Πραγματοποιήθηκε σήμερα πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό «κατά των πολιτικών που διευρύνουν τις ανισότητες».
Στην διαμαρτυρία συμμετείχαν πέραν των 2 χιλιάδων πολιτών σύμφωνα και με ανακοίνωση των διοργανωτών. Η πορεία προς το Προεδρικό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΟΓΟ και του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ και τη συμμετοχή αριθμού οργανώσεων ενάντια στις διακρίσεις, τη διαφθορά και την εντεινόμενη εκμετάλλευση που βιώνουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι γυναίκες, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.
Με σύνθημα «Τέρμα στις διακρίσεις! Ισότητα τώρα!» βροντοφώναξαν εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζονται σε Κύπρο και Ευρώπη, οι οποίες συνθλίβουν τις γυναίκες και έχουν αποδειχθεί οδοστρωτήρες των κοινωνικών και εργατικών κατακτήσεων. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (8/3).
«Η κινητοποίηση έστειλε ηχηρό μήνυμα, ότι δεν μπορεί να συνεχιστούν οι πολιτικές που εφαρμόζει εδώ και 8 χρόνια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση των διοργανωτών μετά το πέρας της πορείας.
Στην ομιλία της ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, απηύθυνε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις γυναίκες της Κύπρου και του κόσμου, υπογραμμίζοντας πως η 8η του Μάρτη είναι μέρα τιμής και ξεσηκωμού.
Η κ. Κουκουμά συνέχισε λέγοντας: «Τέρμα στις διαπιστώσεις και τα μοιρολογήματα. Μαζί με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της Κύπρου. Μαζί με τις μονογονιούς, με τον κόσμο που κινδυνεύει από τη φτώχεια και τις εκποιήσεις. Μαζί με τον κόσμο του πολιτισμού, του αθλητισμού, μαζί με την νεολαία και την τρίτη ηλικία. Μαζί με τις μετανάστριες και τους μετανάστες. Να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε συθέμελα την ανισότητα που μας στερεί την ελευθερία.»
Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ κάλεσε τις γυναίκες του τόπου να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα για την ισοτιμία των φύλων! Για αγώνες μέσα κι έξω από τη Βουλή! Για αγώνες στους δρόμους. Για αγώνες συλλογικούς και οργανωμένους.
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, κατά την ομιλία του σημείωσε μεταξύ άλλων πως «για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι διακρίσεις λόγω φύλου και η εργασιακή και κοινωνική ανισότητα, είναι μια υπόθεση που δεν αφορά μόνο τις γυναίκες. Μας αφορά όλους. Γιατί κάθε μορφή διάκρισης, κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης σε τελική ανάλυση είναι ένα όπλο στα χέρια του κατεστημένου, ένα όπλο στα χέρια των οικονομικά και πολιτικά ισχυρών, που μέσα από την συντήρηση και την διαίρεση, το μόνο που επιδιώκουν είναι να συντηρούν και να αναπαράγουν την ισχύ και τον πλούτο τους.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε μια σκληρή επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα μετά την κρίση του 13, μετά το κούρεμα, το μνημόνιο και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας επέβαλε η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, η επίθεση ολοένα κλιμακώνεται, με κύρια χαρακτηριστικά το φόβο και την εργασιακή ανασφάλεια, την απορρύθμιση και την υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων, τις «ευέλικτες» υποτίθεται μορφές απασχόλησης που καταλήγουν στην εργασία χωρίς ωράρια, εφτά μέρες την βδομάδα.
Στον χαιρετισμό του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έκανε αναφορά στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες. Όπως είπε, οι λόγοι που οδήγησαν στην κινητοποίηση είναι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Η βία σε βάρος τους. Η εκμετάλλευση των γυναικών. Από τον καπιταλισμό που τις καταδυναστεύει. Από τις πατριαρχικές αντιλήψεις που την εξοντώνουν, τη φιμώνουν, την κατακρεουργούν.
Πρόσθεσε ότι για το ΑΚΕΛ δεν είναι απλώς χρέος η πάλη για την ισοτιμία, η απομόνωση του σεξισμού, η ανάγκη να βγει η γυναίκα στο προσκήνιο. Είναι μέρος της φιλοσοφίας και της ιδεολογίας που πρεσβεύει. Γι’ αυτό και είναι πάντοτε αλληλέγγυο στους αγώνες του γυναικείου κινήματος, γι’ απελευθέρωση των γυναικών, ισοτιμία, σεβασμό, αξιοπρέπεια.
Σημείωσε επίσης ότι η απελευθέρωση των γυναικών δεν θα έρθει από το πουθενά. Ούτε θα τη χαρίσει στις γυναίκες ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση τους. Ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε ότι χρειάζονται μέτρα και πολιτικές που να επιτρέπουν στη γυναίκα να απελευθερώσει τις δυνάμεις της έξω από το σπίτι. Πολιτικές αναχαίτισης της γυναικείας ανεργίας. Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. Μέτρα καταπολέμησης της ανισομισθίας. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας προς τις έγκυες εργαζόμενες. Στήριξη των δικαιωμάτων των νέων εργαζόμενων μητέρων και ενίσχυση της προστασίας τους. Εισαγωγή σχεδίου πληρωμένης γονικής άδειας. Κατάργηση της αποκοπής του 12% για όσες και όσους συνταξιοδοτούνται στα 63. Μέτρα και υποδομές που να στηρίζουν τη μητρότητα ως κοινωνική ευθύνη. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας. Πλήρης κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις