Να καταβάλει κάθε προσπάθεια με στόχο να γίνει εφικτή η έναρξη των διαπραγματεύσεων, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, πάει στη Γενεύη ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως δηλώνει σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημειώνει ότι αποδοχή των δύο κρατών, όπως επιμένει η Τουρκία, θα άνοιγε «το Κουτί της Πανδώρας» για αποσχιστικά κινήματα εντός και εκτός Ευρώπης και υπογραμμίζει ότι πιθανό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.
«Εμμονή στη θέση όπως εκφράζεται από τον κ. Τατάρ αλλά και την Τουρκία σίγουρα οδηγεί σε αδιέξοδο. Αυτό που θέλω να ελπίζω είναι ότι κατά τη διάρκεια της Πενταμερούς θα καταλάβουν ότι δεν οδηγούνται πουθενά. Δεν οδηγούνται πουθενά νοουμένου ότι η εντολή του γενικού γραμματέα είναι να εργαστεί ώστε να βρεθεί μία λύση στη βάση της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεπώς δεν μπορεί ούτε ο γενικός γραμματέας να βοηθήσει υπό αυτή την έννοια», σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει ότι πάει στη Γενεύη με πλήρη αποφασιστικότητα, απόλυτη καλή διάθεση, να συνεχίσει στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι τόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και η ελληνική απορρίπτουν την επιμονή της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για λύση δύο κρατών. «Είναι ομόθυμη και η τοποθέτηση της Ευρώπης η οποία απορρίπτει τα δύο κράτη και αυτή είναι και η θέση του διεθνούς παράγοντα, οι οποίοι δεν διανοούνται να ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας, γιατί μετά θα έχουμε Κεμπέκ στον Καναδά, Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Καταλωνία στην Ισπανία και όχι μόνο, είναι μία σειρά προβλημάτων που θα δημιουργήσει μία ανάλογη “λύση”», σημειώνει.
Ο κ. Αναστασιάδης εκφράζει, επίσης, τον προβληματισμό του για τη στάση της άλλης πλευράς και υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να προβεί σε προβλέψεις. «Επαναλαμβάνω ότι η δική μας πλευρά θα πάει με κάθε καλή διάθεση, με απόλυτη βούληση να συνεισφέρει δημιουργικά στο να επαναληφθεί ο διάλογος που θα οδηγήσει τις δύο κοινότητες να συμβιώσουν ειρηνικά, στη βάση της λύσης όπως έχει συμφωνηθεί και σε Συνόδους Κορυφής μεταξύ των δύο ηγετών και μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν παύουμε να είμαστε μία χώρα – μέλος της Ευρώπης. Η Κύπρος έχει ενταχθεί στο σύνολο της, ολόκληρη, στην ΕΕ, απλά δεν εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο εκεί και όπου δεν ασκεί έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι ένα αδιέξοδο θα επηρεάσει τόσο του Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους. «Ανησυχώ για ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο αλλά αυτό δεν πρέπει να κάμπτει την αποφασιστικότητα διεκδίκησης εκείνου που είναι το ορθό για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους. Διότι θα δείτε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχουν σοβαρότατες αντιδράσεις και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα σαν αποτέλεσμα των απροκάλυπτων επεμβάσεων της Τουρκίας στα εσωτερικά και την προσπάθεια να μετατρέψουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα – η οποία είναι περισσότερο κοσμική – σε μία ισλαμική κοινότητα. Να της δώσουν δηλαδή θρησκευτικό χαρακτήρα, να δώσουν άλλη διάσταση στα ίδια τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων κάτι που απορρίπτεται. Βεβαίως είναι μεγάλος ο αριθμός των εποίκων και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο επίσης δημιουργεί η μη λύση του Κυπριακού», καταλήγει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις