Η βρετανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις εμπλεκόμενες πλευρές ότι η πολιτική της αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού «παραμένει δίχως αλλαγή», είναι η απάντηση της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον σε επιστολή τριών φιλοκύπριων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος αναφορικά με την επικείμενη άτυπη πενταμερή διάσκεψη υπό τα Ηνωμένα Έθνη.
Όπως συμπληρώνει η αρμόδια για την Ευρωπαϊκή Γειτονιά Υφυπουργός, «το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μία συνολική, δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού ζητήματος, βασισμένη στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Η επιστολή απευθύνεται στην Τερέζα Βίλιερς, στον σερ Ρότζερ Γκέιλ και τον Δρ Μάθιου Όφορντ που είχαν ζητήσει σχετικές διαβεβαιώσεις από το Foreign Office.
Η κα Μόρτον επισημαίνει την ενεργή συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ στην προετοιμασία της άτυπης διάσκεψης με παρότρυνση όλων των πλευρών «να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται από τη συνάντηση για ώθηση προς μία λύση», η οποία θα ωφελήσει αμφότερες τις κοινότητες στην Κύπρο και θα ενδυναμώσει την περιφερειακή σταθερότητα.
Σημειώνει την επίσκεψη του κ. Ράαμπ στην Κύπρο στις 4 Φεβρουαρίου και τις εκεί συναντήσεις του με τους δύο ηγέτες και τον Κύπριο ομόλογό του, τους οποίους προέτρεψε «να προσεγγίσουν τη συνάντηση των Ηνωμενων Εθνών με πνεύμα ευελιξίας και συμβιβασμού». Αναφέρεται και στην τηλεφωνική επαφή των δύο Υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαρτίου.
Σε ό,τι αφορά τη βρετανική θέση, η Γουέντι Μόρτον συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση υποστήριξε το ψήφισμα 2561 (2021), καθώς και ότι ο κ. Ράαμπ διαβεβαίωσε για τη βρετανική στάση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 4 Φεβρουαρίου.
Η απαντητική επιστολή κλείνει με την επισήμανση ότι εν τέλει επαφίεται στις δύο πλευρές να καταλήξουν στις λεπτομέρειες μιας τελικής συμφωνίας, η οποία θα απαιτεί τη συναίνεση των δύο ηγετών, τη στήριξη Ελλάδας και Τουρκίας και κατά τρόπο κρίσιμο την υποστήριξη αμφοτέρων των κοινοτήτων.
«Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση των 5+1, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών θα καταφέρει να αναγνωρίσει επαρκές κοινό έδαφος μεταξύ των μερών ώστε να προχωρήσει η διαδικασία λύσης, η οποία δεν είναι μόνο προς τα βέλτιστα συμφέροντα των δύο κυπριακών κοινοτήτων, αλλά της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης συνολικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να στηρίξει όλα τα μέρη σε αυτή την επιδίωξη», καταλήγει η επιστολή της Υφυπουργού Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις