ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το υγραέριο

Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας: Εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το υγραέριο

Εποπτικό ρόλο στην εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για το υγραέριο, σύμφωνα με τους νέους Κανονισμούς, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο ανακοίνωσε πως «ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη της απαιτούμενης υποδομής με εγκρίσεις των επαγγελματιών που θα αναλάβουν τους τεχνικούς ελέγχους και άλλες δραστηριότητες για το υγραέριο».

 
Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τρία νομοθετήματα που αποτελούν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ασφάλεια των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου και τα οποία αφορούν τον περί Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικός) Νόμο του 2021 (Ν. 85(I)/2021, 5.5.2021) και τους κανονισμούς περί Πετρελαιοειδών (Τροποποιητικοί) του 2021 (Κ.Δ.Π. 188/2021, 7.5.2021) και περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εγκατάσταση, Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Εγκαταστάσεων Υγραερίου) του 2021 (Κ.Δ.Π. 189/2021, 7.5.2021).
 
Προστίθεται ότι με τα δύο πρώτα νομοθετήματα τροποποιείται η υφιστάμενη περί Πετρελαιοειδών νομοθεσία και αφαιρείται από το πεδίο εφαρμογής της το υγραέριο, το οποίο πλέον θα ρυθμίζεται αποκλειστικά από το τρίτο νομοθέτημα, εφόσον οι σχετικές πρόνοιες ενεργοποιηθούν με Γνωστοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφέρεται επίσης ότι οι περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Εγκατάσταση, Λειτουργία, Συντήρηση και Έλεγχος Εγκαταστάσεων Υγραερίου) Κανονισμοί του 2021 εκσυγχρονίζουν το υφιστάμενο, απαρχαιωμένο και κανονιστικό πλαίσιο της περί Πετρελαιοειδών νομοθεσίας για το υγραέριο και καθορίζονται οι τεχνικές απαιτήσεις ασφάλειας και προβλέπονται οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την εγκατάσταση, τη λειτουργία και τη συντήρηση των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου.  
 
«Μέσω των νέων Κανονισμών εισάγεται νέο βελτιωμένο και εκσυγχρονισμένο Σύστημα Ελέγχου, με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η κατάλληλη και ασφαλής λειτουργία των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ωφέλιμης ζωής τους», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι ρυθμίζονται και θεσμοθετούνται οι υποχρεώσεις των Ιδιοκτητών Υγραερίου και των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, δηλαδή του Εγκαταστάτη Υγραερίου και του Προμηθευτή Υγραερίου και προστίθεται ότι ο περιοδικός έλεγχος των αποθηκεύσεων και εγκαταστάσεων υγραερίου θα γίνεται από Εξουσιοδοτημένους Ελεγκτές Υγραερίου, ενώ οι Εγκαταστάτες Υγραερίου και οι Εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές Υγραερίου (προσοντούχα πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα) θα εγκρίνονται από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με κριτήρια που επίσης καθορίζονται στους Κανονισμούς.
 
Σημειώνεται πως ο περιοδικός έλεγχος των δεξαμενών υγραερίου θα συνεχίσει να γίνεται από τους Οργανισμούς Ελέγχου, των οποίων τα κριτήρια έγκρισης αναβαθμίζονται στους νέους Κανονισμούς.

Αναφέρεται επίσης ότι σύντομα θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση και παράλληλα θα γίνει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, με την οποία θα καλούνται τα πρόσωπα που ενδιαφέρονται και ικανοποιούν τα κριτήρια που καθορίζονται στους Κανονισμούς να υποβάλουν αίτηση για έγκριση είτε ως Εξουσιοδοτημένοι Ελεγκτές Υγραερίου είτε ως Εγκαταστάτες Υγραερίου.

Προστίθεται ότι όταν η υποδομή ετοιμαστεί, η πλήρης εφαρμογή των Κανονισμών θα γίνει με τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας Γνωστοποίησης του Υπουργικού Συμβουλίου για ενεργοποίηση του συνόλου των προνοιών των Κανονισμών.  
 
Τέλος, αναφέρεται ότι με Γνωστοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου θα τεθούν σε ταυτόχρονη ισχύ όλες οι πρόνοιες των πιο πάνω τροποποιητικών νομοθεσιών της περί Πετρελαιοειδών νομοθεσίας (Νόμος και Κανονισμοί) ώστε να απενεργοποιηθούν σ’ αυτήν οι σχετικές με το υγραέριο πρόνοιες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top