Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί «φάρο» για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο ως προς την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων και τη δημιουργία μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της πολυαναμενόμενης έκθεσης της Επιτροπής Φυλετικών και Εθνοτικών Διαφορών, στην οποία ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αναθέσει να μελετήσει την κατάσταση των φυλετικών σχέσεων στη χώρα στον απόηχο των κινητοποιήσεων του κινήματος Black Lives Matter.
Η έκθεση αναφέρει ότι «αν και ο απροκάλυπτος και ξεκάθαρος ρατσισμός επιμένει», η σύγχρονη Βρετανία «δεν είναι θεσμικά ρατσιστική» χώρα. Αντιθέτως, «θα πρέπει να θεωρείται ως υπόδειγμα για άλλες χώρες με πλειοψηφικό λευκό πληθυσμό».
Σημειώνει ότι στη χώρα υπάρχουν μεν ανισότητες μεταξύ εθνοτικών και φυλετικών ομάδων, αλλά αυτές οφείλονται περισσότερο σε γεωγραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες παρά σε ρατσισμό.
Αναφέρει επίσης ότι παρά τον «καλοπροαίρετο ιδεαλισμό» πολλών νεαρών πολιτών που υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει πρόβλημα θεσμικού ρατσισμού, η άποψη αυτή «δεν επιβεβαιώνεται από τις αποδείξεις».
Το συμπέρασμα αυτό χαιρετίζεται από τη βρετανική κυβέρνηση, αναμένεται ωστόσο να προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις και ακτιβιστές που επί καιρώ επισημαίνουν π.χ. τη δυσανάλογα αυστηρή αντιμετώπιση των μαύρων από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη ή το επίσης δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών με ξένη εθνοτική καταγωγή που πέθαναν από κορωνοϊό στο Ην. Βασίλειο.
Ήδη επισημαίνεται από σχολιαστές ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τον εμβολιασμό των μαύρων πολιτών, που εμφανίζονται ως οι πλέον απρόθυμοι να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, η ίδια η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει τη φράση του γνωστού μαύρου κωμικού σερ Λένι Χένρι ότι «είναι δύσκολο (για τους μαύρους στη Βρετανία) να εμπιστευθούν ορισμένους θεσμούς και αρχές».
Ο επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Τόνι Σιούελ, γνωστός ειδικός σε θέματα εκπαίδευσης, που ήταν συνεργάτης του Μπόρις Τζόνσον στον δήμο του Λονδίνου.
Μεταξύ των επιμέρους συμπερασμάτων η Επιτροπή τονίζει ότι η φιλοδοξία των παιδιών που προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες στη Βρετανία οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις στα σχολεία σε σύγκριση με τους λευκούς Βρετανούς μαθητές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία πιο ισότιμη και με φυλετική ποικιλία αγορά εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, προκύπτει επίσης ότι αν και ακόμα υπάρχει διαφορά στην εκπροσώπηση των εθνοτικών κοινοτήτων στις κορυφαίες θέσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα, «η εικόνα βελτιώνεται». Καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση, στο 2,3%, στη διαφορά των απολαβών των εργαζομένων από μειονοτικές εθνοτικές κοινότητες σε σύγκριση με τους εργαζόμενους από την πλειοψηφική κοινότητα των λευκών. Στις ηλικίες κάτω των 30 δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στις αμοιβές.
Ιδιαίτερη κριτική ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η Επιτροπή εντοπίζει τα πιο απροκάλυπτα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς. Συστήνει δε την επιβολή σοβαρών προστίμων για τις εταιρείες που επιτρέπουν αναρτήσεις με ρατσιστικό περιεχόμενο.
Μεταξύ των 24 συστάσεων προς την κυβέρνηση που θα παρουσιάσει η Επιτροπή περιλαμβάνεται και η κατάργηση του ακρωνύμιου BAME (Μαύροι, Ασιάτες και από Εθνοτική Μειονότητα) ως δημογραφική κατηγορία, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων.
Καλεί επίσης σε παράταση των σχολικών ωρών, πρωτίστως σε σχολεία που βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές, οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τη διακοπή των μαθημάτων με φυσική παρουσία λόγω των lockdown.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις