Σε λίγες ημέρες όλοι οι Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν ένα rapid τεστ κάθε εβδομάδα προκειμένου να το κάνουν μέσα από μία απλή διαδικασία στο σπίτι τους και να μαθαίνουν εάν είναι θετικοί στον κορωνοϊό μόλις σε 30 λεπτά.
Το ερώτημα που υπήρχε ήταν τι θα κάνουν οι πολίτες που θα είναι θετικοί στο ιό. Όπως αποκάλυψε ο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ετοιμάζεται πλατφόρμα στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορoναϊού που θα προκύπτουν από τα self test.«Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ.
Έρχεται η πλατφόρμα για την καταχώρηση των τεστ
Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.
Βήμα – βήμα η διαδικασία για το self test
Τα self test για τον κορωνοϊό προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον, είναι νέας τεχνολογίας και πολύ εύκολα στη χρήση τους.
Γι’ αυτό το νέο «εργαλείο» κατά της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μίλησε χθες ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.
«Η χορήγηση των δωρεάν self test ξεκινά αρχές Απριλίου. Είναι ρινικά και σιέλου και πολύ εύκολα στη χρήση. Αν κάποιος βρεθεί θετικός θα πρέπει να το καταχωρεί σε πλατφόρμα», λέει ο Θανάσης Κοντογεώργης.
Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης στη συνέντευξή του υπενθυμίζει ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα self test, τα οποία θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία.
Σε τι διαφέρει από το κλασικό rapid test
Όπως αναφέρει ο κ. Κοντογεώργης, την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις προμήθειες, θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις και θα μπορεί ο κάθε πολίτης που διαθέτει ΑΜΚΑ να κάνει τέσσερα τεστ κάθε μήνα από τα φαρμακεία της χώρας.
Όπως εξηγεί στο Open δεν πρόκειται για τα κλασικά rapid test τα οποία γνωρίζουμε, αλλά είναι μια νέα τεχνολογία, είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους, αφού προορίζονται για χρήση κατ’ οίκον.
«Δεν προϋποθέτουν τη βοήθεια από επαγγελματία υγείας για τη διενέργειά τους, θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες», προσθέτει.
Η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς
Κατά τα λοιπά, σε ό,τι αφορά στην πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι για τις ευπαθείς ομάδες ήταν η πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί για να αναζητήσει το υπουργείο τους πολίτες με σοβαρά χρόνια νοσήματα, έπρεπε με βάση το σύστημα της συνταγογράφησης να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κατηγοριοποιήσεις νοσημάτων και σε συγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται.
«Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι περίπου 72.000. Η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμού προτεραιοποίησε περίπου 150 κωδικούς. Η πλατφόρμα έχει ανοίξει για 250.000 συμπολίτες μας, πολλοί από αυτούς μπαίνουν και εγγράφονται, πολλοί έχουν λάβει μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενες κατηγορίες θα είναι με βάση την ηλικία οι 70-74 και οι 65-69 ετών», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ποιοι θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τον Απρίλιο
Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι μέχρι τέλος Απριλίου όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, μαζί με τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, να έχουν κάνει έστω μια δόση του εμβολίου. «Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος. Έχουμε ήδη πάνω από1,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχουν ήδη γίνει και κάθε εβδομάδα προσθέτουμε 200.000 ραντεβού», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σχετικά με τον πενταψήφιο αριθμό 13032 που έχει δημιουργηθεί για τις μετακινήσεις των πολιτών όταν ανοίξει το λιανεμπόριο, ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της αρμόδιας επιτροπής, δουλεύει ήδη και είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. «Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να στείλει ένα μήνυμα την ημέρα από τη συσκευή του που θα έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια που θα οριστεί από την Επιτροπή», συμπλήρωσε.
Για τα SMS που αποστέλλονται στο 13033, ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι δεν είναι ο απόλυτος δείκτης κινητικότητας, καθώς υπάρχουν και οι φόρμες μετακινήσεων, αλλά σε γενικές γραμμές ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το περυσινό lockdown.
Όσον αφορά στο gov.gr, δήλωσε ότι μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 1.100 υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά και ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει. «Το 2020 είχαμε 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές από 8,8 εκατ. το 2018, οι οποίες θα γίνονταν στο γκισέ. Δωδεκαπλασιάστηκαν δηλαδή μέσα σε μια διετία», τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία έδρασε σαν επιταχυντής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς: Sold out με τιμές για... κροίσους στις πίστες Αθήνας και Θεσσαλονίκης
• Πέντε καυτά tips για να απογειώσετε τη σεξουαλική σας ζωή (και) το 2025
• Σε συμφωνία διαζυγίου έπειτα από 8 χρόνια κατέληξε πασίγνωστο ζευγάρι του Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις