Αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή εικόνα της Κύπρου είχε η κατάσταση στον τραπεζικό της τομέα κατά την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, καταδεικνύει ανάλυση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Advanced Media Institute.
Η συστηματική ανάλυση που έγινε σε 1716 ειδήσεις τεσσάρων δικτύων παγκόσμιου βεληνεκούς -BBC, CNN, FOX, Al Jazeera- για μια περίοδο δύο ετών, κατέδειξε συγκεκριμένα ότι ο τραπεζικός τομέας, την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, δηλαδή, τον Μάρτιο του 2013, μεταβλήθηκε από πηγή ισχύος για τη διεθνή εικόνα του νησιού, σε παράγοντα υψηλού αρνητισμού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο τραπεζικός τομέας μετά την ολοκλήρωση της φάσης της κορύφωσης της κρίσης και μέχρι σήμερα, φαίνεται εγκλωβισμένος σε ένα έντονα αρνητικό πλαίσιο, καθιστώντας τις διαδικασίες ανάταξης της εικόνας του ιδιαίτερα δύσκολες.
Την ίδια ώρα, για την Κύπρο η μείωση του αρνητισμού στη διεθνή εικόνα της σήμερα οφείλεται στην αποσύνδεσή της από την εικόνα του τραπεζικού τομέα και τη συγκρότηση της με βάση μαι διαφορετική ειδησεογραφική θεματολογία.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και επικεφαλής του Advanced Media Institute Σοφία Ιορδανίδου, μιλώντας στο ΚΥΠΕ για την έρευνα, είπε ότι είναι σημαντικό ο τραπεζικός τομέας συνολικά να επανακτήσει την αξία του και να ξαναγίνει παράγοντας ισχύος -όπως ήταν- για την Κύπρο, διότι υπάρχει ένα domino effect. Όταν, δηλαδή, είναι αποδομημένη η εικόνα του τραπεζικού τομέα, αποδομείται και η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συνέπεια αποδομείται όλη η οικονομία, λόγω της αλληλεξάρτησης που υπάρχει.
Όπως εξήγησε, η εικόνα της Κύπρου φαίνεται αυτό το τελευταίο διάστημα να ανεβαίνει μέσω άλλης ειδησεογραφίας, που αφορά τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, “όμως αυτό είναι πάρα πολύ ευάλωτο”.
Οι τράπεζες, σημείωσε η κ. Ιορδανίδου, έχουν υποχρέωση και να διαχειριστούν την κρίση αλλά και να κάνουν πρόβλεψη για πιθανές κρίσεις που θα ακολουθήσουν, επισημαίνοντας πως “η διεθνής εικόνα μιας χώρας αποτελεί σημαντικότατη οικονομική αξία. Ο θετικός ή αρνητικός χαρακτήρας της εικόνας έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες”.
Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν την Πέμπτη, 14 Μαΐου, στην ημερίδα “Πώς επηρέασε τη διεθνή εικόνα της Κύπρου η τραπεζική κρίση”, με χορηγό επικοινωνίας το ΚΥΠΕ και τον όμιλο “Δίας”.
Πώς μπορεί να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα του τραπεζικού τομέα; Πώς μπορεί να μην αποτελεί μοχλό για εκούσια ή ακούσια αποδόμηση της Κύπρου; Θα ξαναλειτουργήσει ως παράγοντας ισχύος για την Κυπριακή Δημοκρατία; Με ποιον τρόπο; Πώς μπορεί να συνδεθεί θετικά με τον δευτερογενή τομέα της χώρας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα τα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα.
Ειδικότερα, οι ομιλητές στο πρώτο πάνελ – ο διευθυντής της διεύθυνσης εταιρικών υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης, η πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Ειρένα Γεωργιάδου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης- καλούνται, μεταξύ άλλων, να αναφερθούν σε πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η αποτελεσματική διαχείριση της εικόνας του τραπεζικού τομέα της Κύπρου, η αποτελεσματική διαχείριση της διεθνούς εικόνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίδραση της μεταξύ τους σχέσης, καθώς επίσης και στις στρατηγικές διαχείρισης της εικόνας των τραπεζών και της Κύπρου κατά τη διάρκεια κορύφωσης της κρίσης, τον Μάρτιο του 2013 και στην αντιμετώπιση της απώλειας εμπιστοσύνης των αλλοδαπών αποταμιευτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου.
Τις δευτερογενείς επιδράσεις της κρίσης του τραπεζικού τομέα σε άλλες σημαντικές για το νησί οικονομικές δραστηριότητες, καλούνται να εξετάσουν οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου θα φωτίσει το ζήτημα των επιπτώσεων της κρίσης στον τουρισμό, ο διεθνολόγος Γιώργος Κέντας θα εξετάσει τη σχέση της κρίσης με το Κυπριακό ζήτημα και ο δικηγόρος Γιώργος Παμπορίδης θα σταθεί στη συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις