«Η 15η Μαρτίου 2021 σηματοδοτεί δέκα χρόνια από τότε που ξεκίνησαν ειρηνικές διαδηλώσεις σε όλη τη Συρία», αλλά, «η βίαιη καταστολή τους από το καθεστώς πυροδότησε μια δεκαετία συγκρούσεων», υπενθυμίζει σε σημερινό του μήνυμα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική Ζοζέπ Μπορέλ, με αφορμή τα 10 χρόνια της σύγκρουσης τη Συρία, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν μπορείνα υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτή την σύγκρουση.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει στο μήνυμά του ότι «η βάναυση καταστολή του συριακού λαού και η αποτυχία να απαντηθούν οι βασικές αιτίες της εξέγερσης οδήγησε σε κλιμακούμενη και διεθνοποιημένη ένοπλη σύγκρουση».
«Δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτήν τη σύγκρουση: Η βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια γνήσια, χωρίς αποκλεισμούς και περιεκτική πολιτική λύση υπό την ηγεσία της Συρίας, με την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών και τις ανησυχίες όλων των τμημάτων της συριακής κοινωνίας που λαμβάνονται υπόψη», τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.
Αναλυτικά καταγράφει ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια, αμέτρητες παραβιάσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από όλα τα μέρη, ιδίως από το συριακό καθεστώς, προκάλεσαν τεράστια ανθρώπινα δεινά».
«Η ευθύνη για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ύψιστη σημασία τόσο ως νομική απαίτηση όσο και ως κεντρικό στοιχείο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και πραγματικής συμφιλίωσης στη Συρία», ξεκαθαρίζει εξ ονόματος των 27 κρατών μελών.
Επιπλέον ο Ζ. Μπορέλ σημειώνει ότι «η κρίση προσφύγων της Συρίας είναι η μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, με 5,6 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πρόσφυγες και άλλα 6,2 εκατομμύρια άτομα εκτοπισμένους εντός της Συρίας, και με όρους που δεν επιτρέπουν την ασφαλή, εθελοντική, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Επιπλέον, η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή και πέρα από αυτό και τροφοδότησε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι όλοι οι παράγοντες στη Συρία πρέπει να επικεντρωθούν στον αγώνα κατά του Da`esh. Η πρόληψη της επανεμφάνισης της τρομοκρατικής οργάνωσης παραμένει προτεραιότητα», επισημαίνει.
«Η σύγκρουση στη Συρία προφανώς δεν έχει τελειώσει», αναφέρει.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αποφασιστική, συνεχίζοντας να ζητά τον τερματισμό της καταστολής, την απελευθέρωση των κρατουμένων και ότι το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του πρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στην πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Χωρίς αξιόπιστη πρόοδο και όσο συνεχίζεται η καταστολή, στοχοθετημένες κυρώσεις της ΕΕ σε ηγετικά μέλη και οντότητες του καθεστώτος θα ανανεωθούν στα τέλη Μαΐου», προειδοποιεί.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αλλάξει την πολιτική της όπως περιγράφεται στα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου και παραμένει προσηλωμένη στην ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του συριακού κράτους», προσθέτει.
Σημειώνει ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν διατεθειμένη «να υποστηρίξει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στη Συρία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, προς ικανοποίηση της διακυβέρνησης και των υψηλότερων διεθνών προτύπων διαφάνειας και λογοδοσίας, με όλους τους Σύρους, συμπεριλαμβανομένων μελών της διασποράς, επιλέξιμων για συμμετοχή».
«Οι εκλογές που διοργανώνονται από το συριακό καθεστώς όπως οι κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους ή οι προεδρικές εκλογές αργότερα φέτος δεν μπορούν να πληρούν αυτά τα κριτήρια και επομένως δεν μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της σύγκρουσης ούτε να οδηγήσουν σε οποιοδήποτε μέτρο διεθνούς εξομάλυνσης με το συριακό καθεστώς», ξεκαθαρίζει εξ ονόματος των κρατών μελών.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα καθώς το μέλλον της Συρίας και του λαού της κρατούνται όμηροι σε συγκρούσεις. Στις 29 και 30 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμπροεδρεύσει με τον ΟΗΕ μια πέμπτη διάσκεψη των Βρυξελλών με τίτλο `Υποστήριξη του μέλλοντος της Συρίας και της περιοχής`, με τη συμμετοχή κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών καθώς και της συριακής κοινωνίας των πολιτών», αναφέρει.
Ο κ. Μπορέλ εκφράζει επίσης την ετοιμότητα της ΕΕ «να ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ όλων των διεθνών παραγόντων με επιρροή στη συριακή κρίση και τους καλεί να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη διάσκεψη για να επιβεβαιώσουν και να εδραιώσουν την ισχυρή υποστήριξη για μια πολιτική λύση σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και τις ακούραστες προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Pedersen να προωθήσει όλες τις πτυχές του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το συνέδριο θα συγκεντρώσει επίσης διεθνή οικονομική υποστήριξη για την κάλυψη των δραματικά αυξανόμενων ανθρωπιστικών αναγκών εντός της Συρίας, για τους Σύρους πρόσφυγες και για τις κοινότητες και τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες στην περιοχή.
Θα υπάρξει έντονη έκκληση στη διάσκεψη για την ανανέωση του ψηφίσματος 2533 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επιτρέπει την ασφαλή, ανεμπόδιστη και διαρκή ανθρωπιστική πρόσβαση και τη διασυνοριακή παροχή βοήθειας, απαραίτητη υπό τις σημερινές συνθήκες για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών εκατομμυρίων εντός της Συρίας.
Έχοντας παράσχει περίπου 24 δισ. Ευρώ την τελευταία δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της παραμένουν οι μεγαλύτεροι συντελεστές στην κάλυψη των αναγκών που δημιουργούνται από τη σύγκρουση.
«Ο συριακός λαός εξακολουθεί να έχει την πλήρη πολιτική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιδίωξη ενός ειρηνικού και βιώσιμου μέλλοντος», καταλήγει ο κ. Μπορέλ.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις