ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η μάχη των εκλογών και τα... καρφιά εν μέσω πανδημίας

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2021: Η μάχη των εκλογών και τα... καρφιά εν μέσω πανδημίας

Υποβλήθηκαν σήμερα (12/5) το πρωί οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου στην σκιά της πανδημίας. 

Ο συνολικός αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν για τις Βουλευτικές Εκλογές 2021 για αυτόχθονες και εκτοπισθέντες, θα ανέρχεται στις 1.150 παγκύπρια ενώ τα εκλογικά κέντρα εξωτερικού, θα είναι συνολικά δέκα, τέσσερα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τέσσερα στο Λονδίνο.

Η εκτύπωση των ψηφοδελτίων θα αρχίσει στις 21 Μαΐου.

Yποψηφιότητες συνολικά για την Επαρχία Λευκωσίας

244 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν συνολικά για την Επαρχία Λευκωσίας, με τον Έφορο της Εκλογικής Περιφέρειας Ανδρέα Χατζηπάκκο να υπενθυμίζει ότι για ενστάσεις υπάρχει περιθώριο υποβολής 24 ωρών.

Οι βουλευτικές έδρες στη Λευκωσία είναι 20.

8 συνδυσμοί κομμάτων με 20 υποψηφιότητες ο κάθε ένας

1 συνδυασμός κόμματος με 16 υποψηφιότητες

1 συνδυσμός κόμματος με 15 υποψηφιότητες

2 συνδυασμοί κομμάτων με 14 υποψηφιότητες

1 συνδυασμός κόμματος με 10 υποψηφιότητες

1 συνδυασμός κόμματος με 8 υποψηφιότητες

1 συνδυασμός κόμματος με 4 υποψηφιότητες

+3 ανεξάρτητες υποψηφιότητες

ΔΗ.ΠΑ

Ο πρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ, Μάριος Κάρογιαν σε δηλώσεις μετά το πέρας της υποψηφιοτήτων του κόμματος του στη Λεμεσό δήλωσε, «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα. Θα δώσουμε τη μάχη για αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Ο τόπος μας βρίσκεται ενώπιον μεγάλων προκλήσεων, ο τόπος μας βρίσκεται μπροστά σε μια πολυεπίπεδη κρίση, που σίγουρα αυτό που απαιτεί ο λαός είναι να υπάρξουν διέξοδοι σε αυτά τα θέματα. Είναι η ώρα των συνθέσεων, της ενότητας και του αλληλοσεβασμού. Φτάνει πια συγκρούσεις άγονες. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στους πολίτες. Ο δρόμος που προτείνει η ΔΗΠΑ είναι αυτός της συνεννόησης. Παλέψαμε και θα παλεύουμε ταπεινά και θέτουμε τους εαυτούς μας στην κρίση του κόσμου».

Αλλαγή Γενιάς

Η Άννα Θεολόγου ως πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγή Γενιάς ανέφερε «είμαστε ένα κίνημα από νέους ανθρώπους που θέλουν να φέρουν ένα νέο πολιτικό ήθος στην πολιτική, ανθρώπους που δεν ανέχονται πλέον τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής που βλέπουμε καθημερινά και το γεγονός ότι αυτές οι συνθήκες επηρεάζουν την δημόσια ζωή του τόπου και την περηφάνια που έχουμε εμείς για αυτό τον τόπο», ανέφερε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι ζουν και θα ζουν σε αυτές τις συνθήκες θέλουν να αλλάξουν την πορεία του τόπου και στοχεύουν και οι ίδιοι σε αυτή τη βελτίωση των δεδομένων τους για ένα καλύτερο αύριο.

Εξέφρασε την ελπίδα η νέα γενιά να σηκωθεί και να ψηφίσει στις εκλογές του Μαΐου, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πετύχουν αυτά που θέλουν οι νέοι, να καθορίζουν το μέλλον τους και το πώς θα διαβιούν σε αυτό τον τόπο.

Είπε επίσης ότι το Κίνημα έχει ως κοινές γραμμές συνεργασίας με όλους τους υποψήφιους ανεξαιρέτως τα στα θέματα της δικαιοσύνης, της οικονομίας, της υγείας και του περιβάλλοντος προασπίζοντας πάνω από όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία παραβιάζονται καθημερινά στο βωμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων.

«Πρέπει επιτέλους η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο να λέγεται ευρωπαϊκή αλλά και να είναι, εκσυγχρονίζοντας αυτή την ανάγκη για να σεβόμαστε και να προασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Κίνημα αποτελείται από ανθρώπους νέους ηλικιακά, μονογονιούς, ανθρώπους που ζουν στη καθημερινότητά τους θέματα αναπηρίας, ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν περιουσίας λόγω τραπεζικών προβλημάτων, από ανθρώπους που έζησαν ανεργία, από ανθρώπους μορφωμένους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην αδράνεια γιατί εξυπηρετεί το σύστημα αυτή η γενιά να βρίσκεται στην αδράνεια.

«Για αυτό κι εμείς μπήκαμε με μπροστά με τη ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι, γιατί ο στόχος μας είναι να πάμε για αλλαγή γενιάς στην πολιτική ζωή του τόπου». 

Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου

Με την συνοδεία κατοικιδίων τους προσέλευσαν για να υποβάλουν την υποψηφιότητα τους το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Κυριάκου κάλεσε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους φιλόζωους, οι οποίοι, όπως είπε, κάνουν ένα πολύ σκληρό έργο και τους στηρίζουν διαχρονικά να σκεφτούν στις 30 Μαΐου το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου.
 
«Άνθρωπος, ζώα, φύση. Μια υγεία, μια ευημερία, μια δυνατή σχέση», σημείωσε μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές στο συνεδριακό κέντρο, στη Λευκωσία.

Κίνημα Αφύπνιση 2020

Ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέλει το Κίνημα Αφύπνισης 2020, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Νούλλα Παγδατή Φραγκούδη, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου.
 
«Εμάς η προσπάθεια μας είναι να αρθούν οι αδικίες και να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν γίνεται άλλους να κουρεύουμε τις καταθέσεις και άλλοι να τις φυγαδεύουν στο εξωτερικό. Δεν γίνεται των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων να αφαιρούμε υπερχρεώσεις και υπερημερίες και των άλλων ατόμων όχι. Δεν γίνεται η Τράπεζα Κύπρου να πληρώνει αξιόγραφα σε ανώτερα πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέλος πάντων, του Δικαστηρίου και σε άλλους να μη τα πληρώνει», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε η κα. Φραγκούδη, είναι αδικίες, οι οποίες πρέπει να αρθούν «και εμείς σαν Αφύπνιση με την είσοδο μας στην Βουλή αυτό θα προσπαθήσουμε: Κάθε αδικία πρέπει να αρθεί».
 
«Θέλουμε ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Κινήμα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Με λεωφορείο μετέβησαν οι υποψήφιοι του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στο Συνεδριακό Κέντρο για την υποβολή των υποψηφιοτήτων τους για τις Βουλευτικές εκλογές.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κινήματος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «η διαδικασία η δημοκρατική θα συνεχίσει. Έχουμε υποβάλει ένα δυνατό ψηφοδέλτιο. Οικονομία περιβάλλον και οικονομία. Όλα αυτά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε σαν κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Έχουμε έντονη την οσμή της διαφθοράς. Σας καλούμε όλους να κοιτάξετε τις πράσινες πολιτικές και να μας τμήσετε με την ψήφο σας».

Να αναφέρουμε αν και μετά από τέσσερις θητείες στη Βουλή ο Γιώργος Περδίκης δεν θα είναι υποψήφιος ωστόσο βρέθηκε μαζί με το Κίνημα σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο για να τους υποστηρίξει.

Κίνημα Αλληλεγγύη

Υπέβαλε και το κίνημα Αλληλεγγύη σήμερα με την σειρά του τις υποψηφιότητες για τις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η πρόεδρος του Κινήματος σε δηλώσεις της ανέφερε, «Έχουμε καταθέσει τις υποψηφιότητές μας. Με καθαρά χέρια και εντιμότητα, αισιοδοξούμε ότι θα ξεπεράσουμε τα ποσοστά της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ευχόμαστε η δημοκρατική διαδικασία να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο ισχυρή τη δημοκρατική διαδικασία. Η εντιμότητα και η ικανότητα των υποψήφιων μας είναι το κλειδί για μια αλλαγή. Είμαστε ένα ριζοσπαστικό κίνημα και δεν συμβιβαζόμαστε για τίποτα»


Πρωτοβουλία Αμμόχωστος για την Κύπρο

Τις υποψηφιότητες της για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου για την επαρχία Λευκωσία, υπέβαλε η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος για την Κύπρο».
 
Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, η Άννα Μαραγκού δήλωσε μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων ότι κατέρχονται «με αυτοπεποίθηση, με όραμα, με κέφι για πολλή δουλειά, αλλά κυρίως για την επανένωση του τόπου μας, την πάταξη της διαφθοράς για να φτάσουμε σε ένα κράτος, το οποίο όπως λέει ο Γκουτέρες, θα είναι κανονικό, θα είναι κοσμικό και θα είναι για όλους».

Πατριωτικό Κίνημα

Η Κύπρος νοσεί και η γιατρειά δεν είναι κοντά, είπε, εκ μέρους του Πατριωτικού Συνασπισμού, μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές του Μάη, ο Χρίστος Ρότσας. «Γιατί εμείς; Διότι η Πατρίδα μας αξίζει κάτι καλύτερο. Και εμείς, ο Πατριωτικός Συνασπισμός μπορούμε να της το δώσουμε» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Ρότσας.
 
«Επειδή δεν υπάρχει τίποτα χωρίς Πατρίδα, πρώτο μέλημα μας είναι η προστασία της. Ό,τι και αν πετύχουμε ό,τι και αν κάνουμε, όλα θα χαθούν αν χαθεί η Πατρίδα. Γι΄ αυτό στηρίζουμε ένοπλη αποτρεπτική δύναμη που αμφισβητεί την υπεροχή των κατοχικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι διαφυλάττουμε τα ελεύθερα εδάφη και ελπίζουν τα κατεχόμενα. Θέλουμε μια πατρίδα δίκαιη χωρίς τις νεοεμφανισθείσες ανισότητες, χωρίς νεόπτωχους» πρόσθεσε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι με το κλείσιμο του Συνεργατισμού έχασε η ύπαιθρος και οι λαϊκές τάξεις των πόλεων το στήριγμα τους. Σήμερα η πλειοψηφία του κυπριακού λαού δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Είναι αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα. Ο Συνεργατισμός έδινε αξία στην γη και ασφάλεια στους κατόχους της», είπε.
 
Ανέφερε, παράλληλα, ότι η ανεξέλεγκτη ροή λαθρομεταναστών «αλλάζει τον ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα της νήσου μας και αυξάνει την ανησυχία των πολιτών και κανείς δεν ενδιαφέρεται».
 
«Η Κύπρος είναι μικρό δοχείο για να χωρέσει όλους όσους θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους. Θα αλλάξουν τη δική μας χωρίς να βοηθηθούν οι δικές τους. Στηρίζουμε προσωρινή και μόνο φιλοξενία σε πραγματικούς πρόσφυγες και άμεση απέλαση όλων των παράνομων. Τιμωρία με φυλάκιση όσων ψευδώς αιτούνται ασύλου. Χθες ο Μισιέλ Μπαρνιέ ζήτησε 5ετη απαγόρευση εισόδου μεταναστών στην Γαλλία. Εμείς ψηλώσαμε τα χέρια πάνω προτιμώντας οι επόμενοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ρότσας ανέφερε, επίσης, ότι στην πανδημία, «ούτε να εμβολιάσουμε τον κόσμο δεν τα καταφέρνουμε και κλείνουμε την χώρα».

«Μας πιέζουν οι Τούρκοι για πολιτική ισότητα και τους την παραχωρούμε με το θάρρος του αυτόχειρα γνωρίζοντας ότι διακινδυνεύουμε την κατάρρευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όντως στα δύσκολα μετρούν οι πράξεις. Είμαι σίγουρος ότι νιώθετε και σεις ότι η Κύπρος νοσεί και η γιατρειά δεν είναι κοντά. Κάθε μέρα κάτι καινούργιο εμφανίζεται που μας παίρνει ακόμα πιο κάτω. Γίναμε πιο λίγοι και από το τίποτα . Το καθετί κρύβει μέσα του κάτι άλλο», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, «ο λαός έχασε προ πολλού την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να παραιτηθεί και να πάμε σε εκλογές».
 
«Ο τόπος έχει ανάγκη από φρέσκο αέρα από, ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή - Να φύγουμε από το τέλμα , να ξεφύγουμε, από την δίνει της αυτοκαταστροφής . Ελάτε μαζί μας να σώσουμε την Κύπρο. Είναι ότι έχουμε και δεν έχουμε. Μην ψηφίσετε ξανά αυτούς που μας έφεραν εδώ. Σας μιλώ από την καρδιά μου. Δώστε μας τη ευκαιρία να βοηθήσουμε την Κύπρο. Ψηφίζουμε Πατριωτικό Συνασπισμό», κατέληξε ο κ. Ρότσας.

Πνοή Λαού

Ο Πρόεδρος της «Πνοής Λαού» Δημήτρης Τριμιθιώτης δήλωσε ότι το κόμμα θα αγωνιστεί για να φέρει αλλαγή με νέα πνοή στη Βουλή, κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος στη Λευκωσία.
 
 Ανέφερε ότι η «Πνοή Λαού» ιδρύθηκε το 2015 και επανέρχεται στις βουλευτικές για δεύτερη συνεχόμενη φορά, με 29 υποψηφίους σε όλη την Κύπρο.
 
«Πιστεύομε στις παραδοσιακές αρχές της κοινωνίας μας και της μέσης κυπριακής οικογένειας, σεβόμαστε τις αξίες που μας κράτησαν στις ρίζες μας όπως την πίστη στο Θεό, την αγάπη προς την πατρίδα και τον σεβασμό προς την οικογένεια», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι η Πνοή Λαού, θα αγωνιστεί και θα δώσει τη μάχη για να φέρει την αλλαγή με νέα πνοή στη νέα Βουλή, ιδιαίτερα για τους νέους, τους πρόσφυγες, τους οικογενειάρχες, τους μη προνομιούχους και τους αξιόμαχους της ζωής.
 
«Με τη βοήθεια του Θεού και τη ψήφο του λαού η Πνοή Λαού θα είναι στη νέα Βουλή», κατέληξε.
 

ΕΛΑΜ

Ο στόχος του ΕΛΑΜ σε αυτή την αναμέτρηση είναι να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων του κόμματος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στη Λευκωσία, εκφράζοντας την άποψη ότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις.
 
Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι οι 56 υποψήφιοι του ΕΛΑΜ είναι άνθρωποι έντιμοι, πατριώτες, προερχόμενοι μέσα από την ίδια την κοινωνία, που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος.
 
«Διεκδικούμε τη στήριξη του κόσμου για να μπορέσουμε μέσα από τη νέα Βουλή να συνεχίσουμε το σοβαρό έργο το οποίο ήδη επιτελούμε εδώ και πέντε χρόνια», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι θέματα προτεραιότητας για το ΕΛΑΜ είναι το εθνικό ζήτημα, τα ζητήματα των δανείων των τραπεζών, τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας αλλά και το μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας και αφορά την παράνομη μετανάστευση.
 
Πρόσθεσε ότι στις επερχόμενες εκλογές ένα διεφθαρμένο κομματικό σύστημα που κτίστηκε για δεκαετίες, αντιπαλεύει με μια δύναμη που είναι καθαρότατη, αφού κανένα σκάνδαλο από αυτά που παρακολουθεί ο κόσμος καθημερινά δεν αφορά το ΕΛΑΜ και δεν υπάρχει, όπως είπε εμπλοκή από κανένα στέλεχος του ΕΛΑΜ.  
 
«Είναι κρίσιμες οι εκλογές και η επόμενη μέρα μπορεί να ξημερώσει πολύ διαφορετικά. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και ειδικά τη νεολαία, να είναι παρούσα γιατί μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι έχουν δικαίωμα και ιερό καθήκον να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνά τα επόμενα χρόνια και ποιος θα αποφασίσει για όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μέσα από τα έδρανα του κοινοβουλίου.
 
Ανέφερε ότι το ΕΛΑΜ είχε θέσει το 2016 στόχο να αποκτήσει θεσμικό ρόλο, ενώ σήμερα ο στόχος τους είναι να αποκτήσουν ρυθμιστικό ρόλο.
 
«Θεωρούμε πως υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες προϋποθέσεις και πως η κοινωνία έχει αγκαλιάσει και στηρίξει το ΕΛΑΜ τα τελευταία πέντε χρόνια και θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Θανατηφόρο στα κατεχόμενα: Ο 79χρονος Φώτης Φωτίου το θύμα του τροχαίου - Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top