Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λέει ότι πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του COVID-19

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ λέει ότι πρέπει να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για την προέλευση του COVID-19

Η αποτυχία της Κίνας να παράσχει πρόσβαση σε ειδικούς για την παγκόσμια υγεία κατέστησε την πανδημία της COVID-19 χειρότερη από ό,τι θα ήταν σε διαφορετική περίπτωση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και είναι σημαντικό "να φθάσουμε μέχρι τον πάτο" σε ό,τι αφορά την προέλευση του νέου κορωνοϊού.


Οι αιχμηρές δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τονίζουν την κριτική που ασκούν άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν για την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου τις κρίσιμες πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Η Κίνα δεν έδωσε πρόσβαση σε διεθνείς ειδικούς ούτε μοιράστηκε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο ώστε να παράσχει αληθινή διαφάνεια, είπε ο Μπλίνκεν σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Meet the Press" του δικτύου NBC.

Ως αποτέλεσμα, ο ιός "ξέφυγε από τον έλεγχο πιο γρήγορα και, πιστεύω, με πολύ πιο φοβερά αποτελέσματα απ`ό,τι θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά", είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε στις 30 Μαρτίου πως δεν δόθηκαν στοιχεία στους ερευνητές του οργανισμού που ταξίδεψαν στην Κίνα για να ερευνήσουν την προέλευση της πανδημίας.

Έκθεση του ΠΟΥ, που συντάχθηκε από κοινού με Κινέζους επιστήμονες, και δημοσιοποιήθηκε τότε ανέφερε πως ο ιός μεταδόθηκε πιθανόν από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, και πως η διαρροή από εργαστήριο είναι "εξαιρετικά απίθανο" να ήταν η αιτία.

Ο Τέντρος είπε πως το θέμα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

Τα γεγονότα υπογραμμίζουν γιατί χρειάζεται να υπάρχει ένα ισχυρότερο σύστημα ασφάλειας παγκόσμιας υγείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, είπε ο Μπλίνκεν. Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να περιλαμβάνουν δέσμευση για διαφάνεια, διαμοιρασμό πληροφοριών και πρόσβαση για τους ειδικούς "και η Κίνα έχει να παίξει έναν ρόλο σε αυτό", είπε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε πως είναι σημαντικό υπάρξει μια πιο καταληκτική αναφορά για το πώς ξεκίνησε η πανδημία.

"Πρέπει να κάνουμε αυτό ακριβώς ώστε να κατανοήσουμε πλήρως τι συνέβη, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή βολή που θα εμποδίζει να επαναληφθεί", είπε.

"Είναι γι` αυτό που χρειάζεται να φθάσουμε μέχρι τον πάτο αυτής της υπόθεσης".

Όταν δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΠΟΥ, τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές χώρες κάλεσαν την Κίνα να παράσχει "πλήρη πρόσβαση" των ανεξάρτητων ειδικών σε όλα τα στοιχεία για το αρχικό ξέσπασμα της πανδημίας στα τέλη του 2019.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE