Απαγωγή πολλών μαθητών από κορανικό ιεροδιδασκαλείο στη Νιγηρία

Απαγωγή πολλών μαθητών από κορανικό ιεροδιδασκαλείο στη Νιγηρία

Ένοπλοι απήγαγαν πολλούς μαθητές κορανικού ιεροδιδασκαλείου σε περιοχή της κεντρικής και βόρειας Νιγηρίας, περιοχή όπου οι ενέργειες του είδους έχουν πολλαπλασιαστεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ανέφεραν χθες Κυριακή οι αρχές και κάτοικοι.


«Ακόμη άγνωστος αριθμός μαθητών του ισλαμικού σχολείου Σαλίχου Τάνκο απήχθη μαζί με επιβάτες λεωφορείου» έπειτα από επίθεση ενόπλων στο σχολείο, ανέφερε η κυβέρνηση της πολιτείας του Νίγηρα μέσω Twitter.

Οι απαγωγείς «άφησαν ελεύθερα ένδεκα παιδιά πολύ μικρά για να περπατήσουν», κατά την ίδια πηγή, που καταδίκασε το γεγονός και την έξαρση των απαγωγών για λύτρα στο κεντρικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής. Στο κορανικό ιεροδιδασκαλείο Σαλίχου Τάνκο βρίσκονταν κάπου 200 παιδιά όταν έγινε η επίθεση, όμως πολλά μπόρεσαν να διαφύγουν, είπε ένα από τα στελέχη της διεύθυνσής του, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, για την ασφάλειά του.

«Αρχικά πήραν πάνω από εκατό μαθητές, αλλά κατόπιν άφησαν αυτούς που θεωρούσαν πολύ μικρούς, μεταξύ 4 και 12 ετών», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τόνισε πως δεν είναι σε θέση να πει πόσοι ακριβώς είναι οι μαθητές που άρπαξαν οι απαγωγείς.

Η νέα απαγωγή παιδιών καταγράφηκε την επομένη της απελευθέρωσης 14 φοιτητών πανεπιστημίου στην πολιτεία Καντούνα (βόρεια), έπειτα από 40 ημέρες ομηρίας. Πέντε φοιτητές εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους τις ημέρες μετά την αρπαγή τους, για να κλιμακωθεί η πίεση στις οικογένειες και στις αρχές να καταβάλουν λύτρα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι οικογένειες παραδέχθηκαν πως πλήρωσαν συνολικά 180 εκατομμύρια νάιρα (357.000 ευρώ) για να αφεθούν ελεύθερα τα παιδιά τους.

Ένοπλες συμμορίες, τα μέλη των οποίων οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits, «κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες», κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας την τελευταία δεκαετία. Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, απαγάγουν για λύτρα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.