ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερχάν Αρικλί: 'Ο «νότος» και ο «βορράς» δεν βρίσκονται σε ένα κοινό σημείο στο Κυπριακό'

Ερχάν Αρικλί: 'Ο «νότος» και ο «βορράς» δεν βρίσκονται σε ένα κοινό σημείο στο Κυπριακό'

Το Κόμμα Αναγέννησης δεν έχει οποιαδήποτε προσδοκία από τη Γενεύη και δεν περιμένει εκπλήξεις, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και «αναπληρωτής πρωθυπουργός», Ερχάν Αρικλί στη συνάντηση που είχε χθες με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του οΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Αρικλί είπε στην κ. Σπέχαρ πως είναι πολύ καθαρό πλέον ότι ο «νότος» και ο «βορράς» δεν βρίσκονται σε ένα κοινό σημείο στο Κυπριακό. Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και να μας κρατήσουν στο τραπέζι για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα γίνεται, πρόσθεσε.


 
Οι δε Τουρκοκύπριοι έχουν πάψει να ελπίζουν στην ομοσπονδία που βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και 55 χρόνια και οι επίσημες διαπραγματεύσεις της άρχισαν με τις Συμφωνίες Κορυφής 1977-79 και έχουν χαράξει έναν νέο οδικό χάρτη, πρόσθεσε. «Οι πλευρές έχουν επισημοποιήσει τον διαχωρισμό δρόμων. Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θέλουν λύση δύο κρατών», είπε.
 
Το καθήκον που αναλογεί πλέον στα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε, πρέπει να είναι να τερματίσουν τις συνομιλίες για ομοσπονδία, που έχασαν πλέον το νόημά τους. «Πρέπει να διαπιστωθεί ότι αυτοί οι δύο λαοί δεν θα μπορέσουν να ζήσουν κάτω από τη στέγη ενός κράτους και να δημοσιευθεί έκθεση, ακριβώς όπως συνέβη στην έκθεση που συνέταξε ο Αχτισάρι στο Κόσσοβο».
 
Στην Γενεύη οι πλευρές θα θέσουν τις θέσεις τους για άλλη μια φορά και θα φύγουν από εκεί, ανέφερε ο κ. Αρικλί στην κ. Σπέχαρ.
 
Αναφερόμενος στο θέμα τους ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερχάν Αρικλί είπε ότι η θέση που είχε εκφράσει πριν χρόνια το κόμμα του και το σχέδιο που έθεσαν σε εφαρμογή η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία είναι «πολύ εναρμονισμένα» μεταξύ τους.
 
«Εμείς προσπαθούμε να ενεργούμε σε αρμονία με την νομική άποψη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά τρόπο που δεν θα είναι αντίθετος με τα δικαιώματα και τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ. Τα ΗΕ πόσο ακόμα θέλουν να μείνει κλειστό το Βαρώσι που είναι κλειστό εδώ και 50 χρόνια; Μεγάλο μέρος των Ελληνοκυπρίων που άφησαν περιουσίες στο Βαρώσι απεβίωσαν πλέον. Πόσο ακόμα σκέφτεστε να εμποδίζετε αυτούς τους ανθρώπους ή τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο Βαρώσι, έστω και υπό τουρκική διοίκηση;», είπε.
 
Εκανε λόγο για πολιτικό ψήφισμα για το 750 του ΣΑ του ΟΗΕ στο θέμα του Βαρωσιού και πως πρέπει να αλλάξει προς την κατεύθυνση της νομικής απόφασης του ΕΔΑΔ. Εμείς θα ανοίξουμε το Βαρώσι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κατέληξε.
 
(ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top