Δύο εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως που αφορούν τον προσφυγικό κόσμο, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων.
Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Προσφύγων, η Πρόεδρος της Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, είπε ότι η πρώτη έκθεση της Επιτρόπου αφορά το δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια σε όσους πρόσφυγες έχουν πάρει οικόπεδο.
«Από το 2016 έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση και έχει καταργήσει το σχέδιο και τη βοήθεια που δινόταν για τις περιπτώσεις των οικοπέδων που δόθηκαν πριν το 2013. Θεωρούμε ότι μετά από τόσο καιρό προκαλείται ακόμα μια αδικία σε βάρος αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι για να ήταν δικαιούχοι οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης, σημαίνει ότι τα εισοδηματικά τους κριτήρια ήταν πιο χαμηλά, για αυτό προβλεπόταν και η οικονομική χορηγία. Ξεκάθαρα η Επίτροπος Διοικήσεως στην έκθεση της καταγράφει ότι η Κυβέρνηση παρανομεί, διότι το σχέδιο αυτό προβλέπεται στη νομοθεσία. Δεν είναι ένα σχέδιο που το αλλάζει η Κυβέρνηση όποτε θέλει, για αυτό θα έπρεπε μέχρι τώρα να λάμβανε υπόψιν τη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως», συμπλήρωσε.
Αντ΄ αυτού, είπε η κ. Κουκουμά, η Επιτροπή ενημερώθηκε ξανά ότι ετοιμάζεται τροποποίηση της νομοθεσίας, «που αντιλαμβάνεστε και τροποποίηση της νομοθεσίας να γίνει, δεν μπορεί να επιστρέψει δέκα χρόνια πίσω για να καταργήσει την πρόνοια της παροχής της οικονομικής βοήθειας».
Όπως ανέφερε, η δεύτερη έκθεση που συζήτησαν ήταν η έκθεση σε σχέση με τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες και το δικαίωμα στη στεγαστική βοήθεια.
«Είναι γνωστό ότι πριν από το 2013-πριν από το 2011 στην ουσία- δεν είχαν δικαίωμα οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες να αιτηθούν την οικονομική βοήθεια. Σήμερα που έχει εξισωθεί αυτή η δυνατότητα, αρκετοί εκ μητρογονίας που είχαν αποκτήσει στέγη παλαιότερα, δεν είναι δικαιούχοι, διότι σύμφωνα με τα κριτήρια, υπάρχει δυνατότητα να αιτηθείς δύο χρόνια πριν έχεις αποκτήσει κατοικία», είπε.
«Υπολογίζαμε πραγματικά και για τις δύο αυτές εκθέσεις ότι η Κυβέρνηση θα στεκόταν αρωγός σε αυτούς τους ανθρώπους και με διάφορους τρόπους είτε στους εκ μητρογονίας ένα εφάπαξ ποσό ή κάτι αντίστοιχο και σε όσους είναι δικαιούχοι των οικοπέδων και λόγω και της μεγάλης καθυστέρησης, γιατί ακόμα παρακαλώ, από το 2011, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχωρισμός των οικοπέδων αυτών», πρόσθεσε η κ. Κουκουμά.
Όπως είπε, άκουσαν ξανά τα ίδια.
«Ενώ εξαγγέλλουν από τη μια μεγαλόπνοα σχέδια στεγαστικά, κάποιον άλλο κόσμο τον έχουν αποκλείσει και μάλιστα πρόσφυγες», σημείωσε.
Η κ. Κουκουμά είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, με την οποία καταργείται η δυνατότητα του κηδεμόνα διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για έργα δημοσίου συμφέροντος να παραχωρεί τουρκοκυπριακή γη, τουρκοκυπριακή περιουσία σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους οργανισμούς δημόσιας ωφέλειας.
Η κ. Κουκουμά είπε ότι « το θέμα έχει προκύψει με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Πάφο και θα ήθελα έτσι να παραθέσω τους αριθμούς για να κατανοήσει κάποιος με ποιο τρόπο έχει καταστρατηγηθεί η ίδια η νομοθεσία στην περίπτωση της Πάφου και ειδικά μόνο της Πάφου».
