ΚΟΣΜΟΣ

Οι διαπραγματεύσεις για τη πυρηνική συμφωνία δεν πρέπει να είναι παρατεταμένες, λέει ο Χαμενεϊ

Οι διαπραγματεύσεις για τη πυρηνική συμφωνία δεν πρέπει να είναι παρατεταμένες, λέει ο Χαμενεϊ

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις στη Βιένη για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας (JCPOA) δεν πρέπει να "παρατεταμένες", διότι αυτό θα ήταν "επιβλαβές" για το Ιράν, προειδοποίησε σήμερα ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

"Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε οι διαπραγματεύσεις να μην γίνουν διαβρωτικές. Δεν πρέπει (να υπάρξει) τρόπος ώστε ορισμένα μέρη να χρονοτριβούν, κάτι που θα ήταν επιβλαβές για τη χώρα", δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της σε ομιλία του που μεταδόθηκε στην κρατική τηλεόραση.

"Η Αμερική δεν επιδιώκει να αποδεχτεί την αλήθεια στις διαπραγματεύσεις... Στόχος της στις συνομιλίες είναι να επιβάλει τις δικές της εσφαλμένες επιθυμίες... Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας ακολουθούν τις πολιτικές της Αμερικής στις συνομιλίες παρά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του Ιράν", ανέφερε ο Χαμενεϊ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις είχαν "εποικοδομητικές", όπως τις χαρακτήρισαν, συνομιλίες στην Βιέννη για τη διάσωση της JCPOA. Οι συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Πέμπτη, υπό τη σκιά της απόφασης της Τεχεράνης να εμπλουτίσει ουράνιο καθαρότητας 60% και της "δολιοφθοράς" που σημειώθηκε την Κυριακή στις ιρανικές πυρηνικές του εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ, μια επίθεση για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι το Ιράν πρέπει να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με τους περιορισμούς στις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου που ορίζει η JCPOA, η οποία εξασφάλισε την άρση όλων των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, προτού η Ουάσινγκτον επανέλθει στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Η Τεχεράνη έχει πει επανειλημμένα ότι όλες οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν προτού επανέλθει στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας. "Έχουμε ήδη εξαγγείλει την πολιτική του Ιράν. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν πρώτα. Μόλις είμαστε σίγουροι ότι αυτό έχει γίνει, θα εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν παραβιάσει τις υποσχέσεις τους δεκάδες φορές, και το ίδιο συνέβη τώρα", τόνισε ο Χαμενεϊ, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top