Σε σύσκεψη στη Ντάουνινγκ Στριτ εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια αναψυχής.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί πολλές πιέσεις τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία περιλαμβάνει για την ώρα μόλις 12 κράτη και εδάφη.
Οι αφίξεις στη Βρετανία από αυτές τις χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ’ οίκον.
Ερωτηθείς, ωστόσο, για την επικείμενη πρώτη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των ταξιδιωτικών προορισμών των Βρετανών, ο κ. Τζόνσον είπε ότι πρέπει να περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα.
Αν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει προσοχή. Τόνισε δε ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην πορτοκαλί κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην πράσινη λίστα.
«Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα έχουμε δισταγμό να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», είπε ο κ. Τζόνσον. Η κόκκινη λίστα περιλαμβάνει για την ώρα 43 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Οι αφίξεις από εκεί επιτρέπονται μόνο για Βρετανούς υπηκόους και αυτοί, πέρα από τα τεστ, πρέπει να πληρώνουν για δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.
Οι ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση αναμένονται σήμερα το απόγευμα και οι νέες λίστες θα ισχύουν από τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την Telegraph, περισσότερες χώρες είναι πιθανό να ενταχθούν στην κόκκινη λίστα παρά στην πράσινη. Ως η πιο δυνατή υποψήφια για ένταξη στην πράσινη λίστα κρίνεται η Μάλτα.
Ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ για χώρες όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.
Η καθυστέρηση αυτή εκτιμάται ότι θα έδινε χρόνο στην Υπηρεσία Συνόρων να προετοιμαστεί καλύτερα μετά από αποκάλυψη κυβερνητικής έκθεσης που προειδοποιεί για ουρές αναμονής τεσσάρων ωρών στο Χίθροου το καλοκαίρι λόγω αύξησης των αφίξεων και ελέγχων των υγειονομικών εγγράφων.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το σύστημα διενέργειας και ανάλυσης διαγνωστικών τεστ δε θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί τον αυξημένο όγκο των εξετάσεων αν γινόταν μεγάλη διεύρυνση της πράσινης λίστας.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις