Η καταπολέμηση του χανγκόβερ στην αρχαιότητα ήταν σίγουρα πιο δύσκολη απ' ότι στη σύγχρονη εποχή. Αντί λοιπόν να πάρουν ένα παυσίπονο ή να πιουν καφέ, οι αρχαίοι φορούσαν ένα κολιέ από φύλλα.
Αυτό τουλάχιστον είναι το γιατροσόφι που αναφέρεται σε έναν πάπυρο του 2ου αιώνα, γραμμένο στα ελληνικά, που μεταφράστηκε και δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με το κείμενο, η θεραπεία για τον πονοκέφαλο από μεθύσι, είναι ο ασθενής να δέσει μεταξύ τους φύλλα από ένα θάμνο που ονομάζεται Alexandrian chamaedaphne (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει στο λαιμό του σαν κολιέ.
Αν και οι άνθρωποι του αρχαίου κόσμου πίστευαν ότι το φυτό αυτό θα μπορούσε να απαλύνει έναν πονοκέφαλο, είναι άγνωστο εάν η θεραπεία πραγματικά λειτούργησε ποτέ.
Ο 1.900 ετών πάπυρος που περιέχει τη θεραπεία του χανγκόβερ είναι μόλις ένα από τα περίπου 500.000 τέτοια έγγραφα που βρέθηκαν στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη του Οξύρυγχου από τους ερευνητές Μπέρναρντ Γκρένφελ και Αρθουρ Χαντ πριν από ένα περίπου αιώνα.
Η μελέτη και δημοσίευση τους είναι μια μακρά και αργή διαδικασία που έχει αρχίσει εδώ και έναν αιώνα. Πρόσφατα, 80 από αυτούς δόθηκαν στη δημοσιότητα και περιέχουν μελέτες και περίπου 30 ιατρικών παπύρων, συμπεριλαμβανομένου αυτού για τη θεραπεία του χανγκόβερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις