ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΚΥΣΟΑ διαφωνεί με το σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας και προκρίνει πρόταση νόμου της Επ. Εργασίας

Η ΚΥΣΟΑ διαφωνεί με το σύστημα Αξιολόγησης Αναπηρίας και προκρίνει πρόταση νόμου της Επ. Εργασίας

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΥΣΟΑ) επαναλαμβάνει την κάθετη διαφωνία και πλήρη αντίθεσή της για εφαρμογή του  «Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας, της Λειτουργικότητας και της Υγείας», που επιβλήθηκε στα άτομα με αναπηρίες, κατά παράβαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους, όπως αναφέρει και δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας.

 
Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή προσθέτει ότι το σύστημα περιλαμβάνει περίπλοκες, αντιεπιστημονικές, πολυδάπανες και εξευτελιστικές διαδικασίες αξιολόγησης της αναπηρίας, που οδηγούν σε περιορισμούς των δικαιωμάτων της ίσης αναγνώρισης ενώπιον του νόμου, της ενιαίας εκπαίδευσης, της προσβασιμότητας, της απασχόλησης, της ανεξάρτητης διαβίωσης, της επικοινωνίας, του επαρκούς βιοτικού επιπέδου και της ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρίες στην κοινότητα.
 
Εκφράζει, επίσης, τη θέση ότι με τις διαδικασίες αξιολόγησης ευνοείται συγκεκριμένη ομάδα ατόμων με αναπηρίες η πλειοψηφία των οποίων ανήκει κυρίως σε συγκεκριμένη οργάνωση και αποκλείεται από τις πολιτικές πρόνοιας η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρίες που υπολογίζεται στο 85% των πολιτών αυτών.
 
Τέλος, η Συνομοσπονδία δηλώνει ότι συμφωνεί με την πρόταση Νόμου του Προέδρου και Μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία αποσκοπεί στην τροποποίηση του περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νόμου με τρόπο ώστε άτομο με αναπηρία το οποίο, κατά την πρώτη αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας, έχει πιστοποιηθεί με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης, να μην καλείται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας σε μεταγενέστερο χρόνο για οποιοδήποτε λόγο. Προσθέτει ότι συμφωνεί, επίσης, με την πρόνοια της πρότασης Νόμου για υποχρέωση των προσώπων που αποτελούν την Επιτροπή Αξιολόγησης της Αναπηρίας να δηλώσουν στο υπό εξέταση άτομο πριν από την έναρξη της αξιολόγησης την ταυτότητα (όνομα και επώνυμο) και την ειδικότητα/επάγγελμά τους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top