καλό της Λευκωσίας, με στόχο τον ενιαίο σχεδιασμό και την ενιαία ανάπτυξη της πόλης τους», είπε τέλος.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις