ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζήτησε από τους αρχηγούς κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη ο ΠτΔ

Ζήτησε από τους αρχηγούς κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη ο ΠτΔ

Ολα τα κόμματα πλην του ΕΛΑΜ αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα τον συνοδεύσουν στην Γενεύη όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι πριν τη μετάβαση στη Γενεύη θα υπάρξει και άλλη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.


Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος  είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις επαφές και ανταλλαγές απόψεων που είχε τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, αλλά και με άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.
 
Επίσης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη και κάλεσε για ακόμα μια φορά τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συνοδεύσουν κατά τη διαδικασία της πενταμερούς.

"Όλα τα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΕΛΑΜ, αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι παρόντες στη Γενεύη" είπε ο κ. Κούσιος.
 
Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ότι πριν τη μετάβαση στη Γενεύη θα υπάρξει και άλλη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ στο ενδιάμεσο θα συνεχίσουν οι συνεδρίες της συμβουλευτικής ομάδας που θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον διαπραγματευτή, σημείωσε.
 
Επιπρόσθετα, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του κορωνοϊού και ιδιαίτερα στα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Λεμεσό, και παρακάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν όλοι ούτως ώστε να εμπεδωθεί στον λαό μας η ανάγκη για αυτοπειθαρχία, για κοινωνική και ευρύτερη κατανόηση του προβλήματος. ώστε να μπορέσουμε μέσα από τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας να επανέλθουμε στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατόν.

Στη συνεδρίαση, είπε, παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

 

Η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ

Εχει τεράστια σημασία η άτυπη διάσκεψη της Γενεύης γιατί από αυτήν θα κριθεί ποιο θα είναι το  μέλλον και η προοπτική της χώρας μας, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ ανταποκρίθηκε θετικά και θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη  Γενεύη.

Αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ενημέρωση που τους έκανε σχετικά με τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αν δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο οι εξελίξεις να είναι ραγδαία αρνητικές και σημείωσε ότι η Τουρκία ήδη κλιμακώνει και την επιθετικότητα και την προκλητικότητά της, ενώ προχωρεί επί του εδάφους σε νέα τετελεσμένα όπως π.χ. στο Βαρώσι.

"Εχει τεράστια σημασία ο στόχος μας να είναι να πετύχουμε κάτι το θετικό από τη διάσκεψη δίχως σε καμία περίπτωση να ξεφύγουμε από τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λύση στο Κυπριακό", είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε να τον συνοδεύσουν στην Γενεύη, λέγοντας ότι "εμείς έχουμε ανταποκριθεί θετικά, θα πάμε εκεί με πρόθεση να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά,  ανεξάρτητα με το αν υπάρχουν ανησυχίες, θεωρούμε ότι η πλευρά που θα αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες είναι η τουρκική γιατί είναι εκείνη που βρίσκεται εκτός του συμφωνημένου πλαισίου λύσης του Κυπριακού, με τις θέσεις που διατυπώνει. Και αν εμείς λειτουργήσουμε σωστά, θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε κάτι το θετικό, που θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φθάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό".

Αυτός είναι ο δικός μας στόχος ως ΑΚΕΛ, είπε, προσθέτοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια θα επιδιώξουν να λειτουργήσουν εποικοδομητικά.

Η θέση του ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ απάντησε θετικά στην πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για το γεγονός ότι η Τουρκία απροκάλυπτα προωθεί λύση δύο κρατών και τόνισε ότι σε αυτή τη διάσκεψη πρέπει να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και δεν μπορεί να είναι απούσα και να ξεκαθαρίσει εκεί η βάση της λύσης όπως καθορίστηκε από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού και τις συμφωνίες των Ηνωμένων Εθνών.

"Και σήμερα επαναλάβαμε την επιτακτική ανάγκη Ελλάδα και Κύπρος να επιμείνουν μέχρι τέλους, έτσι ώστε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να μην επιτρέψει σε καμία από τις πλευρές, πόσο μάλλον στην Τουρκία, να καταθέσει εναλλακτικές εισηγήσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας δύο κρατών γιατί αν γίνει κάτι τέτοιο τότε πολύ φοβούμαστε ότι η διαδικασία θα ξεφύγει από το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", ανέφερε.

Είπε ότι αν επιτρέψει ο κ. Γκουτέρες στην Τουρκία να καταθέσει τη δική της πρόταση για λύση δύο κρατών και η δική μας πλευρά παραμένει στη θέση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, "πολύ φοβούμαστε και προβλέπουμε ότι κάποιοι καλοθελητές, θα καταθέσουν τις δικές τους εναλλακτικές εισηγήσεις να τα βρούμε κάπου στη μέση, δηλαδή στη λύση της συνομοσπονδίας κάτι που θα είναι καταστροφικό για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού καθώς η συνομοσπονδία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνεργασία μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών".

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι το κόμμα του καταθέτει την ανησυχία του γιατί διαβλέπει την ετοιμασία ενός στημένου σκηνικού ως ΚΔ αλλά και γιατί η ε/κ πλευρά δεν έχει όπως είπε, μια συγκροτημένη και σφαιρική στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών τακτικισμών και γιατί "βλέπουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτούς που τον στηρίζουν ή και στηρίζουν τη δική του πολιτική να είναι όλο και περισσότερο διατεθειμένοι να συζητήσουν πτυχές της λύσης που παραπέμπουν και μεθοδεύουν τα πράγματα σε μία κατάληξη, αποδοχή της συνομοσπονδίας των δύο κρατών".

Επανέλαβε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα αποδεχθεί ποτέ την παραβίαση, το τι περιλαμβάνεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού και να αποδεχθεί τη συζήτηση του Κυπριακού πάνω στη βάση της συνομοσπονδίας των 2 κρατών και για το λόγο αυτό επιμένει ότι στη διάσκεψη πρέπει να προσκληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί σε αυτήν θα συζητηθούν κατεξοχήν ζητήματα που αφορούν την ΚΔ και δεν μπορεί να είναι απούσα. Επίσης επιμένει το ΔΗΚΟ ότι στη διάσκεψη πρέπει να ξεκαθαριστεί η βάση λύσης.

Η θέση της Αλληλεγγύης 

Στη Γενεύη θα ασκηθούν ασφυκτικές πιέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υποχωρήσει από τη λύση της διζωνικής , δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και καλό περιεχόμενο όπως περιγράφεται από τους θιασώτες αυτής της λύσης και θα τον πιέσουν αφόρητα, θα του βάλουν μέγγενη για λύση συνομοσπονδίας, που θα εμφανιστεί ως υποχώρηση της τουρκικής πλευράς, στα πλαίσια της εφαρμογής του βρετανικού σχεδιασμού, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.

Πρόσθεσε πως η Αλληλεγγύη θα είναι παρούσα στη Γενεύη και ότι εκ των πραγμάτων "εμείς δεν αποδεχόμαστε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά "θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να μην υποχωρήσει από αυτή τη θέση, όταν θα βρεθεί μπροστά σε εκείνο το φοβερό δίλημμα στη Γενεύη γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί".

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμία περίπτωση να μην αποδεχτεί ούτε επικαιροποίηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ ούτε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας εισδοχής που δεν προνοεί την αναγνώριση της ΚΔ ή σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει κατορθωτό, να αναλάβει η ΕΕ να υποδέχεται όλους τους λάθρα διακινούμενους προς τη Δημοκρατία ξένους πολίτες και την τύχη τους. "Η πατρίδα μας δεν είναι σε θέση να αντέξει αυτό το βάρος και η ΕΕ δεν πρέπει να κρύβεται πίσω από τη συμφωνία επανεισδοχής", κατέληξε.

Η θέση της ΕΔΕΚ

Η άτυπη πενταμερής διάσκεψη κρύβει σοβαρές παγίδες και μεγάλους κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε αποφύγει την εμπλοκή του.

Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι μετά την ενημέρωση  από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Εξωτερικών και τον διαπραγματευτή, η ΕΔΕΚ επανέλαβε τη θέση  "ότι αυτή η άτυπη πενταμερής διάσκεψη κρύβει σοβαρές παγίδες και μεγάλους κινδύνους για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε αποφύγει την εμπλοκή του", ενώ ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ είναι έτοιμη να συνοδεύσει τον Πρόεδρο.

Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να είχε αντιπροτείνει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό όπως προνοεί η σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης με την παρουσία και των πέντε μονίμων μελών  του ΣΑ για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, δηλαδή της πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, του επαναπατρισμού των εποίκων, της επιστροφής των προσφύγων, Ε/κ και Τ/κ, στις εστίες τους σε συνθήκες ασφάλειας και της κατάργησης των εγγυήσεων.

"Ξεκαθαρίσαμε στον Πρόεδρο ότι εάν και εφόσον ο ίδιος επιθυμεί τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να τον συνοδεύσουν σε αυτή την συνάντηση λόγω των κινδύνων και των παγίδων, παρά το γεγονός ότι αρχικά από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε προτείνει ότι δεν πρέπει να παρευρεθούμε για να μην δώσουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη διάσκεψη, εντούτοις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εμείς είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε τον Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να στηρίξουμε όσο μπορούμε τακτική και επιλογές που να αποτρέπουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν", είπε.

Πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι είναι κυρίως λόγω του βρετανικού παράγοντα και της ύποπτης δραστηριότητας που έχει εκδηλώσει στο παρασκήνιο,  των προτάσεων και δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ που βρίσκονται εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ αλλά κυρίως και της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία με πρόσχημα και απειλή τα δύο κράτη επιχειρεί, πέραν από την πολιτική ισότητα, να κατοχυρώσει και την κυριαρχική ισότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για αυτό τον λόγο, είπε, έχουν προτείνει στον Πρόεδρο ότι πρέπει να είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και πρέπει η τακτική που θα ακολουθήσουμε να είναι τέτοια που να αποτρέπει ενδεχομένως πρόσθετους κινδύνους που ελλοχεύουν για την Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top