«Έχουν παραχωρηθεί τουρκοκυπριακές περιουσίες, στην Λευκωσία ενημερωθήκαμε για 17 συμβάσεις, που ενδεχομένως περιέχουν περισσότερα τεμάχια, στη Λεμεσό 93 τεμάχια, στη Λάρνακα 12 τεμάχια και στην Πάφο, παρακαλώ, 330 τεμάχια έχουν παραχωρηθεί στο Δήμο Πάφου. Με το δίκαιο του ο κόσμος διαμαρτύρεται, με το δίκαιο του ο κόσμος νιώθει την μεγάλη αδικία σε βάρος του όταν τουρκοκυπριακές περιουσίες αντί να αξιοποιούνται προς όφελος των προσφύγων, τις αξιοποιεί ο Δήμος, όχι πάντα με σκοπό δημόσιας ωφέλειας αλλά σε κάποιες περιπτώσεις για να τις υπενοικιάσεις κιόλας. Δικό του δικαίωμα να αποφασίζει που και πως θα τις παραχωρήσει», σημείωσε .
Όπως είπε η κ. Κουκουμά, έχουν συζητήσει την πρόταση του κ. Ευσταθίου, με την οποία καταργείται πλήρως αυτό το δικαίωμα.
«Εμείς θεωρούμε ότι δεν είναι δίκαιο την στιγμή που την ευθύνη την φέρει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση, γιατί καταστρατηγούσε με αυτό τον τρόπο την νομοθεσία, να έρθουμε από την άλλη να απαγορεύσουμε πλήρως την παραχώρηση τουρκοκυπριακής περιουσίας σε Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προβληματιζόμαστε, ενδεχομένως να καταθέσουμε κάποιες τροπολογίες όπου να γίνονται πιο αυστηρά τα κριτήρια παραχώρησης τέτοιων περιουσιών σε δήμους και άλλους οργανισμούς και να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών, όπως έχω πει προηγουμένως, και σε δήμους και σε οργανισμούς και ενδεχομένως και σε κάποιες περιπτώσεις και σε μη πρόσφυγες», πρόσθεσε.
Δεν μπορεί, συνέχισε, «η καταστρατήγηση να μας οδηγήσει από την άλλη σε αυτή την απόφαση που ενδεχομένως να έχει και άλλες παρενέργειες».
Όπως είπε, το θέμα θα είναι σε επόμενη συνεδρία για τοποθέτηση και μετά θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια ανάλογα και με τις εξελίξεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του είπε ότι «είχαμε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής συζήτηση γύρω από πολλά δικαιώματα που η εκ μητρογονίας πρόσφυγες της Κύπρου θα έπρεπε να είχαν, θα έπρεπε να τα σεβόμασταν, θα έπρεπε να τα εφαρμόζαμε».
Δυστυχώς, είπε, «μέχρι σήμερα και με την ευκαιρία της Ημέρας της Γυναίκας χθες, θέλω να επισημάνω, θέλω να κεντρίσω και θέλω να καυτηριάσω μια παραβίαση ενός βασικού ανθρώπινου δικαιώματος όπου οι πρόσφυγες γυναίκες της Κύπρου, δεν έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της προέλευσης τους».
Άρα, λοιπόν, συνέχισε, αυτή είναι μια κατάφωρη παραβίαση και της αρχής της ισότητας, αλλά και του ίδιου του Συντάγματος. «Πρέπει οπωσδήποτε και καλώ την Επίτροπο Διοίκησης, καλώ την Επίτροπο Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επέμβουν με εξίσου καλή και ισορροπημένη ευαισθησία, να γνωματεύσουν, να ετοιμάσουν έκθεση και να πουν ότι επιτέλους πρέπει αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, οι πρόσφυγες ή παιδιά που προέρχονται από εκ μητρογονίας να εγγράφονται στους καταλόγους της Επαρχίας τους από όπου προέρχονται, αν και εφόσον αυτές το επιθυμούν», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι το Κυπριακό και οι επιπτώσεις του δεν τελειώνουν με την πορεία του χρόνου.
«Θα τελειώσουν όταν και εφόσον επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα», σημείωσε.
Αναφορικά με την προστασία των περιουσιών των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι δεν μπορεί οι Τοπικές Αρχές , μάλιστα οι μη προσφυγικές Τοπικές Αρχές να είναι κάτοχοι, να χρησιμοποιούν ή να υπεκμισθώνουν ή να κατέχουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο τουρκοκυπριακές περιουσίες.
«Αυτό δεν είναι στο πνεύμα της νομοθεσίας. Θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Και αυτό το τέλος πρέπει να είναι εδώ και τώρα και ο μόνος τρόπος ρύθμισης του είναι ευθαρσώς ξεκάθαρα και κρυστάλλινα να αναγράφεται στη νομοθεσία ότι καμία Τοπική Αρχή για τον οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να κατέχει ή να αξιοποιεί τουρκοκυπριακή περιουσία», συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, σε δηλώσεις του όσον αφορά τα δικαιώματα των εκ μητρογονίας προσφύγων, είπε ότι «χρειάζεται ακόμα ένας μεγάλος αγώνας για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν κάποια δικαιώματα».
Όπως είπε, εγείρεται ακόμα ένα βασικό θέμα: Τα παιδιά, τα οποία είναι από τον ένα γονιό εκτοπισθέντες πού θα ψηφίζουν, στην Επαρχία του πατέρα ή της μητέρας;
«Η θέση μας ως ΔΗΚΟ είναι να έχει το παιδί να επιλέξει σε ποια Επαρχία θέλει να πάει. Ευελπιστώ ότι θα αποκτήσουμε την πλειοψηφία να περάσει και αυτό το θέμα», ανέφερε.
Είπε, επίσης, ότι το άλλο κρίσιμο ζήτημα, το οποίο απασχόλησε πάρα πολύ την Επιτροπή Προσφύγων είναι το θέμα με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες.
«Υπάρχει πρόταση, στην οποία απαγορεύει ρητά, κατηγορηματικά, να εκμισθώνονται περιουσίες στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις ή Οργανισμούς Δημοσίας Ωφέλειας. Και το κραυγαλέο παράδειγμα της Πάφου, του Δήμου Πάφου. Φάνηκε εκεί ότι ο Δήμος Πάφου εξεδίωξε πρόσφυγες και πήρε 370 ακίνητα... Αυτό πρέπει να τερματιστεί. Η θέση μας ως ΔΗΚΟ όπως και της ΕΔΕΚ, που έβαλε την πρόταση, και των κεντρώων δυνάμεων είναι να πάει αμέσως στην Ολομέλεια. Τα άλλα δύο μεγάλα κόμματα ήθελαν να το ξανασυζητήσουν και να αποφασιστεί την ερχόμενη Τρίτη», σημείωσε.
Οι τουρκοκυπριακές περιουσίες, συνέχισε ο κ. Κουλίας, να δίνονται μόνο στους εκτοπισθέντες και σε κανένα άλλο.
Η βουλευτής της Αλληλεγγύης Ρούλα Γεωργιάδου, σε δηλώσεις της είπε ότι σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων μεταξύ άλλων ζήτησαν ενημέρωση όσον αφορά το θέμα εκ μητρογονίας πρόσφυγες.
«Ενώ αναγνωρίστηκαν δικαιώματα από το 2013 εντούτοις σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα δικαιώματα δεν αποδίδονται σε πάρα πολλές οικογένειες. Είναι απαράδεκτο 46 χρόνια μετά να εξακολουθούμε να έχουμε πρόσφυγες πολλών ταχυτήτων. Οι νομοθεσίες υπάρχουν και πρέπει να εφαρμόζονται. Η Αλληλεγγύη δεν δέχεται τίποτε λιγότερο», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις