Eurostat: Μειώνονται τα ποσοστά μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα Κ-Μ

Eurostat: Μειώνονται τα ποσοστά μεγάλων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στα Κ-Μ

Τα μερίδια αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ μειώθηκαν γενικά από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.


Το 2019, το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διέφερε μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Το υψηλότερο μερίδιο σημειώθηκε στην Κύπρο (100%), όπου μια εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ακολουθούμενη από τη Λετονία (86%) και την Κροατία (80%). Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 52%.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το μερίδιο αγοράς των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν λιγότερο από 20% σε τρία κράτη μέλη: Λουξεμβούργο (18%), Φινλανδία (16%) και Πολωνία (12%).

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς του 2019 των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν χαμηλότερο στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Η μείωση του μεριδίου αγοράς κυμαινόταν από -62,6 εκατοστιαίες μονάδες στη Μάλτα έως -1,0 στην Ουγγαρία. Αντίθετα, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στην Κύπρο, ενώ αυξήθηκε στη Ρουμανία και τη Λετονία (κατά 4,3 και 0,3  αντίστοιχα).

Για τις εισαγωγές και την παραγωγή φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς το 2019 (μετρούμενο ως μερίδιο της εθνικής εγχώριας παραγωγής της ΕΕ) ήταν 100% στην Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, όπου μόνο μία οντότητα κυριάρχησε στην εθνική παραγωγή και εισαγωγές.

Αντιθέτως, η μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου είχε το χαμηλότερο επίπεδο διείσδυσης στην αγορά στην Ιρλανδία (30%) και στο Βέλγιο (31%).

Σε σύγκριση με το 2007, το μερίδιο αγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας εισαγωγής και παραγωγής φυσικού αερίου μειώθηκε σε 13 κράτη μέλη το 2019. Εν τω μεταξύ, το μερίδιο παρέμεινε σταθερό στη Φινλανδία και τη Σουηδία (στο 100%), ενώ αυξήθηκε στην Ιρλανδία (1,8), τη Λιθουανία (19,6) και την Εσθονία (21,0 ).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Live: Τα βλέμματα στη Μέση Ανατολή: Ταχεία η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ιράν και Ισραήλ

Κλιμακώνεται η σύγκρουση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν. Τελ Αβίβ και Τεχεράνη ανταλλάσσουν επιθέσεις. Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εξαπέλυσε το Ιράν σε στόχους σε ολόκληρο το Ισραήλ, το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο του εναέριου χώρου της Τεχεράνης και ότι κατέστρεψε το 1/3 των εκτοξευτών πυραύλων του Ιράν. Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ έχουν προκαλέσει τον θάνατο 24 ανθρώπων από την Παρασκευή και τον τραυματισμό πάνω από 380, ωστόσο σε αυτόν τον αριθμό δεν έχουν προστεθεί οι τραυματίες από τα πλήγματα που έγιναν το βράδυ της Κυριακής. Τουλάχιστον 224 είναι οι νεκροί και 1.277 οι τραυματίες στο Ιράν από τις ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με το ιρανικό υπουργείο Υγείας. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 20 παιδιά. Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

BEST OF TOTHEMAONLINE