H ΣΕΚ ως ενεργό μέλος της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, ITUC, συμμετέχει στην Παγκόσμια εκστρατεία για ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων φορέων στη λήψη μέτρων για ελαχιστοποίηση των εργατικών ατυχημάτων και εξάλειψη των επαγγελματικών ασθενειών.
To φετινό μήνυμα της εκστρατείας είναι "Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία- Θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο".
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΕΚ, εφαρμόζοντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και συναισθανόμενη τη συλλογική ευθύνη έναντι των πολιτών, η ΣΕΚ σε λιτή εκδήλωση στο οίκημα της, παρουσία ολιγομελούς αντιπροσωπείας της εκτελεστικής επιτροπής και της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου πραγματοποίησε συμβολικό «Άναμμα Λαμπάδας» στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας στον χαιρετισμό τόνισε ότι η ανάγκη για περαιτέρω εδραίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στην εργασία, γίνεται ακόμα πιο επιβεβλημένη σήμερα, όπου η υγεία λαμβάνει μια ακόμα πιο χειροπιαστή έννοια, καθώς οι κίνδυνοι που την απειλούν, λόγω πανδημίας γίνονται ολοένα και πιο καθημερινοί και απειλητικοί.
Ανέφερε ότι μπορεί ο εμβολιασμός να δημιουργεί ελπίδα και προσδοκίες για επίλυση του προβλήματος της πανδημίας, τα θέματα όμως που αφορούν την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία θα πρέπει να παραμείνουν ως απόλυτες προτεραιότητες και για το επόμενο χρονικό διάστημα.
"Επιβάλλεται να γίνει κατανοητό πως, η ασφάλεια και η υγεία για τους εργαζόμενους δεν αποτελεί ούτε δώρο από το κράτος και βέβαια ούτε και παραχώρηση από τον καλό εργοδότη, αλλά αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο. Ως εκ τούτου, η καθημερινή υγειονομική απειλή στο εργασιακό περιβάλλον, παρά τη λήψη μέτρων πρόληψης, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις εργαζόμενους στην ΕΕ εργάζεται από το σπίτι στη βάση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, επιβεβαιώνει πως, η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας και υγείας στην εργασία αποτελεί θέμα ζωής και θανάτου", ανέφερε ο ΓΓ της ΣΕΚ.
Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως για τη ΣΕΚ το θέμα της κατοχύρωσης ασφαλών συνθηκών εργασίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και ως εκ τούτου, συγκεκριμένες τεκμηριωμένες εισηγήσεις μας έχουν συμπεριληφθεί στο Έγγραφο για τον καταρτισμό του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Οικονομίας.
Αναφερόμενος στην εναρμονιστική νομοθεσία περί της ασφάλειας και υγείας στην εργασία, ο κ. Μάτσας επεσήμανε πως αυτή δημιουργεί το δικαίωμα προς τους εργαζόμενους και την υποχρέωση προς τον εργοδότη για καθολική προστασία των εργαζομένων.
Στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο, πρόσθεσε, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι για την αποτροπή της έκθεσης των εργαζομένων σε επικίνδυνες ουσίες και αναθυμιάσεις, στην ανύψωση και μεταφορά βαριών αντικειμένων, όπως βέβαια και σε κινδύνους όπως το εργασιακό άγχος, η παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής και ο εκφοβισμός, προβλήματα που καλούμαστε να διαχειριστούμε πολύ πιο έντονα το τελευταίο διάστημα.
Ο ΓΓ της ΣΕΚ ανέφερε παράλληλα ότι η εργασία από το σπίτι και γενικότερα ο εγκλεισμός καταγράφουν τα δικά τους προβλήματα, τόσο σε ότι αφορά την αύξηση της ενδοϊκογειακής βίας, την επέκταση του χρόνου εργασίας, χωρίς πολλές φορές να υπάρχει το δικαίωμα της αποσύνδεσης, όπως βέβαια και τη μη παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού από τον εργοδότη.
Ανέφερε πως η ΣΕΚ καταβάλλει συγκεκριμένες και συγκροτημένες προσπάθειες για διαχείριση και επίλυση και αυτής της μορφής των προβλημάτων, έτσι ώστε τα μηνύματα και οι παρεμβάσεις της να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις