Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου φιλοξενεί από σήμερα 6 Μαΐου 2021, ομοιότυπο (facsimile, στις φυσικές διαστάσεις), καθώς και ψηφιακή έκθεση της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.
Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας -την αρχαία πόλη Φεραί- και μετά από μια μυθιστορηματική ζωή στραγγαλίστηκε στο Βελιγράδι από τους Τούρκους στις 24 Ιουλίου του 1798 μαζί με επτά συντρόφους του, εκ των οποίων ένας, ο Ιωάννης Καρατζάς, ήταν από τη Λευκωσία. Τα άψυχα σώματά τους πετάχτηκαν στον Δούναβη.
Η Χάρτα του Ρήγα, ένα από τα σπουδαιότερα και εθνικής σημασίας έργα του, εκδόθηκε από τον ίδιο στη Βιέννη (1796-1797), σε δώδεκα φύλλα, με διάσταση κάθε φύλλου 50Χ70 εκ. περίπου, και σε 1220 αντίτυπα. Από αυτά, μόνο 15 επιβίωσαν ως τις μέρες μας. Η Χάρτα σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη Ελληνική χαρτογραφική αναγέννηση, στην οποία η γεωγραφία εμπλουτίζεται με μια επικοινωνιακή και πολιτική διάσταση. Άλλωστε, η ιδεολογία του Ρήγα στον ιστορικό τομέα βασίζεται στην αρχή που προώθησε ο Γαλλικός Διαφωτισμός, ότι δηλαδή η γεωγραφία έχει άμεση σχέση με την ιστορία.
Πρόκειται για το αρτιότερο σχεδίασμα του Ρήγα, στο οποίο ξεδιπλώνεται η βαθιά παιδεία του και το όραμά του για τον σκλαβωμένο Ελληνισμό, και με το οποίο η Επανάσταση αποκτούσε ιδεολογικό περιεχόμενο. Ο Ρήγας, ο οποίος θεωρούσε αναγκαία την παιδεία και την εκπαίδευση του σκλαβωμένου ελληνισμού με την εκλαΐκευση των μέσων της εποχής, οραματίζεται και παρουσιάζει μέσω της Χάρτας του την έκταση μιας ελεύθερης Ελλάδας. Η δομή των εικόνων και των συμβόλων της Χάρτας είναι επαρκής για να διαμορφώσει τη νοοτροπία των Ελλήνων της εποχής του.
Η Χάρτα του Ρήγα λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως ένα γεωμετρικό συμπλήρωμα του άλλου μεγάλου έργου του, του Θούριου. Για αυτόν το λόγο και πολύ σωστά, η Χάρτα θεωρήθηκε από τους Αυστριακούς, που συνέλαβαν τον Ρήγα, ως το πρώτο τεκμήριο της επαναστατικής του δράσης.
Σήμερα, η Χάρτα του Ρήγα, περισσότερο από ένας χάρτης με πολιτικές και ιστορικές προεκτάσεις, είναι πλέον ένα σπάνιο εθνικό κειμήλιο.
Η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα Φεραίου», παρουσιάζεται σε ψηφιακή και φυσική μορφή στο κτίριο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου στην παλιά Λευκωσία.
Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.
Η ψηφιακή έκθεση παρουσιάζεται επίσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος.
Διάρκεια ψηφιακής έκθεσης: 24 Μαρτίου-31 Δεκεμβρίου 2021
Διάρκεια έκθεσης: 6 Μαΐου-31 Δεκεμβρίου 2021
Μάθε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος www.boccf.org και στις επίσημες σελίδες του Ιδρύματος στο Facebook & στο Instagram (@boccf) και στο τηλέφωνο 22128157.
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία
Για πληροφορίες: 22 128157
www.boccf.org
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις