«Ήρθαμε για να μείνουμε» λέγει μέσα από την συνέντευξή της στο Themaonline η πρόεδρος του κινήματος «Αλλαγή Γενιάς», Άννα Θεολόγου.
«Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο που μιλούμε καθημερινά, μας δίνουν την σιγουριά πως εμείς την επομένη των εκλογών θα είμαστε μέσα στην βουλή με περισσότερη αντιπροσώπευση», απαντά μεταξύ άλλων η κυρία Θεολόγου σε όσους αμφισβητούν την είσοδο του κινήματος «Αλλαγή Γενιάς» στη Βουλή.
Τι λέει για τη διαφθορά στο χώρο της πολιτικής, το Κυπριακό και με ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για την «Αλλαγή Γενιάς» στις εκλογές της 30ης Μαΐου στην συνέντευξη της στο Themaonline.
Για να φτάσουμε να μιλάμε για την υποψηφιότητα σας στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα έλεγε κανείς ότι περάσατε από σαράντα κύματα. Τι έχετε να πείτε σε όσους αμφισβητούν την είσοδο του κινήματος «Αλλαγή Γενιάς» στη Βουλή;
Τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας κατάστασης που κανένα δεν κάνει περήφανο. Ξεκινώντας από την ασέβεια του πολιτικού συστήματος προς τον Κύπριο φορολογούμενο και την σθεναρή υποστήριξη τους στο τραπεζικό κατεστημένο, στον τρόπο διαχείρισης του εθνικού μας προβλήματος, μέχρι και τον τρόπο εκμετάλλευσης του επενδυτικού προγράμματος προς όφελος ορισμένων κύκλων στην κυπριακή κοινωνία, με τις μίζες, την σύγκρουση συμφερόντων, την διαπλοκή και διαφθορά να γίνονται ο κανόνας παρά η εξαίρεση, σε ένα Κράτος που θα έπρεπε να μεριμνά πρωτίστως προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων. Βλέποντας όλα αυτά, και για να έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας ότι εμείς προσπαθήσαμε τουλάχιστον, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε τον Οκτώβρη του 2019, μια καινούρια κίνηση δημιουργώντας το κίνημα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», πλαισιωμένο από άτομα καθαρά και μακριά από το υφιστάμενο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, με νέες ιδέες και όραμα, με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία και με σκοπό να δώσουμε μια εναλλακτική επιλογή στον πολίτη.
Η δυναμική που ανέπτυξε αυτή μας η κίνηση και έχοντας υπόψη τον τρόπο που ήδη πολιτευτήκαμε στην βουλή αυτά τα χρόνια, θορύβησε και ενόχλησε πολλούς. Για αυτόν τον λόγο δεχθήκαμε ανελέητο πόλεμο. Από την ανυπόστατη λάσπη δια μέσον συγκεκριμένων δημοσιογραφικών κύκλων, μέχρι την απαγόρευση από τον Γενικό Εισαγγελέα να κατέλθουμε στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με το συγκεκριμένο όνομα την τελευταία στιγμή, χωρίς καν να μας δοθεί η ευκαιρία να διαβάσουμε το σκεπτικό τέτοιας γνωμάτευσης. Η συνέχεια βεβαίως είναι γνωστή σε όλους.
Εκείνο που έχουμε να πούμε είναι πως, όσο πόλεμο και να έχουμε δεχτεί, ο κόσμος έχει κατανοήσει πως η «ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ» είναι η εναλλακτική, μετριοπαθής και καθαρή επιλογή που θα κάνει την καινούρια αρχή για να φέρουμε επιτέλους την πραγματική αλλαγή σε αυτόν τον τόπο. Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο που μιλούμε καθημερινά, μας δίνουν την σιγουριά πως εμείς την επομένη των εκλογών θα είμαστε μέσα στην βουλή με περισσότερη αντιπροσώπευση.
Όσο αφορά τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις, εχτός των ποσοστών που ήδη μας δείχνουν ότι θα μπούμε στην βουλή, τα αποτελέσματα μας επιτρέπουν να νιώθουμε με σιγουριά πως αυτά θα είναι ακόμη καλύτερα αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων, που σε πολλές περιπτώσεις κυμαίνεται μέχρι και το 25%, για διάφορους λόγους αρνείται να απαντήσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει. Από αυτό το ποσοστό είμαστε αισιόδοξοι πως θα αντλήσουμε ακόμη περισσότερους ψηφοφόρους και καλούμε τον κόσμο να συνεχίσει να μας στηρίζει ούτως ώστε μαζί να δώσουμε την μάχη έναντι του σαθρού κατεστημένου που μας κατατρώει.
Γιατί πρέπει οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν την Άννα Θεολόγου και συνάμα την «Αλλαγή Γενιάς»;
Πιστεύω πως έχω αποδείξει πως όλα αυτά τα χρόνια πολιτεύομαι με συνέπεια και με σταθερές αξίες. Πάντα με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση του Κύπριου πολίτη και των συνταγματικών του δικαιωμάτων, και αποδεδειγμένα πλέον, μακριά από οποιαδήποτε προσωπικά συμφέροντα και φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Είμαι νέος άνθρωπος που παλεύει για ένα καλύτερο τόπο για τις επόμενες γενιές. Αν οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους νέους ανθρώπους που είναι καθαροί από διαφθορά και διαπλοκή τότε έχουμε χάσει κάθε ελπίδα ότι ο τόπος μπορεί να προοδεύσει. Σαν άνθρωπος κάνω και εγώ λάθη, όμως τα αναγνωρίζω και τα διορθώνω, άλλωστε πήρα τολμηρές αποφάσεις με αρκετά μεγάλο πολιτικό κόστος εκεί που είδα ότι η κατεύθυνση ήταν λανθασμένη.
Η πολιτική μου στάση όμως τα πέντε χρόνια που έχω ήδη διατελέσει βουλευτής ήταν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται σε πολλά επίπεδα όπως π.χ. στην προστασία του δικαιώματος στην περιουσία, στο δικαίωμα πρόσβασης στην δικαιοσύνη και στην δίκαιη δίκη, στο δικαίωμα της κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλειας, με κύριο αντίπαλο μου το αχόρταγο και προβληματικό κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Αυτά και άλλα τόσα είναι δικαιώματα που πρέπει να προστατευτούν στην σύγχρονη εποχή που ζούμε.
Από εκεί και πέρα, το κίνημα «ΑΛΛΑΓΗ ΓΕΝΙΑΣ» πλαισιώνεται ως επί το πλείστων από νέα και ικανά άτομα, με αντιπροσώπευση από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από διάφορες κοινωνικές ομάδες. Μακριά από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα, με καθαρές θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον πολίτη και με όραμα και σκοπό να φέρουμε την πραγματική αλλαγή που όλοι επιθυμούμε, για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε ένα Κράτος και μια κοινωνία που να ενδιαφέρεται πραγματικά για τις ανάγκες του κάθε πολίτη της και να βρίσκει λύσεις σε κάθε του πρόβλημα. Ζητούμε από τον κόσμο να μελετήσει τον τρόπο που πολιτευτήκαμε επί της ουσίας όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την βουλή, και να δει τις θέσεις και το όραμα μας που μόνο μαζί μπορούμε να πετύχουμε.
Τι σας ενοχλεί στο πολιτικό σκηνικό της Κύπρου;
Με ενοχλεί αυτό που ενοχλεί πλέον και μέσα από διάφορες έρευνες τον κάθε κύπριο πολίτη. Με ενοχλεί που αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά, αντί να πολιτεύονται προς όφελος της κοινωνίας που τους ανέδειξε, το μόνο που τους ενδιαφέρει αποδεδειγμένα είναι το προσωπικό όφελος και η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Με ενοχλεί που η διαπλοκή και η διαφθορά έχουν γίνει καθημερινά φαινόμενα. Με ενοχλεί που κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να κατασταλεί η διαφάνεια. Με ενοχλεί που λείπει η ειλικρίνεια με τους πολίτες. Με ενοχλεί που το κράτος όλα αυτά τα χρόνια έχει καταστεί έρμαιο κάποιων πολίτικων και οικονομικών συμφερόντων εις βάρος του απλού πολίτη και με ενοχλεί και το γεγονός ότι, παρόλο που έχουν βγει ξεκάθαρα στην δημοσιότητα διάφορα σκάνδαλα που εμπλέκουν ανθρώπους του πολιτικού κόσμου σε φαινόμενα διαπλοκής, όπως παραδείγματος χάριν στον τρόπο λήψης αποφάσεων για τα διαβατήρια, εντούτοις δεν υπάρχει η πολιτική ευθιξία να παραιτηθεί ούτε και ένας.
Και κυριότερα, με ενοχλεί που οι διάφοροι θεσμοί και μηχανισμοί, με εξαίρεση τον Γενικό Ελεγκτή, δεν δουλεύουν όπως πρέπει με αποτέλεσμα η ατιμωρησία να δίνει το άλλοθι σε κάποιους να εξακολουθούν να κάνουν ότι θέλουν και να συνεχίζουν να αποφασίζουν για όλους εμάς. Επίσης με ενοχλεί η ασέβεια στους θεσμούς και στις αρμοδιότητες τους μέσα από διάφορες παρεμβάσεις.
Τέλος, με ενοχλεί που ενώ ζούμε σε ένα παραδεισένιο τόπο, αυτοί που το διοικούν δεν έχουν ένα καθαρό όραμα για τις επόμενες γενιές που να καθορίζει και την κάθε τους πολιτική κίνηση, δυστυχώς οι ταγοί του κράτους το εκμεταλλεύονται περιστασιακά εις βάρος των υπολοίπων.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε σημαντικές εξελίξεις και στο Κυπριακό. Πώς αποτιμάτε την άτυπη Πενταμερή;
Νιώθουμε απογοητευμένοι και θυμωμένοι. Στο τέλος της μέρας διαπιστώθηκε με τον πιο τυπικό τρόπο για ακόμα μια φορά το χάσμα των δυο πλευρών όσο αφορά την λύση του κυπριακού προβλήματος. Όλοι μας γνωρίζαμε πως τα δεδομένα που είχαμε ενώπιον μας δεν συνηγορούσαν σε καλή πιθανότητα άρσης του αδιεξόδου. Το δόγμα ότι η Τουρκία αυτά που λέει δημόσια τα υποστηρίζει και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή και στο πλαίσιο των άτυπων διασκέψεων επιβεβαιώθηκε. Δυστυχώς ο ΟΗΕ, παρόλο που γνώριζε τις θέσεις των δύο ηγετών και άρα γνώριζε τις διχοτομικές απόψεις του κ. Τατάρ που όντως, βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. για την επίλυση του κυπριακού, συγκάλεσε μια τέτοια έστω και άτυπη διάσκεψη. Αδιαμφησβήτητα τον κύριο λόγο για το που φτάσαμε ως εδώ τον φέρει η Τουρκιά, η οποία προχωρά ακάθεκτη με τετελεσμένα επί του εδάφους.
Από την άλλη δεν μπορούμε να κρύψουμε τις ευθύνες της δικής μας πλευράς. Ο δικός μας διαπραγματευτής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρακαλεί τον ΟΗΕ και την διεθνή κοινότητα να επιστρέψουμε στο σημείο ακριβώς που είχε σταματήσει η διαπραγμάτευση σχεδόν πριν 4 χρόνια στο Κρανς Μοντανά. Γιατί δεν έγινε τίποτε τόσα χρόνια από τότε, ειδικά την περίοδο που ο τέως Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακκιντζί μας πρότεινε να υπογράψουμε το πλαίσιο των έξι σημείων του κ. Γκουτέρες κάνοντάς το Στρατηγική Συμφωνία στην πορεία για τη λύση του κυπριακού, με τρόπο ώστε αυτό να δεσμεύει τις δύο πλευρές; Αυτό το ερώτημα πρέπει επιτέλους να το απαντήσουν οι κυβερνώντες.
Είναι πεποίθησή μας πως στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, δεν υπάρχει βάσιμη ελπίδα για λύση επανένωσης της χώρας και του λαού μας. Εκτός και αν γίνει το θαύμα και αναλάβουν και στις δύο κοινότητες τα ηνία οι νέοι και οι νέες αυτού του δύσμοιρου τόπου μακριά από εθνικισμούς. Με οδηγό την ίδια την ιστορία γέννησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δημιουργήθηκε για να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους ευρωπαϊκούς εθνικισμούς και τους πολέμους που αυτοί γέννησαν στο διάβα της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Διαφθορά και πολιτική. Τι θα λέγατε στους πολίτες αν σας έλεγαν ότι πλέον δεν μπορούν να εμπιστευθούν τους πολιτικούς;
Συμμεριζόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες των πολιτών. Και εμείς αυτό νιώθουμε. Όπως σας έχω προαναφέρει, τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο έχουμε γίνει μάρτυρες ενός απίστευτου φαινομένου διαπλοκής και διαφθοράς. Και η ατιμωρησία των ενόχων, καθώς και η μη ανάληψη ευθυνών από τον οποιονδήποτε, συμβάλλουν άμεσα στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα. Ζούμε όμως σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, όπου την ευθύνη για την διαχείριση του κράτους την έχουν οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί όμως εκλέγονται από τον ίδιο τον λαό. Άρα την ίδια ευθύνη έχει και ο κάθε πολίτης για το ποιους αποφασίζει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και συνάμα την δυνατότητα να παίρνει τις αποφάσεις που καθορίζουν την ζωή μας.
Οπόταν καλούμε τον κόσμο να μελετήσει τον τρόπο που πολιτεύτηκε ο καθένας που ζητά την ψήφο του, να μην εμπιστεύεται τα ωραία λόγια που ακούγονται προεκλογικά και να κοιτάξει τις θέσεις που παραθέτει ο καθένας επί της ουσίας στα θέματα που τον αφορούν, πράττοντας αναλόγως. Η αποχή δεν είναι η λύση αφού με το εκλογικό σύστημα όπως εφαρμόζεται στην Κύπρο, οι μόνοι που ευνοούνται είναι τα υφιστάμενα μεγάλα κόμματα.
Μετά την πανδημία, κύριο θέμα συζήτησης είναι το σκάνδαλο με τα διαβατήρια, γεγονός που έκανε ακόμα περισσότερους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στις εκλογές. Τι θα τους λέγατε για να τους πείσετε να πάνε να ψηφίσουν;
Το σκάνδαλο με τα διαβατήρια και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, ανέδειξαν όλα αυτά που σας έχω ήδη αναφέρει. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις ακόμη και επί του συγκεκριμένου θέματος. Το επενδυτικό πρόγραμμα πρέπει να μπει σε νέες βάσεις και να μην αφορά μονάχα ένα τομέα της οικονομίας. Η «παροχή διαβατήριων» πρέπει να είναι κρατικό θέμα. Ως κίνημα υποστηρίζουμε την προώθηση πολιτικών προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων στην Κύπρο που θα δημιουργήσουν πρώτιστα νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς πραγματικής ανάπτυξης. Ως εκ τούτου, εισηγούμαστε την παροχή ιθαγένειας υπό αυστηρές προϋποθέσεις, με αντάλλαγμα σύγχρονες, ανταγωνιστικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας σε καινοτόμους παραγωγικούς τομείς της Κυπριακής οικονομίας.
Ενδεικτικά, αν υποθέσουμε ότι αντί για το αντίτιμο των 2.5εκ. ευρώ ανά ιθαγένεια, μπορούσαν να δοθούν δωρεάν υπηκοότητες με την προϋπόθεση να δημιουργηθούν αντιστοίχως 10 υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας για τους νέους μας με υποχρεωτικές μίνιμουμ ετήσιες απολαβές €50.000 σε βάθος πενταετίας, αποφέροντας και τα ανάλογα έσοδα για τη Δημοκρατία (Φόρος Εισοδήματος, Κοινωνικές Εισφορές, ΦΠΑ κατανάλωσης), τότε μέχρι σήμερα θα μπορούσαν να εργοδοτηθούν 60 000 επιπλέον εργαζόμενοι με βάση τις σχεδόν 7000 πολιτογραφήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Και για να το κάνω πιο ξεκάθαρο, μιλούμε για ένα ποσό των € 16 Δισεκατομμυρίων ρευστότητας το οποίο θα παρέμενε στην κυπριακή οικονομία αποφέροντας και τα ανάλογα οφέλη σε όλους τους κατοίκους του νησιού μέσα από την κατανάλωση και την αύξηση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Το λέω αυτό για να σας δείξω ότι λύσεις υπάρχουν. Φτάνει να υπάρχει το όραμα, φτάνει κάποιος να πολιτεύεται με βάση το κοινό καλό και όχι το προσωπικό συμφέρον. Αυτά πρέπει να κρίνει ο κάθε πολίτης και αναλόγως να ψηφίσει αυτούς που τον αντιπροσωπεύουν καλυτέρα.
Αναμφίβολα η προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές 2021 ήταν αλλιώτικη. Τι κρατάτε από αυτή τη δύσκολη περίοδο;
Σίγουρα οι συνθήκες της πανδημίας μας ανάγκασαν σε αλλιώτικες προεκλογικές δράσεις, αφού δεν μπορέσαμε να βγούμε εύκολα στον κόσμο και να επικοινωνήσουμε μαζί του λόγω των περιορισμών. Το γεγονός επίσης ότι δεν είχαμε την ίδια προβολή από τα μέσα επικοινωνίας όπως τα παραδοσιακά κόμματα, αλλά ούτε και τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, μας ανάγκασε να βρούμε καινοτόμα μέσα για να μπορέσουμε να έρθουμε όσο πιο κοντά γίνεται στον κόσμο.
Η κυριότερη στρατηγική μας κινήθηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να μπορέσουμε να περάσουμε τα μηνύματα μας στον κόσμο, αλλά και να οργανωθούμε μεταξύ μας, βασιστήκαμε στην χρήση της τεχνολογίας. Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στάθηκαν δίπλα μας και δούλεψαν επί εθελοντικής βάσης για πάρα πολλές ώρες, κάνοντας εξαιρετική δουλειά, και συνέβαλαν στο να φτάσουμε σήμερα εδώ που είμαστε.
Ποιο ποσοστό θα θεωρηθεί επιτυχία για την «Αλλαγή Γενιάς» στις εκλογές της 30ης Μαΐου;
Κυριότερος μας στόχος είναι η αύξηση των εδρών των αντιπροσώπων μας στην βουλή. Θεωρούμε με σιγουριά ότι η επομένη των εκλογών θα μας βρει μέσα στην βουλή. Όσες περισσότερες θέσεις λάβουμε τόσο πιο καθοριστικός και αποτελεσματικός θα είναι ο ρόλος μας στην πολιτική σκηνή του τόπου. Θέλω να περάσω ένα τελευταίο μήνυμα. Ότι ήρθαμε για να μείνουμε. Και καλούμε τον κόσμο ακόμα μια φορά να μελετήσει τι κάναμε ως τώρα, και τι προτείνουμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες που ζούμε και να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Και εάν νιώθει ότι αυτά τον αντιπροσωπεύουν, να μας τιμήσει με την ψήφο του. Δυναμώνοντας την δική μας φωνή, δυναμώνει συνάμα και την δική του φωνή στην νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις