Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε την Πέμπτη ότι η διαφθορά και διαπλοκή έχει καταστεί μεγάλο καρκίνωμα για τον τόπο, με εκατομμύρια να χάνονται τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο χρειάζονται καθαρά χέρια και καθαρές πολιτικές για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και τα πολιτικά κόμματα φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την πρωτοφανή έκταση της διαφθοράς και της διαπλοκής στον τόπο.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης (δημοσκοπήσεις) της προεκλογικής περιόδου, καταγράφεται το τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση των χρυσών διαβατηρίων και της καταστροφής του Συνεργατισμού και άλλων και ότι οι έρευνες της κοινής γνώμης αποτυπώνουν ιδιαίτερη εκτίμηση της κοινωνίας προς τους Οικολόγους σε σχέση με τα θέματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής, της τιμιότητας και της απουσίας όποιας εμπλοκής με οικονομικά συμφέροντα και σκάνδαλα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου στις ίδιες έρευνες ξεχωρίζει η ιδιαίτερη εκτίμηση από την κοινωνία προς τους Οικολόγους σε σχέση με τα θέματα της αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διαπλοκής, της τιμιότητας και της απουσίας όποιας εμπλοκής με οικονομικά συμφέροντα και σκάνδαλα.
Αναφερόμενος σε διεθνή διάβρωση της αξιοπιστίας της Κύπρου διεθνώς, παρατήρησε ότι η ΕΕ κινεί διαδικασίες κατά της Κύπρου για «υπόσκαψη της ουσίας της Ευρωπαϊκής υπηκοότητας» (undermining the essence of European citizenship) και υπενθύμισε ότι πριν από μερικά χρόνια μας κατηγορούσαν στην Ευρώπη για «παράδεισο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων διατύπωσε τη θέση ότι στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο χρειάζονται καθαρά χέρια και καθαρές πολιτικές για να δημιουργηθεί ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου προσθέτοντας ότι προς τούτο σκοπό αυτό το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών προτείνει τη δημιουργία της Αρχής κατά της Διαφθοράς, η οποία να έχει πραγματικές και ουσιαστικές εξουσίες, ο διορισμός των μελών της οποίας, να τυγχάνει της έγκρισης της Βουλής.
Προτείνει να ψηφιστεί η νομοθεσία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), να γίνει διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή από την Νομική Υπηρεσία να τροποποιηθεί το Σύνταγμα ώστε ο διορισμός του Γενικού Εισαγγελέα/Β. Γενικού Εισαγγελέα, να εγκρίνεται από τη Βουλή, όπως και οι διορισμοί Γενικού Ελεγκτή/ Β. Γενικού Ελεγκτή και να υπάρχει ασυμβίβαστο με θέσεις σε κόμμα ή άλλον πολιτικό διορισμό ή αξίωμα, να ισχύει ο περιορισμός θητειών και να κατοχυρωθεί η οικονομική ανεξαρτησία των θεσμών αυτών.
Επίσης εισηγείται να ψηφιστεί η νομοθεσία για τη λειτουργιά των επαγγελματιών άσκησης επιρροής (lobbying) και να τροποποιηθεί εκ βάθρων η νομοθεσία για το “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ” για όλους τους αξιωματούχους (ΠΕΠ). Να συνδεθεί με τη φορολογική δήλωση (capital statement). Να διασφαλιστεί ότι δεν θα εμπλέκονται τα ΠΕΠ στην διαδικασίας υποβολής και ελέγχου των δηλώσεων. Να υπάρχουν αυστηρές ποινές για παραβίαση της νομοθεσίας.
Ο κ. Θεοπέμπτου συνέχισε λέγοντας ότι το Κίνημα προτείνει «να συσταθεί επιτροπή στη Βουλή στην οποία θα μπορούν Βουλευτές να αναφέρουν ύποπτες πρόνοιες σε νομοσχέδια, να εφαρμοστεί ο περιορισμός των θητειών για όλους τους αξιωματούχους, να εκπίπτει όλων των κρατικών ωφελημάτων όποιος αξιωματούχος βρεθεί ένοχος για πράξη διαφθοράς ή διαπλοκής, να ενισχυθούν σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης οι δομές εσωτερικού ελέγχου και να αλλάξει η μέθοδος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την εισαγωγή της μεθόδου της «συμπληρωματικής ή δευτερεύουσας ψήφου».
Ακόμα, πρόσθεσε, πρότεινα να απαγορευτεί ο διορισμός κομματικών στελεχών στα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών και να καταργηθούν οι κομματικές λίστες, να καθιερωθεί το ασυμβίβαστο και το ανακλητό σε όλα τα πολιτικά αξιώματα, να καθιερωθούν θεσμοί λογοδοσίας και δήλωσης προσωπικού συμφέροντος, να καταστεί υποχρεωτική η συμμόρφωση των οργάνων της διοίκησης στις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου, να τροποποιηθεί η νομοθεσία για τις ερευνητικές επιτροπές κατά τρόπο που να αντιμετωπίζεται με επάρκεια η σύγκρουση συμφέροντος και η δεσμευτικότητα των πορισμάτων των ερευνητικών επιτροπών και τέλος να τροποποιηθεί ο νόμος για τα κόμματα ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και να μην επιτρέπονται οι χρηματοδοτήσεις από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις