ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πενταμερής σχεδιάστηκε για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της, είπε ο Γ. Λιλλήκας

Η πενταμερής σχεδιάστηκε για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της, είπε ο Γ. Λιλλήκας

Η άτυπη πενταμερής σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πώς θα αποφύγουμε τα χειρότερα, ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς. 

«Επειδή αυτή είναι, προφανώς, η τελευταία μου ομιλία από το βήμα αυτό, για το Κυπριακό, επέλεξα να προβώ, με ρεαλιστική προσέγγιση σ’ ένα συνοπτικό απολογισμό της πορείας του Κυπριακού και μια αξιολόγηση των προοπτικών επίλυσης, ή κλεισίματος, του Κυπριακού ενόψει της Πενταμερούς αλλά και πέραν αυτής, γιατί σ’ αυτή την Άτυπη Διάσκεψη εκτιμώ ότι θα μπουν τα θεμέλια ενός τραγικού προδιαγεγραμμένου τέλους», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Αυτό, πρόσθεσε, «δείχνουν οι σκληρές πραγματικότητες και οι πικρές αλήθειες που έχουμε μπροστά μας». Εδώ, είπε, «μας οδήγησαν οι ωραίοι μύθοι και οι ελκυστικές αυταπάτες που καλλιεργήσαμε κι ακολουθήσαμε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «στρατηγικός στόχος της Τουρκίας ήταν και παραμένει ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου μέσα από την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μια δυσλειτουργική λύση».

Αν, είπε, αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί, η Τουρκία θα ικανοποιηθεί με λύση ή με αδιέξοδο που θα της επιτρέπει την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. «Αυτός είναι ο σχεδιασμός της Άγκυρας που έπρεπε από νωρίς να είχαμε διαβλέψει και αποτρέψει», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας είπε ότι «το να διαπιστώνουμε την τελευταία στιγμή τους κινδύνους και απλά να επιμένουμε ότι πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί ένα νέο αδιέξοδο, δεν εξυπηρετεί τίποτε. Μάλλον δυσχεραίνει τη θέση μας». Γιατί, σημείωσε, «το αδιέξοδο δεν εξαρτάται από εμάς. Δεν θα προκύψει από την έλλειψη βούλησης της πλευράς μας αλλά από τις ακραίες και αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας».

Ανέφερε ότι «το δίλημμα της Γενεύης και του Κραν Μοντανά θα επαναληφθεί: Λύση τουρκικών προδιαγραφών ή αδιέξοδο». Κι αυτό το δίλημμα, πρόσθεσε, «δεν απαντάται με προτάσεις για αποδοχή της πολιτικής ισότητας ούτε με διαδικασία κλειστού τέλους».

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε επίσης ότι «την πολιτική ισότητα η τουρκική πλευρά την έχει ήδη εξασφαλίσει και την έχει μεταφράσει, ήδη, σε αριθμητική ισότητα με τα μικρά και τα μεγάλα βέτο». Αυτό που τώρα ζητά, ανέφερε, «είναι την ‘κυριαρχική ισότητα’».

Ανέφερε ότι «διαδικασία κλειστού τέλους σημαίνει χρονοδιάγραμμα και χρονοδιάγραμμα προϋποθέτει ότι είτε θα δεχθούμε επιδιαιτησία, αν λήξει το χρονοδιάγραμμα χωρίς συμφωνία, είτε ότι κάθε μέρος δικαιούται να πάρει τον δικό του δρόμο».

Μετά το Κραν Μοντάνα, είπε, «είχα πει από αυτό το βήμα ότι το Κυπριακό δεν θα είναι πλέον όπως το γνωρίζαμε. Πολύ φοβάμαι ότι μετά τη Γενεύη θα αρχίσουν να γράφονται οι τίτλοι τέλους».

Εκτίμησε επίσης ότι «όσοι πίεζαν και πιέζουν για να γίνει αυτή η Άτυπη Πενταμερής και να συμμετάσχουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα, τη διχοτόμηση, σύντομα θα διαπιστώσουν ότι με τη συναίνεση μας να συγκληθεί η Διάσκεψη συμβάλαμε στο να επισπευσθεί αυτό που θέλαμε να αποφύγουμε».

Εμείς, σημείωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, «δεν συμφωνούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν ψηλές προσδοκίες από τη Διάσκεψη», προσθέτοντας ότι «η Τουρκία έχει ψηλές προσδοκίες».

Πρόσθεσε ότι «η Διάσκεψη σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της. Εμείς, μόνο να χάσουμε έχουμε και η Τουρκία μόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτή τη Διάσκεψη».

«Κι αν θέλουμε να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, στην πατρίδα μας και στον λαό μας, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πως θα αποφύγουμε τα χειρότερα ανατρέποντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς», ανέφερε.

Μπορεί, είπε, «να είμαστε μικρός, σε μέγεθος, λαός και να μην μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε αυτό που οφείλουμε».

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top