ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ: Αλαλούμ με τα πρωτόκολλα - Με ένα κρούσμα θα κλείνει όλο το σχολείο;

ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΟΛΕΙΑ: Αλαλούμ με τα πρωτόκολλα - Με ένα κρούσμα θα κλείνει όλο το σχολείο;

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις -ιδιαίτερα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας- για το αναδιαμορφωμένο πρωτόκολλο που παρουσιάστηκε από τους ειδικούς και αφορά τις σχολικές μονάδες.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ Τσιούτης παρουσίασε σύνοψη του νέου πρωτοκόλλου που συστάθηκε και αφορά τις πρόνοιες επαναλειτουργίας των σχολείων με σαφείς αναφορές του τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορωνοιού.

Πριν αναφέρουμε τις πρόνοιες -που προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση του υπ. Παιδείας και Πολιτισμού Πρόδρομου Προδρόμου και τις οποίες χαρακτήρισε ανεφάρμοστες- αξίζει να σημειώσουμε πως ο ίδιος ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας ήταν αυτός που εισηγήθηκε την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων (και ιδιαίτερα των Δημοτικών της επαρχίας Λεμεσού) παρά τα αυξημένα περιστατικά που παρατηρήθηκαν.

Παράλληλα φρόντισε να... ‘ρίξει το γάντι’ σε Κυβέρνηση και Υπουργικό αναφέροντας πως το κλείσιμο των σχολείων ήταν καθαρά πολιτική απόφαση.

Αυτό που δε φαίνεται να συνάδει με τα προαναφερθέντα αφορά τις διευκρινίσεις του πρωτοκόλλου που χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά αυστηρές εώς μη εφαρμόσιμες.

Για παράδειγμα:

-Στενές επαφές ενός μαθητή ή εκπαιδευτικού θετικού στον ιό θεωρούνται όλα τα παιδιά του ίδιου τμήματος, καθώς και οι επαφές του κρούσματος εκτός τάξης στα διαλείμματα, στο λεωφορείο, στις κοινωνικές συνευρέσεις, κτλ, και οφείλουν να παραμένουν σε περιορισμό.

- Σε περιπτώσεις όπου σε μια σχολική μονάδα (σχολείο ή κύκλος) εντοπίζονται θετικοί στον ιό διαφορετικοί μαθητές/εκπαιδευτικοί από τρεις ή/και περισσότερες διαφορετικές τάξεις, σε διάστημα μιας εβδομάδας, κλείνει το σχολείο και η εκπαίδευση πραγματοποιείται εξ αποστάσεως για διάστημα μιας εβδομάδας.

-Εάν πρόκειται για Δημοτικό Σχολείο, κλείνουν όλες οι τάξεις του κύκλου εφόσον οι δύο κύκλοι είναι ξεχωριστοί χωροταξικά.

- Μια βδομάδα μετά το κλείσιμο της μονάδας (δηλαδή την 6 η ημέρα μετά το κλείσιμο), όλο το σχολείο υποβάλλεται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (ρινική δειγματοληψία για τους ανήλικους), πλην των τάξεων που θεωρούνται στενές επαφές και πρέπει να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για όλο το ενδεικνυόμενο διάστημα. Όσες τάξεις δεν έχουν νέο κρούσμα επιστρέφουν την επόμενη ημέρα. Στις τάξεις που εντοπίζεται νέο κρούσμα, επιστρέφουν μόνο οι μαθητές/εκπαιδευτικοί της τάξης που δεν αποτελούν στενή επαφή και έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό δε νοείται από τη μία να υποστηρίζεται η άμεση επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες με φυσική παρουσία -τονίζοντας παράλληλα πως το κλείσιμο των σχολείων αποτελούσε πολιτική απόφαση και όχι σύσταση της επιστημονικής ομάδας και από την άλλη να παρουσιάζεται ένα πρωτόκολλο το οποίο επί της ουσίας μπορεί να 'κλείσει' ένα ολόκληρο σχολείο από ένα και μόνο θετικό κρούσμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top