ΥΓΕΙΑ

Υποχρέωση ιδιωτικών ιατρείων να παραδίδουν μολυσματικά απόβλητα σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις

Υποχρέωση ιδιωτικών ιατρείων να παραδίδουν μολυσματικά απόβλητα σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις

Τη δια νόμου υποχρέωση των ιδιωτικών ιατρείων να παραδίδουν τα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα που παράγουν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, υπενθυμίζει το Τμήμα Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι η νομοθεσία προβλέπει εξώδικη ρύθμιση μεχρι €4.000 ή / και ποινική δίωξη για μη συμμόρφωση.


«Σύμφωνα με τον περί Αποβλήτων Νόμο (Ν.185(ι)/2011) οι παροχείς υπηρεσιών φροντίδας υγείας (ιδιωτικά ιατρεία) ως παραγωγοί αποβλήτων είναι υπόχρεοι να παραδίδουν τα μολυσματικά και τοξικά απόβλητα που παράγουν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, με τις οποίες να τηρούν γραπτή συμφωνία συνεργασίας για την διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων που παράγονται σε αυτά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ.

«Σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης προς τους υπόχρεους και αφού έχει δοθεί μεγάλο χρονικό περιθώριο για συμμόρφωση με την νομοθεσία, το Τμήμα Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι θα προβεί σε επιθεωρήσεις και ελέγχους σε ιατρεία και ιατρικά κέντρα σε παγκύπρια βάση για διακρίβωση των πιο πάνω», προστίθεται.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης οι επιθεωρητές του Τμήματος θα  λαμβάνουν τα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία που περιλαμβάνουν εξώδικη ρύθμιση μέχρι €4000 ή/και ποινική δίωξη, καταλήγει η ανακοίνωση.

Εξάλλου, σε άλλη ανακοίνωσή του το Τμήμα ενημέρωνει το ενδιαφερόμενο κοινό και τους επαγγελματίες του κλάδου ότι λόγω της πανδημίας η ανανέωση των πιστοποιητικών καταχώρησης στο Αρχείο Διαχειριστών Αποβλήτων για το 2021 παρατείνεται μέχρι την 31η Απριλίου 2021. Για την ανανέωση απαιτείται η υποβολή της ετήσιας έκθεσης για το 2020 μέσω του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων και η καταβολή  του 10% του αρχικού τέλους καταχώρησης.

Οι ανανεώσεις των πιστοποιητικών θα πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν ραντεβού στους τηλεφωνικούς αριθμούς:

Λευκωσία:           22 408958, 22 408933
Λάρνακα:           22 408958, 22 408933     
Αμμόχωστος:     22 408958, 22 408933
Λεμεσός:            25 802717
Πάφος:               26 804576

Σημειώνεται επίσης ότι οι καταχωρήσεις όσων δεν προλάβουν να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά τους πριν την ημερομηνία λήξης τους (31η Μαρτίου 2021) δεν θα διαγραφούν από το Αρχείο Διαχειριστών Αποβλήτων πριν την 30ή Απριλίου 2021.       

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

ΗΠΑ: «Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν»

Επίθεση στο Ιράν με πυραύλους σε τουλάχιστον μια στρατιωτική εγκατάσταση πραγματοποίησε το Ισραήλ τα ξημερώματα της Παρασκευής σύμφωνα με τo ABC και το CNN.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top