ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ-ΘΛΙΨΗ: Έφυγε η Ντίνα Κατσούρη

ΚΥΠΡΟΣ-ΘΛΙΨΗ: Έφυγε η Ντίνα Κατσούρη

Λύπη εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής για το θάνατο ποιήτριας Ντίνας Κατσούρη, την οποία χαρακτηρίζει "μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης κυπριακής ποίησης, η οποία αποτύπωσε με ενάργεια και εκφραστική τόλμη και παρρησία τα οράματα και τις διαψεύσεις της γενιάς της".


Σε ανακοίνωσή του ο ΟΛΚ αναφέρει ότι η Ντίνα Κατσούρη, "υπηρέτησε τον πολιτισμό της Κύπρου από τη ραδιοφωνία, με πολιτιστικές εκπομπές και με προγράμματα για τους νέους και υπήρξε πρότυπο ενεργού πνευματικού ανθρώπου με κοινωνική ευαισθησία και γνήσιο ενδιαφέρον για την πολιτιστική ανάπτυξη του λαού μας".

Προσθέτει ότι "ως εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού `Άνευ`, προσέφερε για μια εικοσαετία (2001-2021) σημαντικές υπηρεσίες στη λογοτεχνία μας και γενικότερα στον πολιτισμό μας, προβάλλοντας ιδιαίτερα τη νεανική δημιουργία.

Ποια ήταν η Ντίνα Κατσούρη

Η Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1941. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα, όπου και εργάστηκε μέχρι το 1962. Με την επιστροφή της στην Κύπρο, συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1966-1968 εργάστηκε ως λειτουργός Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 1969 και ως το 2000 εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ήταν λειτουργός πολιτιστικών και νεανικών προγραμμάτων. Το 1967 παντρεύτηκε το συγγραφέα Γιάννη Κατσούρη, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο.

Το 1975 διαγνώστηκε με κατά πλάκα σκλήρυνση, μια εξελικτική ασθένεια η οποία προκαλεί κινητική αναπηρία. Διετέλεσε μέλος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ με το οποίο υπέβαλε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές δύο φορές, ενώ υπήρξε πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης Κύπρου για δέκα χρόνια (1981-1991). Μετά το 1991 αποχώρησε από το κίνημα.

Η Ντίνα Παγιάση-Κατσούρη είναι γνωστή για το ποιητικό και συγγραφικό της έργο. Από το 1964 έχει εκδώσει 9 προσωπικές ποιητικές συλλογές και μια συλλογή διηγημάτων. Έχει λάβει το Κρατικό Βραβείο Ποίησης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τις ποιητικές συλλογές της "Υπομνήματα", "Αντι-θέσεις" και "Της Αφροδίτης και του Άδωνη". Έχει μεταφράσει στην ελληνική γλώσσα δύο βιβλία σχετικά με την πεζογραφία.

Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ρουμανικά, Σέρβικα, Βουλγαρικά, Ρώσικα και Ολλανδικά. Από το 2001 μέχρι σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού Λόγου, Τέχνης και Προβληματισμού ΑΝΕΥ.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο του Πανεπιστημίου Κύπρου για την προσφορά στην Κοινωνία και τον Πολιτισμό.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top