Τι ισχύει στην Κύπρο για πώληση και κατοχή άγριων ζώων

Τι ισχύει στην Κύπρο για  πώληση και κατοχή άγριων ζώων

Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα που να απαγορεύει στον οποιονδήποτε να έχει για κατοικίδιο άγρια ζώα, ακόμα και τη δηλητηριώδη κόμπρα που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή στον 30χρονο Κύπριο Τι ισχύει ωστόσο σήμερα στην Κύπρο;

Μόλις πριν ένα μήνα ενέκρινε η Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση για πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση εγκρίθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2021 από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία εντάσσεται στο Ολοκληρωμένο Πλαίσιο για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, που υλοποιεί το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό λοιπόν καθόρισαν για πρώτη φορά τα είδη ζώων που θα μπορούν να κατέχονται ή να πωλούνται, τα οποία περιγράφονται στους Κανονισμούς στη «Θετική Λίστα» (Positive List).

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε κάποια ρύθμιση με την οποία να ορίζονται τα είδη ζώων, που επιτρεπόταν να κατέχονται ή να πωλούνται. Μέσα από τη Θετική Λίστα καθίσταται σαφές, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται πλέον η πώληση και κατοχή άγριων θηλαστικών, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των ζώων αυτών από το διεθνές εμπόριο άγριων ειδών.

Τα δηλητηριώδη ερπετά όπως και η συγκεκριμένη κόμπρα που δάγκωσε τον 30χρονο δεν είναι στην «Θετική Λίστα» της Κύπρου.

Δείτε αναλυτικά:

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Το τουρκικό μνημόνιο και οι 659 παραβιάσεις: Το μήνυμα Κόμπου στο Συμβούλιο της ΕΕ

Το τουρκικό μνημόνιο και οι 659 παραβιάσεις: Το μήνυμα Κόμπου στο Συμβούλιο της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος ενημέρωσε τη Δευτέρα τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διεξήχθη τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το παράνομο «Μνημόνιο Συναντίληψης» μεταξύ της Τουρκίας και της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. Τόνισε ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.