ΥΓΕΙΑ

Απώλεια βάρους: Τα 7 λάθη στη δίαιτα που επιβραδύνουν το αποτέλεσμα

Απώλεια βάρους: Τα 7 λάθη στη δίαιτα που επιβραδύνουν το αποτέλεσμα

Σε όλους έχει συμβεί μετά από μια εβδομάδα συνεπούς δίαιτας να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά, αλλά αντί να δείχνει μικρότερο νούμερο, προς μεγάλη μας απογοήτευση να διαπιστώνουμε ότι έχουμε πάρει βάρος.

Η απώλεια βάρους είναι δύσκολη υπόθεση και δεν είναι απλά ζήτημα θέλησης, ούτε εξαρτάται αποκλειστικά από τις θερμίδες που καταναλώνει κάποιος.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, αλλά δεν βλέπετε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ίσως πρέπει να εξετάσετε μια σειρά παραγόντων και πιθανών λαθών, όπως τα εξής:

Δεν τρώτε αρκετά

Εάν παίρνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας με βάση τον ρυθμό του μεταβολισμού σας, αυτός δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κατάσταση στέρησης το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα αποθέματα λίπους με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις γυναίκες. Ιδανικά θα πρέπει να γνωρίζετε τον μεταβολικό ρυθμό σας, αλλά και τον αριθμό θερμίδων που έχετε ανάγκη. Ακόμα κι αν δεν τον ξέρετε όμως, τα σημάδια της αναποτελεσματικής δίαιτας είναι ορατά. Τα βασικά είναι ότι νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι και αρρωσταίνετε συνέχεια.

Τρώτε λάθος θερμίδες

Αν μένετε όλοι μέρα νηστικοί για να φάτε ένα κομμάτι τούρτα ή μία πίτσα, μην έχετε μεγάλες προσδοκίες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα με άμυλο και ζάχαρη, όπως πατάτες και αναψυκτικά, παίρνουν περισσότερο βάρος με την πάροδο των ετών συγκριτικά με όσους καταναλώνουν τις ίδιες θερμίδες που όμως προέρχονται από άλλα τρόφιμα. Εν ολίγοις οι 500 θερμίδες του κέικ δεν επεξεργάζονται από το σώμα με τον ίδιο τρόπο που επεξεργάζονται οι 500 θερμίδες που προέρχονται από υγιεινά τρόφιμα.

Κάνετε την ίδια προπόνηση κάθε μέρα

Οπωσδήποτε κάθε μορφής άσκηση είναι καλύτερη από την απουσία σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου και όταν επαναλαμβάνεται ένα είδος προπόνησης το σώμα προσαρμόζεται σε αυτό και καίει λιγότερες θερμίδες. Έτσι, η διαδρομή των 20 χιλιομέτρων που σας βοήθησε να χάσετε τα πρώτα πέντε κιλά, είναι πιθανό να μην είναι πλέον αρκετή. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες. Μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι νεαρές γυναίκες που έκαναν υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση έχασαν περισσότερο λίπος από ό, τι εκείνες που έκαναν κλασικές ασκήσεις.

Χρησιμοποιείτε την προπόνηση ως άλλοθι για να φάτε

Πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που καίνε στη διάρκεια μιας προπόνησης. Δυστυχώς οι θερμίδες καίγονται με πολύ κόπο, αλλά είναι πολύ εύκολο να τις ξαναπάρει κάποιος που θα πέσει στη συνέχεια με τα μούτρα στο φαγητό.

Αγνοείτε την γενική υγεία του οργανισμού σας

Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικοί παράγοντες ευεξίας. Εξίσου σημαντικοί όμως είναι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού και η ποιότητα του ύπνου. Η αφυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού καθημερινά. Επίσης το νερό προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Σε ότι αφορά τον ύπνο, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Προσπαθείτε πολύ σκληρά

Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν σκληρές δίαιτες, δεν τρώνε στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ πεινάνε υπερβολικά και τρώνε περισσότερο από όσο πρέπει. Προσπαθήστε να κατανέμετε σωστά το φαγητό στη διάρκεια της ημέρας και προτιμήστε τις άπαχες πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά και τις φυτικές ίνες που θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Δεν έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τα δεδομένα σας

Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να αδυνατίσουν σε σχέση με άλλους, ακόμη και αν κάνουν πιο αυστηρή δίαιτα. Επίσης, να θυμάστε ότι η απώλεια βάρους δεν ισοδυναμεί πάντα με καλύτερη υγεία. Οπωσδήποτε η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία, αλλά η απώλεια κιλών δεν αποτελεί πανάκεια.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top