Αγαπητοί καταναλώτριες/ τες,
Στις 22 Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Το 2021, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι αφιερωμένη στην αξία που δίνει το νερό στη ζωή μας και καλεί τον κάθε ένα από εμάς να αξιολογήσει προσωπικά την τεράστια και πολύπλοκη αξία που έχει το νερό για τα νοικοκυριά μας, τα τρόφιμα, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, τα οικονομικά και την ακεραιότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού αυξάνει την ευαισθητοποίηση για την παγκόσμια κρίση των υδάτων. Βασικός στόχος του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού είναι η υποστήριξη του στόχου για βιώσιμη ανάπτυξη, τον οποίο έθεσε ο ΟΗΕ με επικεφαλίδα «νερό και αποχέτευση για όλους έως το 2030».
Για να επιτευχθεί αυτό σε Παγκόσμια κλίμακα, θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αγκαλιαστεί η πολλαπλή τιμολόγηση του νερού σε νοικοκυριά, σε ευπαθείς ομάδες, σε εμπορικά υποστατικά, σε βιομηχανικές και κτηνοτροφικές ζώνες. Θα πρέπει να διαμορφωθεί συμφιλίωση αξιών και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί σε όλες τις διαδικασίες συνδυασμός τιμών με τρόπο δίκαιο, με διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο προγραμματισμός της προστασίας των πηγών, συμπεριλαμβανομένων των λεκανών απορροής, των ποταμών, των υδροφόρων στρωμάτων, των σχετικών οικοσυστημάτων και των χρησιμοποιημένων ροών νερού για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές.
Τέλος, θα πρέπει να ξεκινήσει εντατική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την αξία του νερού και τον ουσιαστικό ρόλο που έχει να επιτελέσει σε όλες τις πτυχές της ζωής. Παράλληλα με την εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία θα πρέπει να εξασφαλισθούν επαρκείς επενδύσεις σε οργανισμούς, υποδομές και πληροφορίες ώστε να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη που προέρχονται από την απρόσκοπτη παροχή του νερού. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι κίνδυνοι έλλειψης της επάρκειας πόσιμου νερού και αποχέτευσης.
Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας έχει ως αποστολή του την απρόσκοπτη παροχή άριστης ποιότητας πόσιμου νερού σε όλους τους καταναλωτές του, μια αποστολή που συνδυάζεται απόλυτα με τον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ.
Μέσα από την νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας καλείται όπως συνεχίσει την αποστολή του με τρόπο αποτελεσματικό και συνάμα να έρθει πιο κοντά στον καταναλωτή του, αξιοποιώντας τα εργαλεία της τεχνολογίας.. Για να επιτύχει τον στόχο του θα πρέπει να ψηφιοποιήσει τον τρόπο λειτουργίας του, να καταφέρει να μειώσει τις διαρροές στο υδρευτικό σύστημα που διαχειρίζεται και να αυξήσει την επάρκεια νερού που αποθηκεύει στο υδρευτικό του σύστημα για να καλύπτει τις ανάγκες των καταναλωτών για επαρκές χρονικό διάστημα, σε περίπτωση βλάβης ή λειψυδρίας.
Το 2020 ήταν μία σπουδαία χρονιά για το ΣΥΛ, αφού κατάφερε μέσα από εντατικές προσπάθειες που καρποφόρησαν πέρσι, να μειώσει τις διαρροές σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό το επίτευγμα του έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσει μετά και από το πλεονασματικό υπόλοιπο που δημιουργήθηκε σε αναπτυξιακό προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια τιθάσευσης του χαμένου νερού με εξ’ υπαρχής διορθώσεις των διαρροών στο δίκτυο με τα συνεργεία να αλλάζουν όλο τον μηχανισμό όπου είναι απαραίτητο και όπου υπάρχει προβληματικό δίκτυο αντικαθίσταται. Επίσης γίνονται τακτές συντηρήσεις ενώ χωρίζονται οι περιοχές δικτύου σε πιο μικρές ζώνες προκειμένου να ελέγχονται πιο εύκολα.
Διαχειριστήκαμε την πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπ. Υγείας και παρακινήσαμε τους καταναλωτές σε online πληρωμές των λογαριασμών τους προκειμένου να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αναβαθμίσαμε και το σύστημα του τηλεφωνικού κέντρου όπου το άρτια στελεχωμένο προσωπικό απαντά στις κλήσεις των καταναλωτών 7 φορές την εβδομάδα σε εικοσιτετράωρη βάση. Έχει ήδη τροχοδρομηθεί και βρίσκεται σε ικανοποιητικό βαθμό ωρίμανσης, αναπτυξιακό έργο για την ανέγερση τριών νέων υδατοδεξαμενών στη Λευκωσία, οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη επάρκεια νερού όταν χρειαστεί, ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη υδροδότηση κατά την διάρκεια βλαβών και λειψυδρίας.
Επίσης, έχει προγραμματιστεί και θα ξεκινήσει σύντομα η εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων στο υδρευτικό σύστημα, οι οποίοι θα καταγράφουν ημερησίως την κατανάλωση του νερού στα υποστατικά μέσω cloud και θα γίνεται αυτόματη ενημέρωση των καταναλωτών σε περιπτώσεις βλαβών εντός των υποστατικών τους.
Στα πλαίσια της ψηφιοποίησης του Οργανισμού και της μετάβασης του στην νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας θα προχωρήσει τάχιστα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λογαριασμών υδροληψίας. Για να επιτευχθεί ο στόχος, το Συμβούλιο θα ξεκινήσει σύντομα μέσα από εντατικούς ρυθμούς την επικαιροποίηση των στοιχείων των καταναλωτών του, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί άμεσα μαζί τους, μέσα από μία πολυκαναλική ψηφιακή επικοινωνία. Ο ευρύτερος στόχος είναι όπως ψηφιοποιηθεί η καταγραφή του νερού, οι λογαριασμοί υδροληψίας και η πληρωμή των λογαριασμών.
Ταυτόχρονα, μελετάται και η εγκατάσταση ηλεκτρονικού portal δια μέσου της νέας ιστοσελίδας του Συμβουλίου, η οποία είναι υπό κατασκευή, έτσι ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις όποιες αιτήσεις τους προς το Συμβούλιο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των εργασιών του Συμβουλίου είναι υπό πλήρη εξέλιξη. Η ψηφιοποίηση των εργασιών θα μετατρέψει το Συμβούλιο σε ένα ευέλικτο, εξυπηρετικό και φιλικό προς τον καταναλωτή Οργανισμό.
Κωνσταντίνος Παρμακλής
Διευθυντής Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις