Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους ομολόγους του στην ΕΕ για τη Γενεύη τη Δευτέρα

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τους ομολόγους του στην ΕΕ για τη Γενεύη τη Δευτέρα

Τους ομολόγους του στην ΕΕ θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, για τα διαμειφθέντα και το αποτέλεσμα της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Χριστοδουλίδης, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο, Δευτέρα, θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου. 
 
«Υπό το λήμμα των τρεχουσών εξελίξεων της ημερήσιας διάταξης, οι Υπουργοί Εξωτερικών των Κρατών Μελών θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Josep Βorrell, ανάμεσα σε άλλα, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, για την κατάσταση στο Λίβανο, για την αναβολή των Παλαιστινιακών εκλογών, για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης σε σχέση με το Ιράν (JCPOA), καθώς και  για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λευκορωσία», αναφέρεται.
 
Υπό την ίδια ενότητα, προστίθεται, ο κ. Χριστοδουλίδης «θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα διαμειφθέντα και το αποτέλεσμα της Άτυπης Διάσκεψης για το Κυπριακό που είχε συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και η οποία έλαβε χώρα στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου».
 
Ακολούθως, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στη συνεργασία της ΕΕ με τα Κράτη της περιοχής, όπως και για την πρόοδο στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται επίσης να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις διατλαντικές σχέσεις, ιδιαίτερα ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ του Ιουνίου, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα εξετασθεί και η ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε μία σειρά από περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
 
Το απόγευμα, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, κ. John Kerry, με στόχο την εξέταση τρόπων για διεύρυνση της συνεργασίας ΕΕ - Ηνωμένων Πολιτειών και για ανάληψη κοινών δράσεων στον εν λόγω τομέα. 
 
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει σειρά διμερών συναντήσεων και επαφών με ομολόγους τους, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καταλήγει η ανακοίνωση.  

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Τα συγχαρητήρια σε Βέμπερ για την επανεκλογή του και οι θερμές ευχαριστίες προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

ΠτΔ: Τα συγχαρητήρια σε Βέμπερ για την επανεκλογή του και οι θερμές ευχαριστίες προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η εξεύρεση απαντήσεων στις ευρωπαϊκές προκλήσεις και η διάνοιξη νέων δρόμων για μια ισχυρότερη, πιο ενωμένη ΕΕ θα είναι το πνεύμα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2026, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα θερμές ευχαριστίες προς το ΕΛΚ και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη διαχρονική στήριξη τους στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE