ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ικανοποίηση για έναρξη προγράμματος εκμάθησης λευκαρίτικου κεντήματος, εξέφρασε η Υπουργός Ενέργειας

Ικανοποίηση για έναρξη προγράμματος εκμάθησης λευκαρίτικου κεντήματος, εξέφρασε η Υπουργός Ενέργειας

Ικανοποίηση για την έναρξη προγράμματος εκμάθησης λευκαρίτικου κεντήματος, που στόχο έχει τη διάσωση, την ενίσχυση και τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών και επαγγελμάτων της Κύπρου, εξέφρασε σήμερα η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.


Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Υπουργός συνοδευόμενη από τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιαούρη, επισκέφθηκε σήμερα τα Λεύκαρα με αφορμή την έναρξη πιλοτικού προγράμματος εκμάθησης του παραδοσιακού λευκαρίτικου κεντήματος, το οποίο ξεκίνησε αρχές Μαρτίου από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιχορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και στοχεύει στην αναχαίτιση του κινδύνου απώλειας αυτής της μοναδικής παγκοσμίως κεντητικής τεχνικής, η οποία συμπεριλαμβάνεται από το 2009 στον παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Κατά την επίσκεψη της η Υπουργός συναντήθηκε με δύο «αριστοτέχνισσες του λευκαρίτικου κεντήματος» οι οποίες θα μεταλαμπαδεύσουν την τεχνογνωσία τους σε 9 νέες κοπέλες με στόχο να συνεχίσουν το επάγγελμα.

Σε δηλώσεις της η κα. Πηλείδου εξέφρασε «ικανοποίηση για την έναρξη του προγράμματος που στόχο έχει τη διάσωση, την ενίσχυση και τη διατήρηση των παραδοσιακών τεχνικών και επαγγελμάτων της χώρας μας, αλλά και την προώθησή τους ως πυλώνα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Αυτό που προκύπτει από την χαρτογράφηση των χειροτεχνών και αριστοτεχνών της Κύπρου, μία εργασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι πως οι έμπειροι επαγγελματίες παραδοσιακών τεχνικών μειώνονται και δεν αναπληρώνονται με ρυθμό ο οποίος να εξασφαλίζει, στο άμεσο μέλλον, τη διατήρηση και την περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των τεχνικών και επαγγελμάτων» είπε.

Πρόσθεσε πως «ξεκινήσαμε αυτή την καταγραφή των τεχνιτών του τόπου μας σε συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Αυτό που δυστυχώς διαπιστώσαμε για το λευκαρίτικο κέντημα είναι πως οι επαγγελματίες κεντήτριες μειώνονται και είναι πλέον υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας αυτής της μοναδικής παγκοσμίως τεχνικής» είπε και πρόσθεσε πως «αποφασίσαμε όπως άμεσα προχωρήσουμε στη διενέργεια ενός προγράμματος κεντητικής, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, το οποίο θα συμπεριλάβει μελλοντικά και άλλες παραδοσιακές τεχνικές».

Απευθυνόμενη στις νέες κεντήτριες η Υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την παρουσία της στα Λεύκαρα για να παρακολουθήσει το εργαστήρι το οποίο θα βάλει, όπως είπε «ένα λιθαράκι στη συνέχιση αυτής της παράδοσης, όπως γίνεται εδώ και αιώνες. Μιας παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά, με όλες τις κεντήτριες που πέρασαν τα 700 τελευταία χρόνια από το λευκαρίτικο, να έχουν σφραγίσει προσωπικά την πρωτοτυπία των κεντημάτων».

Ταυτόχρονα, είπε ξεκίνησε και ένα δεύτερο πιλοτικό εργαστήριο υφαντικής στην κοινότητα Γουρρίου, της επαρχίας Λευκωσίας, που επίσης επιχορηγείται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπου υφάντρια – εκπαιδεύτρια παραδίδει μαθήματα υφαντικής σε γυναίκες της Κοινότητας.

Η προσπάθεια του Υπουργείου, είπε «θα συνεχιστεί με την προσφορά επιχορηγημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με την ΑΝΑΔ, αρχικά στους κλάδους της κεντητικής, υφαντικής και κεραμικής, τα οποία σχεδιάζονται τώρα, ώστε άνεργοι να μπορούν να παρακολουθήσουν. Τα σχέδια θα ανακοινωθούν εντός του έτους και πρόκειται για προγράμματα τα οποία στοχεύουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προοπτικών σε άτομα που βρίσκονται σε προσωπικό ή εργασιακό αδιέξοδο».

Η κα. Πηλείδου αναφέρθηκε επίσης «στις δράσεις ενδυνάμωσης της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας, με την εκπόνηση νέου στρατηγικού σχεδιασμού, ο οποίος πέρα από τον εκσυγχρονισμό των δομών της Υπηρεσίας, στοχεύει στην προώθηση και βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των χειροτεχνικών προϊόντων, καθώς και στην ανάπτυξη της έρευνας και των γνώσεων και δεξιοτήτων».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης χαρακτήρισε «εξαιρετικής σημασίας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από το Υπουργείο Εμπορίου» αφού όπως εξήγησε «συνάδει με την εθνική στρατηγική ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων. Πρόκειται για μια δράση η οποία θα διαφυλάξει τα παραδοσιακά μας επαγγέλματα και ταυτόχρονα θα αναδείξει τα δημιουργήματα της λαϊκής μας παράδοσης τα οποία δυστυχώς, σιγά σιγά φθίνουν».

Πρόσθεσε πως «με αυτή την πρωτοβουλία θα αγγίξουμε το πρόβλημα εκεί που υπάρχει και θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις», εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στην Υπουργό Ενέργειας, σημείωσε πως οι λειτουργοί του γραφείου του είναι δίπλα της και ανέφερε πως «είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και με τον Δήμαρχο Λευκάρων, την τοπική αυτοδιοίκηση».

Εξάλλου ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους είπε πως «κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και οι χρυσοχέρες γυναίκες μας, οι χρυσοχόοι μας είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο, ότι αυτό τον θησαυρό είμαστε καταδικασμένοι όλοι μας να τον κρατήσουμε ζωντανό» είπε και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους «πριν να είναι αργά».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top