Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έστειλε επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στον οποίο εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την "ισορροπημένη στάση", που τήρησε στην άτυπη συνάντηση στη Γενεύη, αναφέροντας ότι «η κυριαρχία και η ισότητά μας δεν είναι θέμα ανοικτό για συζήτηση ή διαπραγμάτευση".
Οπως αναφέρει σε γραπτή της δήλωση η εκπρόσωπός του, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, στην επιστολή του, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση στη Γενεύη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «όχι μόνο διαστρέβλωσε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά επίσης δήλωσε ότι μια πιθανή συμφιλίωση στο νησί μπορεί να γίνει με την εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατέλαβαν οι Ελληνοκύπριοι, την ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων σε αυτήν και έχοντας κάποια δικαιώματα και προνόμια στον βαθμό, που ικανοποιούν την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Η εκπρόσωπος είπε ότι ο Τατάρ εξέφρασε την ενόχλησή του για αυτά που δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι η συμφιλίωση θα ήταν δυνατή με ένα τέτοιο μοντέλο.
Η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ είπε ότι ο Τατάρ «δήλωσε ότι το συνεταιρικό κράτος του 1960 είχε δύο ανεξάρτητους και ίσους ιδρυτικούς εταίρους, ότι ιδρύθηκε χρησιμοποιώντας τη βούληση και των δύο πλευρών για αυτοδιάθεση, ότι αυτή η εταιρική σχέση καταλήφθηκε από τους Ελληνοκύπριους τον Δεκέμβριο του 1963 και έχασε τη νομιμότητα με τις αλλαγές κατά διεθνών συμφωνιών και αντισυνταγματικών τροποποιήσεων και έχει μετατραπεί πλήρως σε ελληνοκυπριακή διοίκηση».
Πρόσθεσε ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι εκδιώχθηκαν από την Δημοκρατία και χρησιμοποίησαν το εγγενές δικαίωμά τους για αυτοδιάθεση για να ζήσουν στο νησί και ίδρυσαν τις ξεχωριστές και ανεξάρτητες διοικήσεις τους στην Κύπρο .
Συνέχισε λέγοντας ότι στην επιστολή του, ο Τατάρ δήλωσε ότι, ενόψει αυτών των γεγονότων, η διεθνής κοινότητα «θεώρησε νόμιμη την κατάληψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του συνεταιρικού κράτους και οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση των συμφωνιών του 1960, οι οποίες καθιέρωσαν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών". Υποστήριξε ότι, " η ελληνοκυπριακή πλευρά χρησιμοποίησε ξεπερασμένη και άδικη απομόνωση και περιορισμούς εναντίον των Τουρκοκυπρίων για να επιτύχει μια επιβληθείσα λύση σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα και στην επιστολή του εξέφρασε την ενόχλησή του προς τη διεθνή κοινότητα που το παραβλέπει αυτό».
Στην επιστολή του ο Τατάρ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έδειξε μια χρόνια αρνητική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών, ότι αυτές οι συμπεριφορές καταγράφηκαν πρόσφατα στο Σχέδιο Ανάν του 2004 και το 2017 στο Κρανς Μοντανά. Είπε ότι είναι βέβαιο ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία ήταν το μέρος που απέτρεψε όλες τις ευκαιρίες για λύση.
«Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως αναφέρεται στις εκθέσεις του ΟΗΕ, τόνισε ιδιαίτερα ότι η απομόνωση και οι περιορισμοί κατά των θεμελιωδών μας δικαιωμάτων και ελευθεριών που εφαρμόζονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αβάσιμοι και άδικοι και ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη του λαού μας» πρόσθεσε.
Ανέφερε ακόμη ότι στην επιστολή του, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι η τ/κ πλευρά πήγε στη Γενεύη με ένα εποικοδομητικό και νέο όραμα, λαμβάνοντας υπόψη το κάλεσμα του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντανά ότι «αυτή η φορά πρέπει να είναι διαφορετική», και ότι στο πλαίσιο αυτού του οράματος, ανέφεραν ότι θα ήταν δυνατόν να ζήσουμε με ειρήνη και ισότητα στην Κύπρο, επομένως ανοίγουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και πραγματικότητες.
Η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ είπε ακόμη ότι ο Τατάρ δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε με την προσέγγιση ότι το πιθανό μοντέλο συμφιλίωσης μεταξύ των δύο μερών πρέπει να είναι «από τη βάση προς τα πάνω», ότι αυτή η προσέγγιση συμπίπτει με το γεγονός ότι οι δύο λαοί στην Κύπρο έχουν ίση κυριαρχία ξεχωριστά και ότι στο τρέχον στάδιο, το εξαντλημένο μοντέλο, το οποίο είχε αποτύχει στο παρελθόν, αφήνεται πίσω.
Στην επιστολή του ο Τατάρ αναφέρει ότι πρέπει να αφήσουμε αυτό το μοντέλο και να προχωρήσουμε από ένα νέο έδαφος. Αναφερόμενος στις προτάσεις που κατέθεσε στο τραπέζι, ο Τ/κ ηγέτης δήλωσε ότι για να επιτευχθεί μια μόνιμη, δίκαιη και βιώσιμη συμφιλίωση στο νησί, τα μέρη πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν ίση κυριαρχία και ισότιμο διεθνές καθεστώς με την αρχή της ισότητας και ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν επιτευχθεί αυτό.
«Σημείωσε ότι η κυριαρχία και η ισότητά μας δεν είναι θέμα ανοικτό για συζήτηση ή διαπραγμάτευση και δήλωσε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με την εξασφάλιση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και με την καθιέρωση ίσων όρων, και ότι αυτό μπορεί να είναι εντός ενός χρονοδιαγράμματος», κατέληξε η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις