Το Κέντρο στην Κύπρο έχει πίσω του ιστορία αγώνων και θυσιών για τη Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη και την Ελευθερία, είναι ο χώρος που απορρίπτει τις ακραίες έτοιμες λύσεις, τόσο του συντηρητισμού, όσο και των πεπαλαιωμένων ιδεολογιών, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Μιλούσε στην επετειακή εκδήλωση με θέμα: «ΔΗΚΟ: Το Κέντρο στην Κύπρο».
Σημείωσε ότι είναι ο χώρος που επιλέγει κάθε φορά και βρίσκει πρακτικές λύσεις στα προβλήματα, με βάσει τις ανάγκες κάθε στιγμής στην κάθε συγκεκριμένη περίσταση, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις. «Το Κέντρο είναι ο χώρος στον οποίο συμφιλιώνονται και συνυπάρχουν θέσεις και αντιθέσεις μέσα από σύνθεση. Είναι ο χώρος στον οποίο μπορούν να συμβιώσουν όλοι, γιατί δεν έχει καταναγκαστικές δογματικές θέσεις για να το περιορίζουν. Ο Κεντρώος χώρος έχει ιδιαίτερο ρόλο, όταν βαθαίνουν και γίνονται έντονοι οι πολιτικοί ανταγωνισμοί. Είναι τότε που αναδεικνύεται ο ρυθμιστικός ρόλος ενός κεντρώου κόμματος», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια αλλάζει το πολιτικό τοπίο, το οποίο αρχίζει να από-ιδεολογιοποιείται. «Και το περίγραμμα των ιδεολογιών έχει καταστεί ασαφές και ρευστό. Αυτό έχει σαν συνέπεια την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών και των κομματικών στεγανών. Αναμφίβολα η ύπαρξη και ακόμη περισσότερο, η ανάγκη, ισχυρής παρουσίας ενός κεντρώου κόμματος στην πολιτική σκηνή κάθε χώρας, κυρίως ευρωπαϊκής, δεν είναι απλώς αναγκαία, είναι εξαιρετικά ωφέλιμη», σημείωσε.
Επεσήμανε ότι στην Κύπρο, των τεραστίων προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων με την πόλωση που τεχνητά δημιουργείται είναι διπλά απαραίτητη. «Σήμερα, η «ήρεμη δύναμη των Κεντρώων ψηφοφόρων», έχει καταντήσει το… «αντικείμενο του πόθου» κάθε κομματάρχη, το κομμάτι που όλα τα κόμματα έχουν στο μάτι, που επιβουλεύονται και σπεύδουν να οικειοποιηθούν. Τέλος, αν και τον προοδευτισμό οικειοποιήθηκε η Αριστερά που αυτοπροβάλλεται ταυτισμένη με αυτόν, η πραγματικότητα κατέδειξε, ότι στην Κύπρο ο προοδευτισμός ευδοκιμεί κυρίως στο Κέντρο. Στην Κύπρο, ειδικά, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα που έχει να επιδείξει τις πιο προοδευτικές περιόδους της Ιστορίας της», συμπλήρωσε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κεντρώο κόμμα της Κύπρου, είπε, δύο μόλις χρόνια από την ίδρυσή του, κλήθηκε να κυβερνήσει σε μια περίοδο χάους, που δημιούργησε το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή. «Το Δημοκρατικό Κόμμα παρέλαβε ερείπια, χιλιάδες άστεγους πρόσφυγες, μια άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή και κατάφερε, κατά γενική ομολογία, να πετύχει ένα οικονομικό θαύμα. Η επιτυχία εκείνη ήταν αφενός, αποτέλεσμα της χωρίς ιδεολογικές αναστολές, αδογμάτιστης ελευθερίας κινήσεων, που είχε η κΚεντρώα κυβέρνηση του ΔΗΚΟ. Ήταν αφετέρου, και αποτέλεσμα κυρίως της στήριξη, ανάπτυξης και εδραίωση της μεσαίας τάξης στον τόπο μας», σημείωσε.
Η ανθηρότητα της κυπριακής οικονομίας, συνέχισε, επιβεβαιώθηκε και πάλι επί διακυβέρνησης του Κεντρώου ΔΗΚΟ, όταν το 2007 κατέστη γεγονός η αποδοχή μας στην Ευρωζώνη. « Ήταν τότε, που για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε Προϋπολογισμός με πλεόνασμα €600 εκ. ευρώ. Δυστυχώς σήμερα όλα αυτά φαντάζουν σαν περασμένα μεγαλεία. Πιο πρόσφατα, σημειώνεται και τονίζεται πως καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν θα είχε περάσει τα τελευταία χρόνια, χωρίς τη στήριξη του Δημοκρατικού Κόμματος. Είναι το ΔΗΚΟ ως κεντρώο κόμμα που κράτησε ισορροπίες και διαφύλαξε την σταθερότητα της χώρας μας. Που διαφύλαξε την ευρωπαϊκή μας πορεία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η κομματική ζωή έχει να επιδείξει μια παραδοξότητα. Σε αντίθεση με άλλα πολιτικά ζητήματα, στο εθνικό θέμα τα δυο «άκρα», όπως κάποιοι τα αποκαλούν, τα τελευταία 38 χρόνια, ταυτίζονταν. Και δυστυχώς, σημείωσε, είναι αυτή η κοινή και κοινά αποτυχημένη πολιτική του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ των τελευταίων 38 χρόνων που μας έχει οδηγήσει από τη μία παταγώδη αποτυχία στην άλλη - από τις ιδέες Γκάλι στο Σχέδιο Ανάν, από το αδιέξοδο στο Κρανς-Μοντανά στην πρόσφατη πανωλεθρία της Πενταμερούς της Γενεύης.
«Σήμερα, αυτή η αποτυχημένη πολιτική μας έχει βάλει σε μία πορεία όπου για πρώτη φορά, θα συζητηθεί η λύση των δυο κρατών και της συνομοσπονδίας δυο κρατών. Αυτή η αποτυχημένη πολιτική μας έχει φέρει στα πρόθυρα της διχοτόμησης. Αντίθετα, στα 11 χρόνια που κυβέρνησε την Κύπρο το Κεντρώο ΔΗΚΟ, επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού, το Κυπριακό βρισκόταν στη σωστή αντικατοχική πορεία. Η Κυβέρνηση Κυπριανού πέτυχε ψηφίσματα που καλούσαν την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, στην απόρριψη της «αποσχιστικής οντότητας τους Βορρά» και στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως της μόνης αναγνωρισμένης Κυβέρνησης στο νησί. Σήμερα αυτά τα ψηφίσματα και πάλι, φαντάζουν σαν περασμένα μεγαλεία», είπε.
Το Κεντρώο ΔΗΚΟ, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής μιας πατριωτικής γραμμής, την οποία δικαίωσε ο λαός, το 2004, στο Δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν. «Το Κεντρώο ΔΗΚΟ χειριζόταν πάντα το Κυπριακό με μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού. Ανέκαθεν, από της ιδρύσεώς του, το ΔΗΚΟ, ήταν κόμμα αγωνιστικό, ήταν το κατ’ εξοχήν διεκδικητικό κόμμα, που προέκρινε την αγωνιστική γραμμή και απέρριπτε λύσεις θνησιγενείς και νόθες, λύσεις που προδιάγραφαν τον αφελληνισμό της Κύπρου», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις