Οι αγρότες ανέλαβαν τον πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και παραγωγής, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγροτών, προσθέτοντας ότι η τ/κ ένωση αγροτών ήταν «ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αντίστασης στον αγώνα κατά της Ένωσης».
Για την διαφύλαξη, συνέχισε, των τουρκικών εδαφών, για να μην πωληθούν σε Ε/κ αυτά τα εδάφη (ΣΣ: χωράφια), δημιουργήθηκε ο συνεργατισμός και οι αγρότες ανέλαβαν τον πρωτοποριακό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και παραγωγής.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να ξεχαστεί ότι οι αγρότες βοήθησαν εξαιρετικά στην ίδρυση και οργάνωση του «τουρκικού οργανισμού αντίστασης» και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης και της παραγωγής στις πιο σκοτεινές και πιο δύσκολες ημέρες του «εθνικού αγώνα».
Παρά τα εμπόδια των Ε/κ, συνέχισε ο κ. Τατάρ, η τ/κ ένωση αγροτών έγινε το 1998 μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Αγροτών και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για την «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με το Ερσίν Τατάρ ε/κ και τ/κ αγρότες ίδρυσαν από κοινού το 1942 μια κοινή οργάνωση την ΒΕΚ, αλλά το 1943 στο δεύτερο συνέδριο, οι Ε/κ αντιτάχθηκαν στο να υψωθεί στο χώρο μαζί με την ελληνική και την βρετανική σημαία, και η τουρκική. Χωρίς δε, συνέχισε, να ρωτήσουν τους Τ/κ, ήθελαν να βάλουν την Ένωση με την Ελλάδα ως έναν από τους κύριους στόχους στο ανακοινωθέν του συνεδρίου.
«Ιδού, ο κύριος λόγους του Κυπριακού, ο στόχος της Ένωσης, και το να νομίζουν ότι είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες και δικαιούχοι της Κύπρου ενώ οι Τ/κ είναι μια μειονότητα, αυτό είναι η νοοτροπία των Ε/κ. Όσο αυτή η νοοτροπία συνεχίζεται, ο αγώνας μας θα είναι ενάντια σε αυτήν» είπε.
Πρόσθεσε δε ότι στο συνέδριο της ΒΕΚ τότε, οι Τ/κ αγρότες αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αίτημα των Ε/κ να μπει η Ένωση με την Ελλάδα ως στόχος και έκαναν τότε μια μεγάλη διαμαρτυρία με τις τουρκικές σημαίες, λαμβάνοντας την απόφαση να προχωρήσουν στην δημιουργία της δικής τους οργάνωσης.
Ο πρόεδρος της τ/κ ένωσης αγροτών, Τσιαβούς Κελλέ ανέφερε ότι σε έναν κόσμο όπου η πείνα, ο λιμός και ο πόλεμος των τροφίμων δεν βιώνονται, η επισιτιστική κυριαρχία, η επισιτιστική ασφάλεια και η ασφάλεια τροφίμων είναι οι κύριοι στόχοι όλων των πολιτών, μαζί με τους παραγωγούς και τους καταναλωτές, σε ένα υγιές και ευτυχισμένο περιβάλλον.
Αναφέρθηκε και στα προβλήματα του κλάδου τους, σημειώνοντας την αύξηση του κόστους παραγωγής γάλακτος, το γάλα που έχυσαν στους δρόμους οι παραγωγοί αφού δεν μπορούσαν να το πουλήσουν σε συμφέρουσες τιμές, λέγοντας πως και οι γεωργοί έχουν φτάσει στο σημείο λόγω του κόστους να σκέφτονται να εγκαταλείψουν την παραγωγή.
Διεθνώς, συνέχισε, οι αγρότες τυγχάνουν στήριξης αλλά στο ψευδοκράτος όχι και οι παραγωγοί δυσκολεύονται να παράγουν φτηνά και ασφαλή τρόφιμα.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις