ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ανέλαβε ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή στην αν. Μεσόγειο, λέει ο Τσαβούσογλου

Η Γερμανία ανέλαβε ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή στην αν. Μεσόγειο, λέει ο Τσαβούσογλου

Η Γερμανία ανέλαβε ρόλο έντιμου διαμεσολαβητή στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ για την νέα προσέγγιση Τουρκίας - Αιγύπτου είπε ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία θα είναι κερδοφόρα για το Κάιρο. 

Σε δηλώσεις του από το Βερολίνο στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT και κληθείς να σχολιάσει τις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας - Αιγύπτου ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «το ζήτημα της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντικό για όλους μας. Είναι σημαντικό και για την Αίγυπτο. Το λέμε πάντοτε. Μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Αίγυπτο θα είναι πολύ κερδοφόρα για την Αίγυπτο. Όταν οι σχέσεις φτάσουν σε αυτό το σημείο φυσικά θα τα δούμε».
«
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αργότερα θα ανταλλάξουν απόψεις για το ποια βήματα θα κάνουν. «Τώρα έγινε μια συνάντηση στο Κάιρο, γιατί όχι, στο μέλλον εγώ με τον ΥΠΕΞ (Αιγύπτου) Σαμίχ Σούκρι». Εμείς άλλωστε, πρόσθεσε, «και στο παρελθόν συναντηθήκαμε στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο του φόρουμ της Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας, στο περιθώριο της διάσκεψης της Ισλαμικής Συνεργασίας».

«Υπό αυτή την έννοια είναι ένας φίλος μας με τον οποίο συναντιόμαστε πάντα. Πρόσφατα μου τηλεφώνησε και για το ραμαζάνι. Στο ναυάγιο του πλοίου του τηλεφώνησα να τον ρωτήσω αν χρειαζόταν κάτι να κάνουμε. Θα συνεχιστεί η συνεργασία μας για εξομάλυνση των σχέσεών μας», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

Για τις σχέσεις Γερμανίας - Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι έχουν φτάσει σε πολύ καλό σημείο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη των σχέσεων αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

«Η Γερμανία έχει σημαντικό και κρίσιμο ρόλο τόσο στο ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου όσο και στις σχέσεις της Τουρκίας - ΕΕ», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Γερμανία έχει αναλάβει τον ρόλο ενός έντιμου διαμεσολαβητή για την ανατολική Μεσόγειο και πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέλη της ΕΕ στη δημιουργία μιας πιο θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Τουρκίας - Γερμανίας αντικατοπτρίζεται επίσης στις οικονομικές σχέσεις, λέγοντας ότι παρά την πανδημία ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε στα 37,7 δισ. δολάρια και πως εάν συνεχιστεί αναμένεται να ξεπεράσει τα 40 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. 

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top